Η συνταγματικότητα του φόρου ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ συζητήθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας στις 2.12.2011, όπου εκδικάστηκαν σχετικές προσφυγές από δικηγορικούς συλλόγους, την ΑΔΕΔΥ, κοινωνικούς φορείς και ιδιώτες. Στη δίκη παρενέβη και ο Δήμος Ικαρίας, υπέρ της αίτησης ακύρωσης του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Η απόφαση δεν αναμένεται να εκδοθεί πριν από το Μάρτιο του ερχομένου έτους Το Δήμο εκπροσώπησαν οι δικηγόροι Αθηνών Ζαχαρίας Κεσσές και Νάσος Νικολόπουλος. Η αίθουσα της Ολομέλειας του Ανώτατου Ακυρωτικού ήταν κατάμεστη ενώ έξω από το κτίριο είχαν συγκεντρωθεί πολλά τηλεοπτικά συνεργεία και ομάδες πολιτών με συνθήματα κατά του χαρατσιού.
Αξιοσημείωτο τυγχάνει το γεγονός ότι στην εκδίκαση δεν παρενέβη η ΔΕΗ υπέρ της νομιμότητας των προσβαλλόμενων διατάξεων. Τα βασικά επιχειρήματα που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης κατά του τέλους, είναι ότι παραβιάζει την αρχή της φορολογικής ισότητας, καθώς το μέτρο επιβάλλεται γενικά χωρίς εξαιρέσεις, παραβιάζει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας που προστατεύεται από το Σύνταγμα, ότι δεν είναι τέλος αλλά φόρος καθώς δεν υφίσταται ωφέλεια κι ανταποδοτικότητα για τους υποκειμένους και τέλος κρίνεται ως αντισυνταγματικό γιατί δίνει τη δυνατότητα είσπραξης ενός φόρου από εταιρείες όπως είναι η ΔΕΗ.
Το Δημόσιο εκ μέρους του ισχυρίσθηκε ότι δεν συνιστά φόρο αλλά τέλος, καθώς η καταβολή του συνεισφέρει στην αποφυγή πτώχευσης της χώρας, με ανταπόδοση κι ωφέλεια την αποτροπή κατάρρευσης των τιμών των ακινήτων των υποκειμένων στο τέλος. Επίσης, το Δημόσιο ισχυρίσθηκε ότι δεν απαγορεύεται η επιβολή διπλής φορολόγησης καθώς κι ότι η εν γένει επιβεβλημένες φορολογήσεις και τέλη επί των ακινήτων δεν είναι δυσανάλογες. Τέλος οι νομικοί εκπρόσωποι του ΥΠΟΙΚ υποστήριξαν ότι είναι ένα ειδικό μέτρο που ελήφθη για λόγους επιτατικής ανάγκης στο πλαίσιο εξυγίανσης της οικονομίας.
Το Δικαστήριο, δια του Προέδρου του κ. Παναγιώτη Πικραμένου, ζήτησε από τους διαδίκους να παράσχουν συγκεκριμένα στοιχεία επί των επιβαρύνσεων που έχουν επιβληθεί και ισχύουν επί των ακινήτων. Τέλος, ο πρόεδρος του ΣτΕ υποστήριξε ότι το δικαστήριο έχει επωμισθεί ένα βάρος που δεν του ανήκει ωστόσο θα πράξει το καθήκον του, δηλώνοντας ότι, «Το δικαστήριο δε μπορεί να επιληφθεί ενός πολιτικού προβλήματος που συσσωρεύτηκε τις τελευταίες δεκαετίες αλλά θα πράξει αυτό που πρέπει».
Παράλληλα ο Δήμος Ικαρίας απέστειλε στις 1.12.2011 εξώδικη όχληση-διαμαρτυρία προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, καθώς και το τοπικό υποκατάστημα στον Άγιο Κήρυκο. Στο εξώδικο γίνεται λόγος ότι η διακοπή της ηλεκτροδότησης, ιδιαίτερα σε ακίνητα των οποίων οι ιδιοκτήτες ή οι χρήστες αποδεδειγμένα αδυνατούν να καταβάλλουν το κατά τα προαναφερόμενα αντισυνταγματικό Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., συνιστά όλως αυθαίρετη, καταχρηστική και αντισυμβατική συμπεριφορά και συντελεί στην διάπραξη ποινικών αδικημάτων από πλευράς των εντεταλμένων υπαλλήλων της Δ.Ε.Η. και των άλλων εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος, όπως έκθεση σε κίνδυνο, παράβαση καθήκοντος, απιστία.
Καλεί λοιπόν ο Δήμος Ικαρίας τη ΔΕΗ να απέχει από κάθε αντισυμβατική, αυθαίρετη και καταχρηστική ενέργεια διακοπής ηλεκτροδότησης, ιδιαίτερα των ιδιοκτητών και χρηστών που αποδεδειγμένα αδυνατούν να καταβάλλουν το αντισυνταγματικό Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., μέχρι και την οριστική και τελεσίδικη απόφαση των Ανωτάτων Δικαστηρίων περί της συνταγματικότητας των διατάξεων του ν. 4021/2011. Σε περίπτωση διακοπής της ηλεκτροδότησης ο Δήμος Ικαρίας προειδοποιεί ότι θα συμπαρασταθεί με όλα τα νόμιμα μέσα σε κάθε δημότη ή κάτοικο του νησιού, ενώ όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ και οι εντεταλμένοι για την διακοπή ηλεκτροδότησης υπάλληλοί θα έχουν δε την υποχρέωση να αποκαταστήσουν κάθε θετική και αποθετική ζημία που θα προκληθεί από την εν λόγω διακοπή ηλεκτροδότησης και να καταβάλλουν όλες τις σχετικές αποζημιώσεις.