Το «Ούλοι εμείς, Εφέντη» σε κόμικ – Αφιέρωμα

Πατήστε το μεγεθυντικό φακό πάνω στην εικόνα για να δείτε το κόμικ σε πλήρη διάσταση. Ξεφυλλίστε το με τα βελάκια κάτω αριστερά στην κάθε σελίδα.

Τον Μάρτιο του 2014, το Περιοδικό Σχεδία* κυκλοφόρησε την ικαριώτικη ιστορία του «Ούλοι εμείς» σε κόμικ μέσα στις σελίδες του τεύχους του. Το κόμικ είναι σε σχέδιο του Θανάση Πέτρου και κείμενο του Δημήτρη Τσιμπίλη.

Το ikariamag ευχαριστεί τους δημιουργούς και το περιοδικό Σχεδία για την άδεια αναδημοσίευσης του κόμικ μέσα από τις ηλεκτρονικές μας σελίδες. Ιδιαίτερες ευχαριστίες και στον κύριο Βασίλη Δημόπουλο.

Κάποτε, πέρασε από την Ικαρία ένας βάρβαρος διοικητής, εκπρόσωπος του σουλτάνου. Απαιτούσε από τους ντόπιους να τον μεταφέρουν σηκωτό σε φορείο, στις περιηγήσεις του από χωριό σε χωριό. Τους υποσχόταν ως αντάλλαγμα ένα αρνί με το κουδούνι του. Γι αυτό κι εκείνοι, όταν αγανακτισμένοι αποφάσισαν να τον πετάξουν στον γκρεμό ενός δύσκολου περάσματος, αναφώνησαν το σύνθημα «συγκούδουνο τ’ αρνί». Ακολούθησαν έρευνες για το συμβάν. Στις πιεστικές ανακρίσεις, προς αναζήτηση των ενόχων, οι Καριώτες ενωμένοι ανέλαβαν συλλογικά την ευθύνη απαντώντας «ούλοι εμείς, εφέντη". Η ακριβής χρονική στιγμή του γεγονότος παραμένει άγνωστη καθώς διασώθηκε στην προφορική ιστορία των γενεών που ακολούθησαν.

Πρόσφατα, οι εκδόσεις Νότιος Άνεμος εξέδωσαν το μυθιστόρημα του Νικολάου Γ.Καρίμαλη, «Η Τιμωρία του Μουσταφά». Το βιβλίο τοποθετεί την ιστορία στην περίοδο της Τουρκοκρατίας στην Ικαρία. Μέσα από διαλόγους ντόπιων και γλαφυρές περιγραφές της απάνθρωπης συμπεριφοράς του Μουσταφά, διορισμένου αφέντη του νησιού, απέναντι στους Καριώτες και κυρίως απέναντι στις όμορφες Καριωτίνες, ο συγγραφέας ζωντανεύει την καθημερινότητα της Ικαρίας του 1731.

“Κακομοίρη Μουσταφά, γερά μουλάρια διάλεξες για να σε σηκώσουν, μα δεν ήξερες φουκαρά μου πως ήταν τσουνιάρικα. Άμε στο διάολο. Άμε στον αγύριστο. Άμε στα τάρταρα”, ήταν τα λόγια των παλικαριών όταν γκρέμιζαν τον διοικητή, όπως διαβάζουμε στο βιβλίο.

Έτσι, η έκφραση “ούλοι εμείς αφέντη” έμεινε στην ιστορία ως μία πράξη συλλογικής ευθύνης και αυταπάρνησης, που εν τέλει αποδείχτηκε σωτήρια για την ιστορία και επιβίωση του νησιού.

Να σημειώσουμε εδώ, ότι παραλλαγές της ιστορίας συναντάμε σε διάφορα μέρη, ακόμα και σε άλλες χώρες. Για παράδειγμα, στο θεατρικό έργο του Ισπανού Λόπε δε Βέγκα που γράφτηκε το 1614 και έχει τον τίτλο «Φουέντε Οβεχούνα» (η προβατοπηγή). Η ιστορία διαδραματίζεται στο ομώνυμο χωριό το 1476 –και επίσης φημολογείται ότι βασίζεται σε πραγματικό γεγονός. Και εκεί ο αυταρχικός Διοικητής που εμφανίζεται, εξολοθρεύεται, ενώ οι γενναίοι χωριανοί απαντούν αποφασιστικά στον ανακριτή – δικαστή που απέστειλεο Βασιλιάς Φερδινάρδος ότι το έγκλημα... «Η Φουεντεοβεχούνα το έκανε».

Βρείτε ικαριακές εκδόσεις στο εκδοτικό ράφι του "Ικαριακού Παντοπωλείου" ikariastore.gr

ikariamag.gr|από, για και με αφορμή την Ικαριά!
Ακολουθήστε μας σε twitter και Facebook

«σχεδία» είναι το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου και μέλος του Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων Δρόμου. Δεν πωλείται στα συνήθη σημεία διάθεσης Τύπου, όπως περίπτερα, αλλά αποκλειστικά και μόνο στους δρόμους της πόλης από διαπιστευμένους πωλητές. Οι πωλητές προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικά πληθυσμιακές ομάδες: άστεγοι, άνεργοι και γενικώς άνθρωποι που αποδεδειγμένα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Από την τιμή πώλησης του περιοδικού (3,00 ευρώ), το 50% (δηλαδή το 1,50 ευρώ) πηγαίνει απευθείας στον ίδιο τον πωλητή.