Δολοφονία Δελφινιών ανοικτά της Σάμου - Ηθικοί & φυσικοί αυτουργοί της Εθνικής Σφαγής
Δύο περιστατικά νεκρών δελφινιών από ανθρώπινο χέρι σημειώθηκαν μέσα σε διάστημα 24 ωρών στη Σάμο. Συγκεκριμένα, ένα ρινοδέλφινο (βρέθηκε σε θαλάσσια περιοχή ΝΑ της Σάμου) και ένα κοινό δελφίνι (ΒΑ του νησιού) κυριολεκτικά σφαγιάστηκαν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, από ανθρώπους που δηλώνουν «επαγγελματίες» αλιείς.
Το κοινό δελφίνι έφερε πολλαπλές μαχαιριές στο σώμα του
Το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα δελφίνια είχαν πάνω τους σημάδια από δίχτυα που χρησιμοποιούν τα σκάφη μέσης αλιείας, φωτογραφίζουν με πολύ ευκρινή τρόπο τους δήμιους που τέλεσαν το έγκλημα. Ταυτόχρονα, ιστιοπλοϊκό σκάφος με γαλλικό πλήρωμα που έπλεε στην ίδια περιοχή μας ενημέρωσε και για άλλο ένα κοινό δελφίνι που επέπλεε νεκρό με εμφανή τραύματα στην ουρά.
Ερευνητές του Αρχιπελάγους μετέβησαν αμέσα στα σημεία εκβρασμού
Τα στοιχεία που συνέλεξε η ομάδα Άμεσης Ανταπόκρισης του Αρχιπελάγους, που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή και στα δύο σημεία εκβρασμού για τη διενέργεια νεκροψίας έδειξαν ότι: από το ρινοδέλφινο είχε αφαιρεθεί με αιχμηρό αντικείμενο η ουρά του και πετάχτηκε ζωντανό πίσω στη θάλασσα, ενώ το κοινό δελφίνι έφερε πολλαπλές μαχαιριές στην κοιλιά. Ο τρόπος θανάτωσης των δύο ζώων αποτελεί συνηθισμένη τακτική που στοχεύει στην απευθείας βύθιση των ζώων και στον μη εκβρασμό τους στις ακτές και συνεπώς στη συγκάλυψη του εγκλήματος.
Από το ρινοδέλφινο είχε κοπεί η ουρά
Ωστόσο, ο κατ’ εξαίρεση – υπό αυτές τις συνθήκες θανάτου - εκβρασμός και των δύο ζώων στις ακτές της Σάμου επιβεβαίωσε την καθημερινή σφαγή που βιώνουν τα θαλάσσια θηλαστικά στις ελληνικές θάλασσες, και το πολύ μικρό ποσοστό θανάτων που γίνεται αντιληπτό. Ο αριθμός αυτός έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και επιτείνει την οριστική εξαφάνιση ειδών, όπως το κοινό δελφίνι που συναντάται πλέον σπάνια και σε πολύ μικρές ομάδες σε ορισμένες περιοχές του Αιγαίου.
Το κοινό δελφίνι είναι ιδιαίτερα σπάνιο και κινδυνέυει με εξαφάνιση
Σημειώνεται πως τα παραπάνω περιστατικά - τα οποία αντιβαίνουν κάθε έννοια ήθους και πολιτισμού - συμπίπτουν με την έλευση στην περιοχή μεγάλων αλιευτικών σκαφών (μηχανότρατες) από όλη την Ελλάδα (Λαύριο, Πειραιάς, Β. Ελλάδα κλπ), τα οποία εκτός των άλλων, σαρώνουν από άκρη σε άκρη και σε 24ωρη βάση τον βυθό, αφανίζοντας αλιεύματα και σπάνιας σημασίας θαλάσσια ενδιαιτήματα. Η θαλάσσια ερευνητική ομάδα του Αρχιπελάγους που βρίσκεται συνεχώς στο πεδίο, γίνεται καθημερινά μάρτυρας της πολύπλευρης παραβατικής δραστηριότητας των μεγάλων αλιευτικών σκαφών.
Η αδιαφορία και η ανοχή των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, οι οποίες συχνά αλληθωρίζουν μπροστά σε αυτό το έγκλημα έχουν εγκαθιδρύσει την απόλυτη ανομία στις ελληνικές θάλασσες, γεγονός που εκμεταλλεύονται στο έπακρο και με τις πιο οικτρές μεθόδους επαγγελματικά σκάφη της μέσης αλιείας.
Μηχανότρατες απ' όλη την Ελλάδα έχουν σαρώσει την περιοχή τις τελευταίες μέρες
Όσο, οι αρμόδιοι δημόσιοι φορείς θα τηρούν ένοχη σιωπή και θα αβαντάρουν διαρκώς τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που αντιπροσωπεύει ο συγκεκριμένος κλάδος στον χώρο της αλιείας, τα ζώα θα συνεχίσουν να θρηνούν τον χαμό τους και η Ελλάδα την απώλεια ενός από τους ελάχιστους σπάνιους θησαυρούς που της έχει απομείνει.
Αρχιπέλαγος Αιγαίου
Δείτε το σχετικό βίντεο ΕΔΩ