ΠΡΟΣ:
Γενική Δ/νση Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Δ/νση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων
ΚΟΙΝ:
Εφορεία Αρχαιοτήτων Σάμου και Ικαρίας
ΘΕΜΑ: Ιστορικός χώρος
Στα βόρεια του οικισμού Κάμπος Φάρου δυτικά στις θέσεις Πόρος στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Κηρύκου Ικαρίας στη θέση «στις εκκλησιές» εντοπίστηκαν ερείπια ναού της Μεσοβυζαντινής πιθανόν περιόδου, ο χώρος γύρω είναι γεμάτος όστρακα αγάνωτων αγγείων, τμήματα οξυπύθμενων αμφορέων και πήλινων (στρωτήρων) πλακιδίων κ.α.
Επί του ερειπίου εντοπίστηκε ένα δωμάτιο πριν από πολλά χρόνια και πίσω από αυτό στάβλος, εντός του στάβλου ανυψώνεται η κόγχη της προθέσεως και τμήμα του ιερού βήματος.
Κατά την παράδοση αλλά και τα ημερολόγια των ναυμάχων Τσαμαδού και Σαχτούρη εκεί εκκλησιάστηκε ο Ελληνικός στόλος και ο Ναύαρχος Ανδρέας Μιαούλης όταν βρισκόταν στην περιοχή το (1824-1826) φυλάσσοντας το πέρασμα προς Σάμο, εμποδίζοντας τον τουρκικό στόλο να εξέλθει προς το Ικάριο Πέλαγος ο οποίος είχε παγιδευτεί στους Φούρνους. Ο σκοπός τελικά επετεύχθη και ο τουρκικός στόλος καταδιώχθηκε έως τα Δαρδανέλια.
Παρακαλώ την Υπηρεσία άμεσα ο χώρος να κηρυχθεί ιστορικός και να προγραμματίσετε εργασίες μελέτης χρονολόγησης και ανάδειξης του κτίσματος.
Αναμένω για τις ενέργειές σας.
Με τιμή
Ο ΕΠΑΡΧΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ & ΦΟΥΡΝΩΝ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΜΦΙΛΗΣ
ΠΡΟΣ:
Γενική Δ/νση Αναστήλωσης , Μουσείων και Τεχνικών Έργων
Δ/νση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων κα σύγχρονων Μνημείων
ΚΟΙΝ: Εφορεία Αρχαιοτήτων Σάμου και Ικαρίας
ΘΕΜΑ: Ο νερόμυλος της Ι. Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Λευκάδα Αγίου Κηρύκου Ικαρίας.
Κύριοι
Κατά τα μέσα προς τα τέλη του 18ου αιώνα κτίστηκε κοντά στην παραλία ο δεύτερος υδρόμυλος της Μονής, ο αγωγός νερού ο όποιος ξεκινά από την δεξαμενή (γηστέρνα) και φτάνει στη κορυφή της κρεμαστής στηρίζεται σε τοξωτή κατασκευή.
Περιηγητές και άλλοι οι οποίοι περιγράφουν την περιοχή αναφέρουν τον νερόμυλο αυτό ως το «καμάρι του Αιγαίου». Μετά την αναχώρηση από τη Μονή εγκαταλείφθηκαν και οι δύο νερόμυλοι. Η πάνω δεξαμενή υπερχειλίζει και τα νερά της διοχετεύονται στη δεύτερη δεξαμενή του κάτω νερόμυλου και αυτή υπερχείλισε και τα νερά διάβρωσαν την βάση του κτίσματος, επί πλέον τα όμβρια ύδατα της περιοχής καταλήγουν και αυτά στον ίδιο χώρο με αποτέλεσμα το έδαφος να υποστεί καθίζηση και να παρασύρει προς τα βόρεια το κτίσμα του νερόμυλου. Το τόξο το οποίο στηρίζει τον αγωγό νερού διερράγη και το όλο οικοδόμημα υπέστη κλίση προς τα βορειοδυτικά. Ο κίνδυνος κατάρρευσης είναι άμεσος
Επιβάλλεται καταρχήν διευθέτηση των νερών τόσο των πηγαίων όσο και των όμβριων και παροχέτευσή τους στο πλησίον ρέμα. Και κατά δεύτερον στήριξη του οικοδομήματος και αργότερα αποκατάσταση εάν αυτό είναι εφικτό ώστε να διασωθεί ένα σημαντικό μνημείο της προβιομηχανικής περιόδου.
Παρακαλώ άμεσα για τις ενέργειές σας και την ενημέρωση του Επαρχείου.
Με τιμή
Ο ΕΠΑΡΧΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ & ΦΟΥΡΝΩΝ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΜΦΙΛΗΣ