Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν σήμερα Παρασκευή 23 Ιουλίου, η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Σοφία Θεολογίτου, η Διοικητής της 2ης ΥΠΕ Πειραιά και Αιγαίου κ. Χριστίνα Παπανικολάου και ο Υποδιοικητής της 2ης ΥΠΕ Πειραιά και Αιγαίου κ. Σωτήρης Ζώτος, για τα έργα και τις παρεμβάσεις στο χώρο της υγείας στα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, παρουσία και του Διοικητή του Νοσοκομείου Μυτιλήνης κ. Παύλου Παπαδόπουλου.
Συγκεκριμένα η κ. Θεολογίτου αναφέρθηκε στην τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο 2007-2013 και στην πολιτική της χώρας στο χώρο της υγείας που υλοποιείται κυρίως μέσω του Κωδικού Θεματικής Προτεραιότητας «76 – Υποδομές υγείας» των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.
Οι βασικοί άξονες παρέμβασης αφορούν στην ανάπτυξη υποδομών στην Α΄βάθμια Φροντίδα Υγείας στην ανάπτυξη και προστασία της Δημόσιας Υγείας και στην ανάπτυξη υποδομών στην Β’ θάθμια και Γ’ βάθμια περίθαλψη.
Πιο αναλυτικά οι προβλεπόμενες δράσεις αφορούν:
Ι. Ανάπτυξη Υποδομών στην Α’ θμια Φροντίδα Υγείας
Η έμφαση στη πρωτοβάθμια φροντίδα εκφράζει μία στρατηγική που δίνει την απαιτούμενη βαρύτητα στον εξωνοσοκομειακό τομέα του συστήματος υγείας. Οι παρεμβάσεις για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας εστιάζονται τόσο στην δημιουργία νέων υποδομών όσο και στον εκσυγχρονισμό και την λειτουργική αναβάθμιση της κτιριακής υποδομής των μονάδων παροχής Α’ θμιας φροντίδας υγείας. Επιπλέον θα καλυφθούν απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές με κινητές μονάδες ενώ θα συνεχιστεί η ανάπτυξη δομών ψυχικής υγείας σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.
ΙΙ. Ανάπτυξη και προστασία της Δημόσιας Υγείας
ΙΙΙ. Ανάπτυξη Υποδομών στην Β’θμια και Γ’ θμια Περίθαλψη
Η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας με βάση και την υπογραφείσα με το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας Επιχειρησιακή Συμφωνία Υλοποίησης δεσμεύεται για την υλοποίηση των παραπάνω δράσεων.
Στο πλαίσιο αυτό :
- έχει ήδη εντάξει το έργο-γέφυρα από το Γ΄ ΚΠΣ που αφορά στην ολοκλήρωση του έργου του Νοσοκομείου της Χίου
- έχει ενεργοποιήσει με σχετική πρόσκληση το σύνολο των διαθέσιμων πόρων απευθυνόμενη σε όλους τους εν δυνάμει τελικούς δικαιούχους Υπουργείο Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, 2η Υ.Π.Ε. Πειραιώς & Αιγαίου, ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε., Νοσοκομεία Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Λοιπούς φορείς εποπτευόμενους από το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Περιφέρεια Β. Αιγαίου, ΕΚΑΒ, ΚΕΕΛΠΝΟ, Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Με δεδομένο τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις της χώρας και την πολύ μεγάλη σημασία της συμβολής των πόρων του ΕΣΠΑ στην εθνική προσπάθεια, και τον επιμερισμό των υποχρεώσεων σε επιμέρους Επιχειρησιακά Προγράμματα, μεταξύ αυτών και ΠΕΠ Κρήτης & Νήσων Αιγαίου, εξειδικεύονται συγκεκριμένοι στόχοι για κάθε Περιφέρεια.
Όπως δήλωσε η Γενική Γραμματέας κ. Σοφία Θεολογίτου «Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει ήδη ενεργοποιήσει το πλαίσιο για την υποβολή και ένταξη έργων προκειμένου να αποδώσουν δαπάνες στο χρονικό πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου. Είναι επιτακτική ανάγκη λοιπόν και η άμεση δραστηριοποίηση των δικαιούχων που αφορά η πρόσκληση προκειμένου επιτευχθούν οι αναληφθείσες δημοσιονομικές υποχρεώσεις. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή θα είναι στη διάθεση των φορέων – δικαιούχων για οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί».
Στη συνέχεια η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Σοφία Θεολογίτου αναφέρθηκε στην πορεία υλοποίησης του Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου. Ο προϋπολογισμός των παρεμβάσεων του προγράμματος που αφορούν την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ανέρχονται σε 385 εκ. ευρώ ενώ η ουσιαστική ενεργοποίηση του προγράμματος ξεκίνησε στις αρχές του 2010 για την Περιφέρεια μας.
Σήμερα όπως ανέφερε η κ. Θεολογίτου τα στοιχεία της εφαρμογής έχουν ως εξής:
• έχει ενεργοποιηθεί το 66,6% του προγράμματος με ανοιχτές προσκλήσεις άμεσης ή συγκριτικής αξιολόγησης και αν σε αυτές συνυπολογιστούν και οι πόροι που αφορούν τα προγράμματα για την αστική αναγέννηση το εν λόγο ποσοστό ανέρχεται σε 73% του προγράμματος. Σημειώνεται ότι ο στόχος που έχει τεθεί είναι το 80% του προγράμματος να έχει ενεργοποιηθεί έως το τέλος του 2010.
• οι εντάξεις ανέρχονται σε ποσοστό 24% του προγράμματος όταν το αντίστοιχο ποσοστό στις αρχές του έτους ήταν μόλις 10% του προγράμματος
• οι συμβάσεις ανέχονται σε ποσοστό 12,5% του προγράμματος
• οι πληρωμές έως σήμερα ανέρχονται σε 22 εκ ή 6% του προγράμματος.
Όπως δήλωσε η κ. Θεολογίτου «με βάση τις δεσμεύσεις του προγράμματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης οι δαπάνες του προγράμματος θα πρέπει να φτάσουν στο 12% του προγράμματος. Σήμερα με τις έως τώρα επίπονες προσπάθειες των υπηρεσιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για εξασφάλιση των ανωτέρω δαπανών μιας που έργα γέφυρες θα επιφέρουν αμέσως μετά την ένταξη τους και έως το τέλος του 2010 δαπάνες ύψους 18,5 εκ ευρώ. Συνολικά λοιπόν δαπάνες από 1/1/2010 και έως το τέλος του έτους από έργα γέφυρες, έργα μεταφερόμενα, νέα έργα που δημοπρατούνται άμεσα και τέλος οι δαπάνες από την ενεργοποίηση του χρηματοδοτικού μέσου Jessica θα ανέρθουν σε περισσότερα από 55 εκ που φυσικά οδηγεί σε υπέρβαση του στόχου του προγράμματος κατά 3%».
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου επίσης έχει προχωρήσει και πλήθος διοικητικών ενεργειών για την καλή υλοποίηση και την εξασφάλιση των αναπτυξιακών όσο και χρηματοοικονομικών στόχων του προγράμματος και συγκεκριμένα:
- σύσταση και στην συνέχεια πιστοποίηση της ΔΔΕ και ΔΕΚΑ
- ενέργειες υποστήριξης της εφαρμογής με την αξιοποίηση της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. ως φορέα εκτέλεσης σημαντικών έργων για την περιφέρεια μας όπως λιμενικών έργων
- αξιοποίηση της Ομάδας Κρούσης της ΜΟΔ Α.Ε. για την υποστήριξη αδύναμων τελικών δικαιούχων
- πλήθος τεχνικών συναντήσεων για την προετοιμασία έργων όσο και την παρακολούθηση υλοποίηση ώστε να ξεπερνιόνται εν τη γενέσει τους προβλήματα
- αξιοποίηση της Τεχνικής Βοήθειας του προγράμματος για έργα και δράσεις που απαιτείται είτε ωρίμανση ή υποστήριξη της εφαρμογής
Τέλος, όπως ανέφερε η κ. Θεολογίτου «τα παραπάνω υλοποιούνται στην βάση πάντα του δημοκρατικού προγραμματισμού, της διαφάνειας και πλήρους ενημέρωσης των φορέων για την εφαρμογή του προγράμματος».
