Κάλεσμα Αντιπεριφερειάρχη στους κατοίκους Σάμου, Ικαρίας & Φούρνων για το ΦΠΑ - Η θέση της Περιφερειάρχη Β.Αιγαίου

Αγαπητοί συμπατριώτες,
Τα νησιά μας ζουν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Η τοπική οικονομία πλήττεται, ο τουρισμός ζει απίστευτες μειώσεις και η  κοινωνική συνοχή κινδυνεύει. Θα περίμενε κανείς η κυβέρνηση να βρεθεί αρωγός με μέτρα και ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα και να ανταποκριθεί  στην υλοποίηση δράσεων που οργανωμένα η κοινωνία των νησιών μας, εδώ και καρό διεκδικεί. 

Η απόφαση της Κυβέρνησης για κατάργηση από 1/1/17 του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μας είναι μια ακόμη ανάλγητη πράξη που πλήττει καθοριστικά τους πάντες.

Καθήκον και υποχρέωσή μας είναι να μη σηκώσουμε ψηλά τα χέρια, αλλά να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις. Tο οφείλουμε στα παιδιά μας, στα νησιά μας στην πατρίδα μας.

Καλώ όλους τους κατοίκους της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων Κορσεών σε μαζική  συμμετοχή στην Παναιγιακή κινητοποίηση της Τετάρτης, 30 Νοεμβρίου 2016. Ας είναι η αρχή μιας κλιμακούμενης μαζικής αντίδρασης, μέχρι η Κυβέρνηση να αντιληφθεί το μέγεθος της ζημιάς που προκαλεί και να αναθεωρήσει την απόφασή της.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ  ΚΑΤΡΑΚΑΖΟΣ

Άρθρο της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, κας Χριστιάνας Δ. Καλογήρου

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ ΦΠΑ

Από τον Ιανουάριο καταργείται ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά μας.

Πρόκειται για μια πάρα πολύ κακή εξέλιξη.

Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου βρίσκονται τον τελευταίο καιρό σε μια φάση δυσκολιών και δοκιμασίας.

Όσο και αν είναι κατανοητό ότι η οικονομική κρίση απαιτεί ρυθμίσεις και προσαρμογές, άλλο τόσο είναι αναγκαίο οι σχετικές αποφάσεις να λαμβάνουν υπόψη τους την ιδιαιτερότητα των στιγμών που στην περίπτωση του Βορείου Αιγαίου αγγίζει πρωτόγνωρες καταστάσεις και ακραία όρια.

Δεν νοείται ούτε αδιαφορία, ούτε σιωπή, ούτε δειλία μπροστά σε αυτή την νέα πραγματικότητά μας.

Οι λόγοι που κατά το παρελθόν υιοθετήθηκε το μέτρο του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, είναι γνωστοί.

Η νησιωτικότητα συνοδεύεται με προβλήματα που γεννάει η απόσταση και η δυσκολία της θαλάσσιας επικοινωνίας. Η νησιωτικότητα δεν είναι για τη χώρα μας ένας απλός προσδιορισμός με γεωγραφική και μόνο έννοια. Είναι το κυρίαρχο στοιχείο της ταυτότητας και του  χαρακτήρα της, με όρους ιστορικούς, πολιτισμικούς και οικονομικούς. Είναι επίσης σε όλους γνωστό ότι τόσο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις όσο και αργότερα στα όργανα της ΕΕ, η χώρα μας δεν ακολούθησε ή δεν κατάφερε να επιβάλει αυτό που οι υπόλοιπες χώρες κατάφεραν ακόμη και για τα υπερπόντια νησιά τους. Να διεκδικήσει και να εφαρμόσει συγκεκριμένα μέτρα για τα νησιά, ώστε να διασφαλίσει ισότητα ευκαιριών και αυτό παρά τις ρητές συνταγματικές προβλέψεις.

Ταυτόχρονα σήμερα, στην Ελλάδα του 2016, δεν ισχύουν παντού οι ίδιες συνθήκες και τα προβλήματα που κάθε τοπική κοινωνία σηκώνει στους ώμους της είναι διαφορετικά.

Όλον αυτό τον τελευταίο καιρό, δεν έχω πάψει –και δεν πρόκειται ποτέ να πάψω- να υπογραμμίζω την απολύτως πρωτόγνωρη κατάσταση με την οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι εμείς, οι άνθρωποι του Βορείου Αιγαίου.

Το προσφυγικό και το μεταναστευτικό ζήτημα έχει επανατοποθετήσει τα πράγματα σε νέα βάση και αυτό επιβάλλει, όσο κανείς δεν φαντάζεται, την ανάγκη η περιοχή μας να γίνει αντικείμενο μεγάλης και ιδιαίτερης προσοχής.

Η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ θα επιβαρύνει συνθλιπτικά την καθημερινή ζωή στα νησιά μας. Θα πλήξει την τοπική και συνολική μας οικονομία. Και προσθετικά, μαζί με τα άλλα προβλήματα, θα αποτελέσει ένα μεγάλο εμπόδιο για τον τουρισμό μας. Συνολικά θα αποτελέσει καθοριστικής σημασίας επιβαρυντικό παράγοντα στην προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάκτησης της ανταγωνιστικότητάς μας.

Δεν υπάρχουν λοιπόν περιθώρια πολλών σκέψεων και αναβολών. Μια ολοκληρωμένη πολιτική, γενναία και αποτελεσματική, είναι αναγκαία προκειμένου να στηριχθούν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου στην απολύτως ιδιαίτερη αυτή φάση που βιώνουμε.

Η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μας θα είναι ένα ουσιαστικό στήριγμα στους ανθρώπους που δοκιμάζονται και στην κοινωνία που προσπαθεί.

Η Κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια.