Με εκτεταμένη περιβαλλοντική καταστροφή και γενική υποβάθμιση απειλείται η παράκτια ζώνη της νότιας Σάμου. Η στρατιωτική άσκηση βολής από χερσαίες μονάδες της 79 ΑΔΤΕ με πραγματικά πυρά από την περιοχή Παλαιομαντριά Παγώνδα, σε στόχους στη χερσαία και θαλάσσια περιοχή «Κυριακού» προγραμματίζεται να ξεκινήσει την Τετάρτη 25/4.
Η συγκεκριμένη παραθαλάσσια περιοχή, περιλαμβάνει καλλιεργήσιμες εκτάσεις, εξοχικά και αγροικίες, ενώ αποτελεί και τουριστικό προορισμό. Επίσης, το θαλάσσιο οικοσύστημα συνιστά ενδιαίτημα της υπό εξαφάνισης φώκιας Monachus monachus και ένα σημαντικό, παραγωγικό αλιευτικό πεδίο. Υπογραμμίζεται ότι ο διασκορπισμός τοξικών ουσιών και βαρέων μέταλλων, που εμπεριέχονται ακόμα και στα λεγόμενα «καθαρά» συμβατικά πυρομαχικά, βιοσυσσωρεύονται στην τροφική αλυσίδα και επιβαρύνουν έμμεσα την υγεία των κατοίκων της περιοχής, αλλά και των θαλάσσιων οργανισμών.
Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας, «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τους κατοίκους της περιοχής και συντάσσεται με το αίτημα της λαϊκής συνέλευσης των κατοίκων των κοινοτήτων Παγώνδα & Ηραίου, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την εκτέλεση βολής, με πραγματικά πυρά λίγες μόνο μέρες μετά την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου. Επισημαίνεται ότι για τη διεξαγωγή της άσκησης δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από πλευράς 79 ΑΔΤΕ, γεγονός που αντιβαίνει σχετική διαταγή διαρκούς ισχύος, που εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2005, σύμφωνα με την οποία οι διεξαγόμενες ασκήσεις πρέπει να σχεδιάζονται στη βάση λεπτομερών στοιχείων και συνεργασίας με τους αρμόδιους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και με τους αρμόδιους περιβαλλοντικούς φορείς. Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη διαταγή είχε εκδοθεί από το ΥΠΕΘΑ με αφορμή τις ενέργειες του Αρχιπελάγους και κατοίκων των ΒΑ Δωδεκανήσων για την παύση των στρατιωτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά στις βραχονησίδες Άνυδρο & Πετροκάραβο το φθινόπωρο του 2005.
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας επιδεικνύει επί χρόνια αδράνεια στο θέμα της χωροθέτησης και δημιουργίας σύγχρονων πεδίων βολής στα νησιά του Αιγαίου, που να τηρούν όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, τους περιβαλλοντικούς όρους και να συμβάλουν ταυτόχρονα στην εκπαίδευση και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων. Ωστόσο αυτή η αδιαφορία ή αβουλία, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συνεπάγεται την απειλή της δημόσιας ασφάλειας και την ολική καταστροφή σπάνιων οικοσυστημάτων. Η συγκεκριμένη στρατιωτική άσκηση όπως σχεδιάζεται να γίνει, σε μη χαρακτηρισμένο πεδίο βολής (χωρίς τις προβλεπόμενες προδιαγραφές και σχετικές άδειες) στην παράκτια ζώνη και σε θαλάσσιο χώρο αντίκειται στην ελληνική, την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις με τις οποίες δεσμεύεται η Ελλάδα για την προστασία των θαλάσσιων ειδών και οικοτόπων. Το γεγονός αυτό προσβάλει κάθε έννοια περιβαλλοντικής διαχείρισης και ακυρώνει τις εξαγγελίες της στρατιωτικής ηγεσίας περί διασφάλισης του φυσικού περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, κατά τη διεξαγωγή ασκήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, ΙΘΠ ζήτησε και σε αυτή την περίπτωση επισήμως από τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία τη ματαίωση της συγκεκριμένης άσκησης βολής, δηλώνοντας ρητά ότι θα στραφεί νομικά κατά παντός υπευθύνου, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα νομικά εργαλεία που προβλέπονται από την εθνική, ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις.
Για το Αρχιπελάγος, ΙΘΠ
Γιάννης Κουτελίδας
Συντονιστής Επικοινωνίας