Η ιστορική ευθύνη Ικαρίας–Ικαριωτών όπως προκύπτει απ'το «ταξίδι στην Ικαρία» του Cabet

To βιβλίο του Étienne Cabet,που χάρις στις άοκνες προσπάθειες της Ηρώς Τσαρνά- Κόχυλα και την ηθική και υλική συμπαράσταση της εταιρίας Ικαριακών Μελετών, διαβάσαμε πρόσφατα στα Ελληνικά, είναι φυσικό ότι ερέθισε τη σκέψη του κάθε Ικαριώτη ιδιαίτερα.

Μας βοήθησε να συνειδητοποιήσουμε ότι αφού η μοίρα του Ικάρου,αξιοποιώντας την ενέργεια του ανέμου και του ήλιου επέλεξε την Ικαρία ως κιβωτό της ψυχής του, εναποθέτει στους Ικαριώτες ευθύνες που δεν μπορούν να αρνηθούν.

Ο Étienne Cabet στο «ταξίδι του στην Ικαρία»,μας λέει ότι την ψυχή του Ικάρου δεν μπορούμε να τη θάψουμε και να αναθέσουμε στους μικροοργανισμούς να την αποδομήσουν.

Το ανώτερο πνεύμα του ανθρώπου-το πνεύμα του Ικάρου-που αναζητά πάντα τρόπους υπέρβασης των προβλημάτων που συνθλίβουν το θαύμα της ανθρώπινης ζωής , δεν πεθαίνει και δεν αποδομείται.

Ο Étienne Cabet μας θυμίζει ακόμη ότι ο Ίκαρος είναι υπέρτατο σύμβολο αυτού του πνεύματος σε πανανθρώπινη κλίμακα.

Το ερώτημα που μπαίνει σ’ εμάς τους Ικαριώτες είναι τι οφείλει να κάνει η Ικαρία, για να ανταποκριθεί στην πρόκληση της ιστορικής μοίρας της;

Καταθέτω προς συζήτηση για το σκοπό αυτό μερικές προτάσεις:

1. Μια ετήσια σκυταλοδρομία των νέων (στην ψυχή) που θα περνάει απ’ όλα τα χωριά της Ικαρίας για να βοηθάει νέους και γέρους να συνειδητοποιούν ότι είναι δια βίου σκυταλοδρόμοι μιας ζωής που το ηθικό της περιεχόμενο καθορίστηκε από τον Ίκαρο.

Στη σκυταλοδρομία αυτή θα είναι ευπρόσδεκτοι όσοι το επιθυμούν από οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας ή της Γης.

Το γεγονός θα πλαισιώνεται από ομιλίες – συζητήσεις και πανηγύρι.

2. Να δημιουργηθεί ένα φιλοσοφικό και ένα Τεχνολογικό Κέντρο Ικάρου στην Ικαρία. Το κέντρο θα συγκεντρώνει το Παγκόσμιο πνεύμα της Φιλοσοφίας και Τεχνολογίας για να υπηρετήσει τη χρήση της τεχνολογίας για την αξιοπρέπεια του ανθρώπου και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

3. Για το ξεκίνημα αυτών των δράσεων και προκειμένου να βρεθούν οι αναγκαίοι ανθρώπινοι και υλικοί πόροι, οι φορείς της Ικαρίας με προεξάρχοντα το Δήμο Ικαρίας, θα πρέπει να συγκροτήσουν ένα συντονιστικό όργανο που θα απευθυνθεί σε κάθε οργανισμό εντός και εκτός Ελλάδος για να ζητήσει τη συνδρομή τους. Αναφέρω ότι τα Ιδρύματα αυτά, εφόσον θα φιλοδοξούν να έχουν παγκόσμια ακτινοβολία, θα μπορούσαν να ζητήσουν να μπουν υπό τη σκέπη του ΟΗΕ ή της Ε.Ε.

Κυβερνήσεις, Πανεπιστήμια, Πολυτεχνεία, Ερευνητικά Κέντρα, Τράπεζες, Εταιρείες, Ιδιώτες, θα μπορούσαν να συμβάλουν ο καθένας με τον τρόπο του.

Σημαντική θα μπορούσε να είναι η συμβολή των Ελλήνων Ικάρων (εν ενεργεία και αποστρατεία) της πολεμικής αεροπορίας με την οποία κατά προτεραιότητα θα έπρεπε να ξεκινήσει η συνεργασία, ώστε κάποια στιγμή ο μύθος του Ικάρου να γίνει πράγματι πιλότος της Γης.

Με τιμή,
Πούλος  Θεολόγος
Συντ. Εκπαιδευτικός Δ.Ε.

Προς
1. Δήμο Ικαρίας
2. Εταιρία Ικαριακών Μελετών
3. Πανικαριακή Αδελφότητα
4. Σύλλογο Ικαρίων Επιστημόνων
5. Φεστιβάλ Ικαρίας

Δείτε το βίντεο της παρουσίασης στο ikariamagTV