Τοποθέτηση της Αγλαΐας Κυρίτση, επικεφαλής της παράταξης Βόρειο Αιγαίο – Γόνιμη Γραμμή στη συζήτηση του Π.Σ. Βορείου Αιγαίου, στις 26 Ιανουαρίου 2016, για την Υγεία*
Αρχικά να θυμίσω ότι πριν από περίπου ένα χρόνο, στις 24 Φεβρουαρίου του 2015, σε συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που συζητάγαμε πάλι τα προβλήματα της Υγείας στα νησιά μας, η παράταξή μας είχε κάνει και καταθέσει στο Π,Σ. μια ολοκληρωμένη καταγραφή, η οποία αφορούσε αναλυτικά τα προβλήματα σε όλα τα νησιά μας. Σε εκείνο το Περιφερειακό συμβούλιο, μετά από πρότασή μας, αποφασίστηκε η συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής η οποία θα έκανε συνάντηση με τον τότε αναπληρωτή υπουργό υγείας Ανδρέα Ξανθό.
Σας θυμίζω ότι η συνάντηση με τον υπουργό έγινε στις 12 Μαρτίου 2015 και σ’ αυτής συμμετείχαν, η υποφαινόμενη, που τότε ήμουν και βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παναγιώτης Κύτελης, ο Νίκος Ταναΐνης και ο Παναγιώτης Προβέντζας, ο πρόεδρος της Ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Λήμνου, Κώστας Κατσιγιαννόπουλος, καθώς και ο τότε πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, βουλευτής Λέσβου, Γιάννης Ζερδελής.
Για την τάξη, να πω ότι ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Στρατής Κόρακας για λόγους Υγείας δεν παρέστη στη συνάντηση, ωστόσο, απέστειλε κείμενο με τις θέσεις και τις προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο και κατατέθηκε στον αναπληρωτή υπουργό.
Στη συνάντησή μας, λοιπόν, με τον αν. υπουργό εκθέσαμε αναλυτικά τα ανοιχτά ζητήματα για κάθε νησί του Βορείου Αιγαίου, από τον Αη-Στράτη έως τη Θύμαινα και τους Φούρνους και αναπτύξαμε τις προτάσεις μας για την αποκατάσταση βραχυπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα, της εύρυθμης λειτουργίας του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.
Τότε πήραμε πολλές διαβεβαιώσεις από τον κ. Ξανθό για άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων, με την παρατήρησή του ότι η επίλυση άπτεται των γενικότερων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, καταλήγοντας στη διαπίστωση ότι το Σύστημα Υγείας της χώρας τελεί υπό πλήρη κατάρρευση.
Από τότε, όπως όλοι γνωρίζεται, έχουν αλλάξει πολλά. Μόνο που όσα έχουν αλλάξει αφορούν, δυστυχώς, στην πολιτική που υλοποιεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί σε ό,τι βιώνει η κοινωνία και οι νησιώτες μας στον τομέα της Υγείας, όχι μόνο δεν έχει αλλάξει, ή σωστότερα έχει αλλάξει προς το χειρότερο κατ’ απαίτηση των δανειστών και του τρίτου μνημονίου.
Το σκηνικό κατάρρευσης των δομών Υγείας σε όλα τα επίπεδα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, με μοναδική εξαίρεση την υλοποίηση ενός πάγιου αιτήματος της κοινωνίας και των γιατρών της Χίου και αφορά την ένταξη του μικροβιολογικού τμήματος στο ΠΕΔΥ.
Η εξαίρεση αυτή, όμως, απλά επιβεβαιώνει τον κανόνα της εγκατάλειψης, ελέω μνημονίων, του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Πρόσφατα, μάλιστα, λίγο πριν τις γιορτές, οι Ικαριώτες έκαναν για το ζήτημα αυτό κινητοποίηση την οποία –ως οφείλαμε- στηρίξαμε.
Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε όσα κατά καιρούς έχουμε πει για το θέμα, απλά θα καταθέσω στα πρακτικά του Π.Σ. την καταγραφή των ελλείψεων που είχαμε κάνει τότε, η οποία εξακολουθεί, δυστυχώς, να ισχύει στο ακέραιο, σημειώνοντας ότι η όλη γύμνια του συστήματος επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο εξαιτίας των τεράστιων προσφυγικών ροών.
Από τις καταγραφές και τις διαπιστώσεις πρέπει να περάσουμε στις προτάσεις και, επιτέλους, σε ένα διεκδικητικό πλαίσιο που θα ξεπερνά τους θεσμικούς τρόπους –αν θέλουμε πραγματικά από τη μια να στριμώξουμε τη μνημονιακή κυβέρνηση που συνεχίζει το έργο των προηγούμενων και από την άλλη για να έχουμε πραγματικές ελπίδες για την επίλυση των προβλημάτων.
Στο πλαίσιο αυτό ως Βόρειο Αιγαίο – Γόνιμη Γραμμή προτείνουμε τα εξής:
• Με ευθύνη της περιφερειακής Αρχής να γίνει μέσα σε ένα μήνα από σήμερα επίσημη καταγραφή των προβλημάτων και των ελλείψεων ανά νησί του Βορείου Αιγαίου.
• Αμέσως να γίνει ειδική συνεδρίαση του Π.Σ. με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων.
• Να οριστεί νέο ραντεβού με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες από τους οποίους θα απαιτηθούν απαντήσεις και δεσμεύσεις που θα προσδιορίζονται μέσα από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
• Όλο αυτό το διάστημα να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα (λαϊκές συνελεύσεις, δημοσιεύσεις και καλέσματα μέσω του τοπικού Τύπου) ενεργοποίησης των νησιωτών. Μόνο αν πραγματικά γίνει υπόθεση των νησιωτών, μόνο αν πιστέψουν οι νησιώτες ότι πρόθεσή μας είναι να φτάσουμε στα άκρα γι’ αυτό το κρίσιμο ζήτημα, μόνο αν πραγματικά κατέβουν στους δρόμους διεκδικώντας δωρεάν Δημόσια Υγεία, μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση. Επαναλαμβάνω, ενεργοποίηση του κόσμου στη βάση του προβλήματος, χωρίς μικροπολιτικά καπελώματα και ηγεμονίες μικρές ή μεγάλες. Μόνο έτσι μπορούμε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε.
• Καλούμε το Π.Σ. σήμερα να δεσμευτεί στην υλοποίηση μιας τέτοιας κατεύθυνσης, αποδεικνύοντας επιτέλους ότι θέλει και μπορεί να κάνει πράγματα που θα ξεπερνούν το γραφειοκρατικό και αναποτελεσματικό θεσμικό τρόπο των επιστολών και των συναντήσεων.
(*) Η Αγλαΐα Κυρίτση δεν παραβρέθηκε στην εν λόγω συνεδρίαση, καθώς η μεσημεριανή πτήση προς Μυτιλήνη ακυρώθηκε λόγω κακοκαιρίας. Ωστόσο, η τοποθέτησή της διαβάστηκε στο Π.Σ. και οι προτάσεις της παράταξης κατατέθηκαν.