Αναφορικά με τις δράσεις στον τομέα του πολιτισμού στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης-Νήσων Αιγαίου 2007-2015, αυτές περιλαμβάνονται στον άξονα προτεραιότητας 8: «Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου» και εντάσσονται στις εξής θεματικές προτεραιότητες:
1.Κωδικός θεματικής προτεραιότητας 58 «Προστασία και Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (αρχαιολογικοί χώροι – μνημεία)» από τον οποίο θα χρηματοδοτηθούν ενδεικτικά :
• Έργα για την προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων.
• Έργα ανάδειξης η/και βελτίωσης υποδομών που συμβάλλουν στην αύξηση του βαθμού επισκεψιμότητας των αρχαιολογικών χώρων (αναστηλώσεις, συντηρήσεις, αποκαταστάσεις, εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης επισκεπτών, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, δράσεις και μέσα προβολής) και στα βυζαντινά, μεταβυζαντινά και νεότερης ιστορίας μνημεία (αναστηλώσεις, συντηρήσεις, αποκαταστάσεις,
• εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης επισκεπτών, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, δράσεις και μέσα προβολής.
Ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης ανέρχεται στο ποσό των 9.674.537 ευρώ και απευθύνεται στο ΥΠΠΟΤ. Στην ΕΔΑ έχουν υποβληθεί 9 προτάσεις και έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης.
2. Κωδικό θεματικής προτεραιότητας 59 «Υποδομές Σύγχρονου Πολιτισμού» από τον οποίο θα χρηματοδοτηθούν ενδεικτικά :
• Έργα κατασκευής ή/και βελτίωσης κτιριακών υποδομών ή/και εξοπλισμού Μουσείων(αρχαιολογικών, θεματικών λαογραφικών κλπ.) και Πολιτιστικών κτιρίων Νεώτερου και Σύγχρονου Πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένων και δαπανών απαλλοτριώσεων, αρχαιολογίας, διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου του κτιρίου, δικτύων ΟΚΩ, χώρου στάθμευσης, οδικής πρόσβασης (εάν δεν προϋπάρχει) κλπ.
Ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης ανέρχεται στο ποσό των 2.750.000 ευρώ. Αναμένεται η υποβολή των προτάσεων από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
Τέλος, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματέας κ. Σοφία Θεολογίτου, με αποφάσεις που υπέγραψε εντάσσονται τα παρακάτω έργα.
1. Διαμόρφωση-Ανάδειξη Αρχαιολογικού Χώρου στο κέντρο της Αρχαίας Πόλης της Σάμου, με προϋπολογισμό 800.000 ευρώ
2. Αποκατάσταση μνημείων Κάστρου Μυτιλήνης, προϋπολογισμού 2.300.000 ευρώ
3. Προστασία, Διαμόρφωση και Ανάδειξη Αρχαιολογικού Χώρου του Ιερού της Κλοπεδής Λέσβου, προϋπολογισμού 1.241.240 ευρώ
4. Αποκατάσταση Βυζαντινού Ναού του Αγίου Ιωάννη στις Ροβιές Μεστών Χίου, προϋπολογισμού 380.000 ευρώ
5. Αποκατάσταση του Ναού του Αγίου Γεωργίου Ρεπανιδίου Λήμνου, προϋπολογισμού 880.000 ευρώ.