Έχουμε σχεδόν διανύσει την ανηφόρα και του φετινού χειμώνα (ελπίζω) και βρισκόμαστε πια στην αρχή του δρόμου προς το καλοκαίρι του 2017. Κοιτώντας προς τα πίσω, σας μεταφέρω ένα ενδιαφέρον γεγονός του περυσινού θέρους.
Το καλοκαίρι, μεταξύ άλλων, ως εποχή διακοπών μας επιτρέπει να ξεφυλλίσουμε ένα βιβλίο παραπάνω για λόγους ψυχαγωγικούς ή αυτομόρφωσης. Γι’ αυτό και τα βιβλιοπωλεία της Ικαρίας προετοιμάζονται κατάλληλα φορτώνοντας τα ράφια τους συνήθως με τα ευπώλητα του χειμώνα, με παιδικά αλλά και με τοπικού ενδιαφέροντος τίτλους. Παράλληλα, λειτουργούν υπαίθριες εκθέσεις, στήνονται εποχιακοί πάγκοι, γίνονται παρουσιάσεις και το ενδιαφέρον για τα βιβλία παρατηρείται αυξημένο.
Σε αυτό τον καλοκαιρινό στίβο δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους και οι ντόπιοι συγγραφείς, οι αυτοεκδότες, οι μικροεκδότες και πάει λέγοντας. Συνήθως, οι πλέον κερδισμένοι είναι κι εδώ οι μεγάλοι εκδότες του κέντρου. Μεταφέρουν στην καλοκαιρινή αγορά τους πολυδιαφημισμένους τίτλους του χειμώνα οι οποίοι, έχοντας μείνει στοκ, υπάρχει η δυνατότητα να διατεθούν σε χαμηλότερες τιμές μια και την επόμενη περίοδο πρέπει να αντικατασταθούν από νέους.
Μέσα σ’ αυτό το εμπορικό «πανηγύρι», το προηγούμενο καλοκαίρι (2016) παρατηρήσαμε στην ικαριακή βιβλιαγορά ένα γεγονός ιδιαίτερα ευχάριστο. Στην πληθώρα των προσφερόμενων τίτλων, κάνοντας έναν απολογισμό στο τέλος της περιόδου, σε συνεργασία με τα τοπικά βιβλιοπωλεία, διαπιστώσαμε ότι πρωταθλητές στις πωλήσεις αναδείχτηκαν δύο τίτλοι εντόπιων συγγραφέων με θεματολογία τοπικού ενδιαφέροντος.
Πρόκειται για το ΚΥΡΑΣΟΛΕΝΗ, βιβλίο με παραμυθο-ιστορίες για μικρά και μεγάλα παιδιά των Ηλία Γιαννίρη, Φρόσως Χωριάτη, Άννας Καλαλή, Δέσποινας Σιμάκη, Αγγελικής Παριάρου και το ΙΚΑΡΙΑ ΚΑΙ ΦΟΥΡΝΟΙ: ΜΙΑ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ, τουριστικός και όχι μόνο οδηγός, της εξαιρετικής Ικαριώτισσας (από επιλογή) Αλεξίας Παλαιστή.
Το ΚΥΡΑΣΟΛΕΝΗ είναι συλλογή νέων παραμυθιών γραμμένων και εικονογραφημένων από ντόπιους νέους παραμυθάδες. Πρόκειται για νέες παραμυθο-ιστορίες που ξεχειλίζουν έμπνευση, δροσιά, μεράκι και όμορφα αισθήματα. Ως βιβλίο είναι καλαίσθητο (σχεδίαση από το χεράκι της Μυρτώς Μήλιου) και αποτελεί μια ιδιαίτερα ελκυστική πρόταση για τους μικρούς (και όχι μόνο) αναγνώστες. Όπου έχει παρουσιαστεί μόνον θετικά σχόλια έχει αποσπάσει. Την αξία του πιστοποιεί η παρουσία του μεγάλου λαογράφου καθηγητή κ. Μιχάλη Μερακλή στην παρουσίασή του στην Αθήνα (οι άλλοι παρουσιαστές ήταν ο κ. Γιώργος Μπουμπούσης πολυτάλαντος εκπαιδευτικός-συγγραφέας και ο κ. Λευτέρης Κουτούφαρης, πρόεδρος της Πανικαριακής Αδελφότητας Αθήνας).
Το ΙΚΑΡΙΑ ΚΑΙ ΦΟΥΡΝΟΙ είναι ό,τι πιο ολοκληρωμένο ως οδηγός έχει κυκλοφορήσει για το νησί μας. Τουριστικός, ιστορικός, γεωγραφικός, λαογραφικός, γευστικός (και δεν ξέρω πόσα άλλα) οδηγός γραμμένος από μια λάτρη (και γνώστη) του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της Ικαρίας. Η Αλεξία Παλαιστή έχει περπατήσει πέτρα-πέτρα όλο το νησί, έχει συνομιλήσει προσωπικά με τους ήρωες του βιβλίου της, έχει ξαφνιαστεί από τις φυσικές ομορφιές του, έχει παραδοθεί στις παραδοσιακές γεύσεις του, έχει καταγράψει ντόπια τραγούδια και ιστορίες, έχει χορέψει στα πανηγύρια και τέλος έχει ξεσκονίσει όλη σχεδόν τη γνωστή σχετική επιστημονική βιβλιογραφία. Στο τομέα που κινείται αυτό το βιβλίο, θα περάσουν κατά τη γνώμη μου πολλά χρόνια για να εκδοθεί κάτι ανάλογου επιπέδου.
Στο τέλος της περιόδου, αυτοί οι δύο τίτλοι είχαν ξεπεράσει στα βιβλιοπωλεία της Ικαρίας σε αριθμό πωλήσεων όλες τις πολυδιαφημισμένες σειρές των μεγάλων εκδοτών (χωρίς με κανένα τρόπο να σημαίνει αυτό ότι οι πωλήσεις είναι και το καλύτερο κριτήριο ποιότητας. Απλά εδώ συνδυάζονται με επιτυχία και τα δύο). Ενδιαφέρον έχει το ότι και τα δύο αυτά βιβλία εκδόθηκαν μέσω εντόπιων εκδοτικών σημάτων, το μεν ΚΥΡΑΣΟΛΕΝΗ εξέδωσε ο ΝΟΤΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ενώ το ΙΚΑΡΙΑ ΚΑΙ ΦΟΥΡΝΟΙ οι ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ του ikariamag.
Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν, αναμφίβολα, σε όλους όσους συνέβαλαν σε αυτές τις όμορφες εργασίες. Ελπίζουμε, μαζί με νέες τοπικού ενδιαφέροντος εκδόσεις, να συνεχίσουν την επιτυχημένη διαδρομή τους και το ερχόμενο καλοκαίρι δημιουργώντας προστιθέμενη αξία και για τους εργαζόμενους του ικαριακού πνευματικού μόχθου.
Βασίλης Καρναβάς