Θυσία στο βωμό του χρήματος η Ικαρία;

15-1-2012

Έκπληξη και πολλές απορίες δημιουργεί η συνέντευξη του Δήμαρχου Ικαρίας Χρ. Σταυρινάδη που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα aftodioikisi.gr στις 9-1-2012.

Ο Δήμαρχος λέει «ναι» στις ανεμογεννήτριες «αρκεί να υπάρχει σεβασμός στο περιβάλλον», αγνοώντας επιδεικτικά την πληροφόρηση που έχει στα χέρια του, γεγονός που προξενεί πολλά ερωτηματικά.

Συγκεκριμένα:
• Κάνει ότι αγνοεί το Χάρτη της Ικαρίας με όλες τις εκτάσεις που είναι προστατευόμενες περιοχές ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και όχι μόνο την περιοχή του Δάσους του Ράντη που αναφέρει. Ο Χάρτης παρουσιάστηκε σε 3 δημόσιες ενημερώσεις το καλοκαίρι στην Ικαρία και έχει διαβιβαστεί στο Δήμαρχο ήδη από τον Οκτώβρη του 2011. Ξέρει καλά ότι  πολύ λίγες ανεμογεννήτριες από τις 110 βρίσκονται σε μη προστατευόμενες περιοχές και εκτός του Δάσους του Ράντη. Επομένως, ο Δήμαρχος δείχνει να προκρίνει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε προστατευόμενες περιοχές.

• Του έχει διαβιβαστεί λεπτομερής επιχειρηματολογία για τις επιπτώσεις που θα έχει η εγκατάσταση των 110 ανεμογεννητριών και η μετατροπή των 2/3 της οροσειράς του Αθέρα σε βιομηχανική περιοχή παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος 330 MW, και αυτός επιλέγει να χαρακτηρίζει αυτή την επιχειρηματολογία «φαιδρότητες».

• Πετάει σκόπιμα «τη μπάλα στην εξέδρα» λέγοντας ότι αυτοί που αντιδρούν υποστηρίζουν «Ότι δε θα γεννάνε τα κατσίκια, δε θα βρέξει στην Ικαρία…» ενώ ποτέ δεν αναφερθήκαμε σε κάτι τέτοιο στο ψήφισμά μας. Επομένως, ο Δήμαρχος Ικαρίας αποφεύγει να απαντήσει επί της ουσίας στα πραγματικά επιχειρήματα που έχει στα χέρια του.

• Περιορίζει τις επιπτώσεις μόνο στις διανοίξεις των δρόμων, θέτοντας τάχα τον όρο «οι δρόμοι που θα ανοιχτούν να μην καταστρέψουν το περιβάλλον ή μέσα σε προστατευόμενη περιοχή».  Αυτός ο όρος δεν διασφαλίζεται όπως ξέρει ο δήμαρχος γιατί του έχει επισημανθεί ότι ακόμη και οι δρόμοι δεκάδων χιλιομέτρων που θα ανοιχτούν για τη μεταφορά, τοποθέτηση και συντήρηση των ανεμογεννητριών θα διασχίζουν και θα κόβουν στη μέση τις προστατευόμενες περιοχές. Ο δήμαρχος κάνει ότι αγνοεί τέτοια δεδομένα.

• Κατεβάζει τα έσοδα του δήμου στο 1,7 εκατ. Ευρώ όταν ο ίδιος και διάφορα «παπαγαλάκια» όλο το καλοκαίρι μιλούσαν για 4 και 5 εκατ. Ευρώ και δείχνει να αγνοεί ότι αφορούν τη μέγιστη απόδοση χωρίς να υπολογίζονται οι αυξομειώσεις του αέρα.

• Αποκρύβει ότι τέτοιες επενδύσεις χρειάζονται τουλάχιστον 4 και 5 χρόνια για να λειτουργήσουν κάτι που ξεπερνάει τη θητεία του, γι αυτό και δε νομιμοποιείται να υποθηκεύσει το μέλλον της Ικαρίας με το «ναι» που υποστηρίζει.

• Τάζει στον Καριώτικο Λαό καθρεφτάκια (τσάμπα ρεύμα) για να παραδοθεί το βουνό σε αποικιοκρατικής μορφής επενδύσεις, υποτιμώντας τον Καριώτη. Η ΔΕΗ αύξησε πρόσφατα το ρεύμα κατά 12-14% για το τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και παράλληλα η ίδια η ΡΑΕ λέει ότι το ρεύμα θα αυξηθεί και άλλο.

Τέλος, δείχνει να καταστρατηγεί τη διαβούλευση που έχει προκηρύξει ο ίδιος ο Δήμος μέχρι τα τέλη Γενάρη, προκαταλαμβάνοντας με το δικό του «ναι» την όποια αντίθετη άποψη που ο ίδιος χαρακτηρίζει «φαιδρότητες».

Ο Δήμαρχος, που τον αγνόησε επιδεικτικά το ΥΠΕΚΑ υπέρ των συμφερόντων της «Μυτιληναίος», θα έπρεπε αυτή την περίοδο να είναι δήμαρχος όλης της Ικαρίας αντί να δηλώνει ότι συνεργάζεται με τους εκπροσώπους της «Μυτιληναίος» για να βρουν «μια λύση από κοινού».

Καλούμε σε ενδυνάμωση της προσπάθειας για ακόμη περισσότερες υπογραφές στο ψήφισμά μας (πατήστε εδώ).

Πρωτοβουλία κατά των Α/Γ Ικαρίας

Πληροφορίες: 6974185330, 6945248310, 6975884734

ikariastore banner