Δύο μεγάλους καρχαρίες έπιασε ένα ψαράς στο Καρκινάγρι Ικαρίας, με τον μεγαλύτερο να ξεπερνά τα 200 κιλά. Σύμφωνα με τη φωτογραφία, οι καρχαρίες μοιάζουν με τον εξαβράγχιο καρχαρία, ειδος το οποίο στην Ελλάδα αποτελεί παρεμπίπτον αλίευμα (αλιεύεται κατά λάθος στα δίχτυα) και είναι είδος η αλιεία του οποίου είναι νόμιμη. Η επιστημονική ονομασία του ονομασία είναι Hexanchus griseus, ζει στις περισσότερες θάλασσες και ωεκανούς του πλανήτη και συνήθως βρίσκεται σε μεγάλο βάθος πάνω από 180m μέχρι και 1100m.
Λόγω της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας της Ικαρίας, στα βαθιά νερά κυρίως στη βόρεια πλευρά του νησιού, συναντάται μεγάλη βιοποικιλότητα καρχαριοειδών, που περιλαμβάνει πολλά σπάνια, προστατευόμενα αλλά και εντυπωσιακά είδη. Η παρουσία τους στις θάλασσές μας δεν αποτελεί κίνδυνο, καθώς είναι σχεδόν αδύνατο να τα "συναντήσουμε", ζουν στα μεγάλα βάθη και δεν αποτελούμε μέρος της δίαιτάς τους. Γενικότερα η εικόνα που έχουν δημιουργήσει τα media για την επικινδυνότητα των καρχαριών είναι πλασματική και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η σημασία των καρχαριοειδών για την ισσοροπία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων μας, είναι μεγάλη καθώς ως ανώτεροι θηρευτές, έχουν ρόλο ρυθμιστή της τροφικής αλυσίδας.
Χαρακτηριστικά: πλατύ κεφάλι με έξι σειρές από κτενοειδή λεπιδοτά δόντια στην κάτω σιαγόνα. Καφέ ή γκρί χρώμα στην πλάτη με πιο ανοιχτό χρωματισμό στο στομάχι, λευκές άκρες στα πτερύγια και μια χλωμή ζώνη κατά μήκος του σώματος στη μέση Το μέσο μήκος ενός ενήλικου ζώου είναι περίπου 4.00 – 4.80m. Τα θηλυκά είναι μεγαλύτερα από τα αρσενικά. Το μέσο βάρος τους είναι στα 500kg και το μεγαλύτερο καταγεγραμμένο βάρος ήταν στα 590kg. Επίσης τα θηλυκά φτάνουν πιο αργά σε αναπαραγωγική ωριμότητα, συνήθως μετά από 18 με 35 χρόνια σε αντίθεση με τα αρσενικά που ωριμάζουν μετά από 11 με 14 χρόνια με συνολικό μέσο όρο ζωής περίπου 80 χρόνια. Γεννιούνται 22 με 108 μικρά ανά αναπαραγωγική περίοδο με μέσο μήκος 60 με 75cm. Τρέφονται με μεγάλο εύρος θαλάσσιων οργανισμών, και η δίαιτά τους συμπεριλαμβάνει ψάρια, καλαμάρια ακόμα και άλλους καρχαρίες και σαλάχια. Το είδος αυτό έχει πολύ αργό αναπαραγωγικό του ρυθμό.
Να ευχαριστήσουμε το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ για τις πληροφορίες.
ikariamag.gr