Θεοκλής Ζαούτης: «Να διδάξουμε την επόμενη γενιά να σκέφτεται με κριτικό τρόπο και ανοιχτό μυαλό»

* O Θεοκλής Ζαούτης κατάγεται από την Ικαρία. Διδάσκει Παιδιατρική και Επιδημιολογία στην Ιατρική Σχολή του University of Pennsylvania και είναι αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος Λοιμωδών Νοσημάτων στο Children’s Hospital of Philadelphia.

Η ελληνικότητα είναι αίσθημα ή συνείδηση;
Και τα δύο. Ο συνδυασμός τους σφραγίζει την ελληνική μου ταυτότητα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχω επικεντρώσει τις προσπάθειές μου στην ίδρυση ενός Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας και Ερευνας στην Ελλάδα με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Το Κέντρο ιδρύεται με τη συνεργασία των δύο Παιδιατρικών Πανεπιστημιακών Κλινικών του Πανεπιστημίου Αθηνών στα νοσοκομεία Παίδων «Η Αγία Σοφία» και «Π. & Α. Κυριακού».

Πώς φτάνει σε εσάς η κρίση της Ελλάδας;
Με έχει αγγίξει κυρίως ως γιατρό παιδίατρο, αφού έχει επηρεάσει σημαντικά την παροχή υπηρεσιών υγείας στους Ελληνες πολίτες. Το «Λάνσετ», από τα πιο αξιόλογα ιατρικά περιοδικά, πρόσφατα δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία: οιωνοί ελληνικής τραγωδίας», με στοιχεία που αποδεικνύουν αυτές τις αρνητικές συνέπειες της κρίσης και την πιθανότητα επιδείνωσης στην υγεία του ελληνικού πληθυσμού. Στόχος της δικής μας προσπάθειας είναι να καθορίσουμε τις καλύτερες πρακτικές στη διαχείριση των παιδιατρικών ασθενειών, να μεταδώσουμε τη γνώση και να συνεργαστούμε και με άλλες ομάδες του συστήματος υγείας στην εφαρμογή παρεμβάσεων για τη βελτίωση της ποιότητας στα παιδιατρικά νοσοκομεία. Μπορεί να εξοικονομηθούν εκατομμύρια ευρώ εάν το σύστημα υγείας λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά. Το όραμά μου είναι τα παιδιατρικά νοσοκομεία της Ελλάδας να γίνουν «πρωταγωνιστές» ως πρότυπα κέντρα υπηρεσιών υγείας.

Ποιος φταίει για την κρίση;
Τα πολιτικά και κοινωνικά μας συστήματα δεν έχουν καταφέρει να ανταποκριθούν στις σημερινές προκλήσεις. Στη σημερινή κρίση ας μην αναλωνόμαστε στο να ρίχνουμε το φταίξιμο αλλού και ας συνεργαστούμε για την ανεύρεση λύσεων.

Πώς φαντάζεστε τον Ελληνα της εποχής μετά την κρίση;
Η ζωή του θα χαρακτηρίζεται από αξιοπιστία και αξιοκρατία, θα πορεύεται με κοινωνικούς κανόνες και θα σέβεται τους νόμους.

Τι πιο μικρό ελληνικό αγάπησα.
Τα καλοκαίρια στο χωριό στην Ικαρία - την απλότητα της ζωής με αγαπητά μου πρόσωπα.

Η υπέροχη εκδοχή των Ελλήνων.
Παθιαζόμαστε με τη ζωή. Γνωρίζουμε πώς να περνάμε καλά διασκεδάζοντας, γελώντας, αγαπώντας.

Ο,τι με απογοητεύει.
Οταν προσπαθεί κάποιος να βοηθήσει τη χώρα του και αισθάνεται ανεπιθύμητος. Και άλλοι συνάδελφοί μου Ελληνες που εργάζονται στην Αμερική, όπως κι εγώ, επιδιώκουμε να συνεισφέρουμε στην πατρίδα μας, αλλά συχνά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη δυσπιστία.

Με ποια ταυτότητα οι Ελληνες περιέρχονται τον σύγχρονο κόσμο;
Η ταυτότητά μας έχει διαβρωθεί από την παρούσα κρίση και έγινε, στο εξωτερικό, αντικείμενο χλευασμού σχετικά με τη φοροδιαφυγή, τη μη εφαρμογή των νόμων και τη διαφθορά. Είναι εύκολο να ρίξεις το φταίξιμο στα ΜΜΕ, στους πολιτικούς, τους Αμερικανούς, τους Γερμανούς κ.α., όμως η ατομική ευθύνη, εμάς των Ελλήνων, πώς λειτούργησε; Μόνο με νέες ιδέες και πράξεις που θα κινητοποιήσουν τα πράγματα προς τα εμπρός μπορεί να διορθώσουμε την εικόνα μας στον υπόλοιπο κόσμο.

Παράγει πολιτισμό ο σημερινός Ελληνας ή είναι προσκολλημένος σε μια ρητορική ελληνικότητα;
Ο πολιτισμός μας διατρέχει το χρόνο, ωστόσο η παρούσα συνεισφορά μας στον κόσμο είναι στάσιμη. Με άξονα την ιστορία μας και ενωμένες τις δυνάμεις μας, να δημιουργήσουμε μια νέα ελληνικότητα χτισμένη στο παρελθόν, με ορίζοντα στο μέλλον.

Η αδιαπραγμάτευτη ελληνική αλήθεια μου.
Είμαι Ελληνας. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο.

Η Οδός των Ελλήνων στον παγκόσμιο χάρτη - ορίστε την.
Ο δρόμος των Ελλήνων μπορεί να χαραχτεί μόνο από φωτισμένους ηγέτες. Να διδάξουμε την επόμενη γενιά να σκέφτεται με κριτικό τρόπο και ανοιχτό μυαλό - με αυτές τις ικανότητες θα είμαστε σε θέση να λύνουμε τα προβλήματα. Εάν το καταφέρουμε, η οδός της Ελλάδας θα είναι γεμάτη από ευκαιρίες και ελπίδα.

Tης Άννας Γριμάνη
EIKONOΓPAΦHΣH: Τιτίνα Χαλματζή
kathimerini.gr

ikariastore banner

ikariaki-agora.gr