Διατροφική αυτάρκεια & Κρίση: Υπάρχει όντως έλλειψη τροφίμων στον πλανήτη;

Για τους περισσότερους από εμάς η απειλή του υποσιτισμού ή της πείνας φαντάζει μακρινή ενώ κάποιοι δίπλα μας ήδη υποσιτίζονται ή πεθαίνουν από πείνα. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά του παγκόσμιου οργανισμού τροφίμων, 1 στους 8 περίπου κατοίκους τη γης υποσιτίζονται, 870 εκατομμύρια άνθρωποι δηλαδή πηγαίνουν για ύπνο, αν επιζήσουν, πεινασμένοι.

Μέσα στην καρδιά του θεωρούμενου πρώτου κόσμου, στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, περίπου 19 εκατομμύρια από τους πεινασμένους της γης  τρώνε στην καλύτερη περίπτωση μόνο ένα γεύμα την ημέρα που είναι ανεπαρκές σε θρεπτικά στοιχεία. Στην Ελλάδα δύο στους δέκα βρίσκονται σε διατροφικό κίνδυνο (!) με άμεσες ή/και μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία τους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

Τι συμβαίνει όμως πραγματικά και κάποιοι συνάνθρωποι μας ήδη αναζητούν τροφή στα προσφερόμενα συσσίτια ή στα σκουπίδια των μεγαλουπόλεων;

Ένας από τoυς μύθους που επικρατούν παγκοσμίως είναι ότι δεν υπάρχει αρκετή τροφή για να θρέψει τον πληθυσμό της γης.

Κι όμως τις τελευταίες δυο δεκαετίες ο ρυθμός της παγκόσμιας παραγωγής τροφής έχει αυξηθεί περισσότερο από τον ρυθμό αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού. Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό τροφίμων παράγουμε 1.5 φορά περισσότερη τροφή από όση χρειάζεται για να τραφεί  ο πληθυσμός τη γης. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι παράγεται ήδη αρκετή τροφή για να ταΐσει 10 δις ανθρώπους, όπως υπολογίζεται ο παγκόσμιος πληθυσμός το 2050. Ακόμη και οι περισσότερες χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά πείνας έχουν αρκετή τροφή για να θρέψουν τον πληθυσμό τους, ωστόσο “αναγκάζονται” να εξάγουν τρόφιμα και άλλα αγροτικά προϊόντα.

Πραγματικότητα είναι  η αφθονία και όχι η έλλειψη στη παγκόσμια επάρκεια τροφής. Παράγονται αρκετά σιτηρά ώστε να προσφέρουν μια ημερήσια δίαιτα των 3.500 θερμίδων ανά άνθρωπο. Σε αυτό τον αριθμό δεν προσμετρούνται καν πολλές άλλες κοινές τροφές όπως λαχανικά, φασόλια, καρποί, φρούτα, ψάρι ,κρέας. Υπάρχει αρκετή ημερήσια ποσότητα τροφής ίση με 2 περίπου κιλά ανά άνθρωπο παγκοσμίως.

1.1 περίπου κιλά σιτηρά, φασολιά και καρποί
0.45 περίπου κιλά φρούτα και λαχανικά
0.5 περίπου κιλά κρέας , ψάρι, γάλα και αυγά που φτάνουν να υπερκαλύψουν τις ημερήσιες διατροφικές μας ανάγκες.

Όμως οι άνθρωποι που πεινούν δεν μπορούν να αγοράσουν αυτή την τροφή. Περίπου το 70% των ανθρώπων που υποφέρουν από την πείνα ζει σε αγροτικές περιοχές, εργάζεται με λιγοστή και φτωχή σε πόρους γης, διαβιεί  με λιγότερο από 2 δολάρια ημερησίως ενώ εξαρτάται από τη γη, το νερό, τους σπόρους, προκειμένου να μην πεθάνει από ασιτία.

Η πείνα είναι ξεκάθαρη συνέπεια κυρίως της φτώχειας , της ανισότητας, της άνισης κατανομής της τροφής και έλλειψης πρόσβασης σε γη, νερό, σπόρους και άλλους παραγωγικούς πόρους παρατηρούν και αποκαλύπτουν οι σημαντικότερες οργανώσεις παγκοσμίως που δραστηριοποιούνται για την αντιμετώπιση της.

Μόνο τα 2 τελευταία χρόνια οι τιμές των τροφίμων παγκόσμια έχουν αυξηθεί κατά 83%, με αποτέλεσμα επιπλέον 42εκ. άνθρωποι να ζουν σε συνθήκες φτώχειας, αδυνατώντας να διασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό για τους ίδιους και την οικογένειά τους. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της ελληνικής επιτροπής του οργανισμού του ΟΗΕ, πάνω από 439.000 παιδιά ζουν πλέον κάτω από το όριο της φτώχειας στην χώρα μας, και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ όταν προστεθούν τα στοιχεία για το 2012. Το 18,4 % των παιδιών φτωχών οικογενειών δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά.

Οι αιτίες που φέρνουν τόσους ανθρώπους αντιμέτωπους με την πείνα έχουν προκληθεί από τον άνθρωπο, που έχει σχεδιάσει και εφαρμόζει ένα επιζήμιο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα έξω από κάθε λογική σεβασμού της φύσης και της ανθρώπινης ζωής, στραγγαλίζοντας τις κοινωνίες μέσα από το χρέος και τη φτώχεια, για να δημιουργήσει υπερκέρδη.

Πηγές : www.foodfirst.org - www.fao.org - www.womenaid.org - www.oxfam.ca www.worldhunger.org

Λευτέρης Τρικιριώτης για το ikariamag.gr

Όλα τα άρθρα της στήλης "Διατροφική αυτάρκεια & Κρίση", εδώ.

ikariastore banner

ikariaki-agora.gr