Με αφορμή την αναστάτωση που έχει προκληθεί από τις αρχές του χρόνου σε όλη την Ελλάδα, από την ιδιότυπη, αμφιλεγόμενη αδειοδότηση της αλιείας με βιντζότρατα σε ρηχά νερά, η οποία προεκλογικά βαφτίστηκε ως «επιστημονική έρευνα», την Παρασκευή 6/2, έγινε για το θέμα αυτό σύσκεψη- συζήτηση στην Εποπτεία Αλιείας της Περιφέρειας Αττικής.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην αιτιολόγηση αυτής της αμφιλεγόμενης υπουργικής απόφασης (άλλη μία καινοτομία της χώρας μας μέσα από τις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης), καθώς από την αρχή του 2015 οι 267 ελληνικές βιντζότρατες ψαρεύουν στο σύνολο της χώρας, επαναφέροντας ουσιαστικά σε ισχύ βασιλικό διάταγμα του 1966 και καταργώντας την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Η υπ. απόφαση επικαλείται «επιστημονικούς λόγους», αλλά θα πραγματοποιείται χωρίς την παρουσία επιστημόνων, με μοναδική υποχρέωση των συγκεκριμένων ψαράδων τη συμπλήρωση ενός εντύπου καταγραφής!!! Η απόφαση του πρώην υπουργού αναφέρει βέβαια ότι «το αλίευμα πρέπει να περιορίζεται στην απολύτως απαραίτητη ποσότητα και να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τις ανάγκες της αλιευτικής έρευνας», αλλά αυτό γίνεται χωρίς την παρουσία επιστημόνων που θα συγκεντρώσουν τα δεδομένα και θα τεκμηριώσουν την έρευνα!
Όπως τονίστηκε άλλωστε στη σύσκεψη, βάση της υπ. απόφασης για την πειραματική αλιεία, τα συγκεκριμένα αλιεύματα δεν θα έπρεπε να πωλούνται, παρόλα αυτά όμως διακινούνται κανονικά στη ελληνική αγορά. Από τα αλιεύματα λοιπόν που πωλούνται παράνομα είναι αυτονόητο ότι ο κάθε αλιέας έχει το ελεύθερο να περιγράψει την ψαριά του κατά το δοκούν, και όχι με βάση τα πραγματικά στοιχεία.
Το παράδοξο είναι ότι τα αναξιόπιστα στοιχεία που θα συλλέξουν οι ψαράδες, μαζί με δεδομένα που συλλέχθηκαν στις αρχές 2000, θα αποτελέσουν τη βάση νέας επιστημονικής μελέτης για τη διαχείριση του αλιευτικού εργαλείου της βιντζότρατας. Μία μελέτη που δεν συμβαδίζει με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και τα δεδομένα καμίας πολιτισμένης χώρας. Αναπόφευκτα θα απορριφθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές, οδηγώντας και στην οριστική κατάργηση του αλιευτικού εργαλείου της βιντζότρατας (και όχι στην βελτίωση του συγκεκριμένου τρόπου αλιείας , που θα έπρεπε να ήταν ο στόχος της μελέτης).
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας, του Λιμεναρχείου Πειραιά, επιστήμονας από το ΕΛΚΕΘΕ, το Αρχιπέλαγος και εκπρόσωποι φορέων των παράκτιων αλιέων από πολλές περιοχές της Ελλάδας (Ευβοϊκός, Κυκλάδες, αν. Αιγαίο κλπ), καθώς και αλιείς βιντζότρατας.
Η συζήτηση ήταν έντονη και φορτισμένη, καθώς οι παράκτιοι αλιείς νιώθουν μεγάλη αγανάκτηση με τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά και το ρόλο που παίζουν οι εκάστοτε μελέτες και μελετητές, που επί χρόνια στηρίζουν τα συμφέροντα συγκεκριμένων συντεχνιών, και όχι τη βιωσιμότητα της αλιείας και το δημόσιο συμφέρον. Είναι γεγονός άλλωστε ότι οι αλιείς αισθάνονται ιδιαίτερα ευάλωτοι, καθώς με την σκόπιμη κατάργηση των συλλογικών τους οργάνων, δεν μπορούν πλέον να αντιδρούν συλλογικά και οργανωμένα και να υπερασπίζονται τα συμφέροντα της αλιείας και του κλάδου τους.
Υπέρμαχος αυτής της σκανδαλώδους «επιστημονικής έρευνας» παρουσιάστηκε ο κ. Καβαδδάς, ιχθυολόγος από το ΕΛΚΕΘΕ. Μίας έρευνας η οποία με τον τρόπο που σχεδιάστηκε και υλοποιείται, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο τα τελευταία χρόνια εκτελούνται κατά παραγγελία έρευνες από ανθρώπους που κρύβονται πίσω από δημόσια ιδρύματα, εξυπηρετώντας συμφέροντα συντεχνιών και όχι το δημόσιο συμφέρον.
Έπειτα από 2 ώρες επίμονων ερωτήσεων, τόσο από πλευράς των αλιέων όσο και από πλευράς του Αρχιπελάγους, η προσπάθεια του κ. Καβαδδά να καλύψει με επιστημονικοφανή λόγο, τα κενά, τα ερωτηματικά και το σκανδαλώδη σχεδιασμό αυτής της έρευνας, έπεσαν στο κενό. Βέβαια τόσο η συγκεκριμένη «έρευνα» όσο και η σχετική υπουργική απόφαση, είναι αποτέλεσμα της συνέργειας πολλών, που μέσα από τις θεσμικές τους θέσεις εδώ και δεκαετίες έχουν συμβάλει τα μέγιστα στο άδειασμα των θαλασσών μας και στην αποδόμηση της μικρής παράκτιας αλιείας.
Το Αρχιπέλαγος, βρίσκεται σε διαδικασία ενημέρωσης με τεκμηριωμένα στοιχεία των νέων αρμόδιων υπουργών, για όλη αυτή την κατάσταση, πάντα σε στενή συνεργασία με δεκάδες αλιευτικούς φορείς ανά την Ελλάδα, ευχόμενοι ότι δεν θα υιοθετήσουν τα κακώς κείμενα και τις πρακτικές του παρελθόντος.
Σε όλο αυτό το θέατρο του παραλόγου, που για άλλη μία φορά συμβάλει στην εξάντληση των αλιευτικών μας πόρων, το Αρχιπέλαγος έχει μόνο στόχο να υπερασπιστεί τη βιωσιμότητα της ελληνικής αλιείας και των θαλασσών μας.
Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι οι αλιευτικοί μας πόροι είναι κοινό κτήμα όλων μας. Από αυτούς εξαρτάται η διατροφή μας, το μέλλον της αλιείας μας, αλλά και η επιβίωση της μοναδικής βιοποικιλότητας των θαλασσών μας.
Θοδωρής Τσιμπίδης
Διευθυντής – Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας