Η απόφαση της Μητρόπολης Σάμου-Ικαρίας, στις αρχές του χρόνου, να κλείσει το γηροκομείο της Ικαρίας και να απολύσει τους εργαζόμενούς του, έχει δημιουργήσει ένταση στην τοπική κοινωνία η οποία με συνεχείς εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και άσκηση πιέσεων στον Δήμο προσπαθεί να εμποδίσει την υλοποίηση της απόφασης. Tον περασμένο Μάρτιο η Ιερά μονή Σάμου, ύστερα από αίτηση του Δήμου Ικαρίας, του παραχώρησε την κυριότητα του Γηροκομείου. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην απόφασή της: Η τοπική μας Εκκλησία ως φιλόστοργη μητέρα και επειδή θέλει να διασφαλίσει τούς γέροντες αποφάσισε χωρίς εμπάθειες ή δεύτερες σκέψεις να παραχωρήσει την κυριότητα του εκκλησιαστικού γηροκομείου Ικαρίας «Η Στέγη της Παναγίας» στον Δήμο Ικαρίας.
«Η φιλόστοργη μητέρα» στις 21 Μαΐου, όμως, ανακάλεσε την απόφασή της, κατόπιν μεσολάβησης της Ιεράς Συνόδου της Ελλάδος. Η Ιερά Σύνοδος, όπως αναφέρει σε επιστολή της προς την Μητρόπολη, ύστερα από γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της Θεόδωρου Παπαγεωργίου και λαμβάνοντας υπόψη τις τροποποιήσεις στη συνταξιοδοτική νομοθεσία και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας, αποφάσισε να ακολουθήσει «ασφαλεστέραν τακτικήν» σχετικά με το ακίνητο, να άρει την παράδοση της κυριότητας και να παραχωρήσει εκ νέου στον Δήμο τη χρήση μόνο του κτιρίου με την προϋπόθεση ότι θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Μονής Σάμου, του Δήμου και της Μητρόπολης. Η σύμβαση θα δεσμεύει τον Δήμο να ανακατασκευάσει το κτίριο, να εκδώσει άδεια λειτουργίας για το γηροκομείο και να αναλάβει την λειτουργία του. Επιπλέον θα ορίζει τη συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο του γηροκομείου εκπροσώπου από την οικεία Ιερά Μητρόπολη. Οι παλινωδίες της Εκκλησίας δεν υπολογίζουν το πού θα διαμένουν αυτοί που έχουν ανάγκη να γηροκομηθούν και δεν έχουν τα οικονομικά μέσα να το αντιμετωπίσουν.
Το γηροκομείο της Ικαρίας χτίστηκε το 1997 εντός έκτασης που ανήκει στη Μητρόπολη Σάμου - Ικαρίας, με χρήματα ομογενών από την Ικαρία και τοπικών προσφορών, χωρίς έκδοση πολεοδομικής άδειας. Η διαχείρισή του από το 1998 ήταν στα χέρια της τοπικής Εκκλησίας και λειτουργούσε οικονομικά με τις συντάξεις των φιλοξενούμενων. Πριν από 7 χρόνια ο Ιωάννης Τσουρμάνης ομογενής της Αμερικής από την Ικαρία, αφήνει κληροδότημα 1 εκατ. δολαρίων για τις ανάγκες του γηροκομείου και τη δημιουργία δεύτερου ορόφου. Έκτοτε η Μητρόπολη διεκδικεί τα χρήματα αυτά έχοντας μάλιστα καταφύγει στην αμερικανική Δικαιοσύνη για να πετύχει εκταμίευση της δωρεάς, από την τράπεζα που τα έχει καταθέσει η Πανικαριακή Αδελφότητα Αμερικής.
Λόγω της στάσης της Εκκλησίας, έχει δημιουργηθεί έλλειμμα εμπιστοσύνης από τους Ικαριώτες προς αυτήν, οι οποίοι επιζητούν να αναλάβει ο Δήμος τη λειτουργία του γηροκομείου καθώς και τη διαχείριση της δωρεάς. Εν τω μεταξύ με πρωτοβουλία αλληλέγγυων γίνεται μία προσπάθεια να συσταθεί σύλλογος ο οποίος με καταστατικό θα μπορέσει να λειτουργήσει επικουρικά το γηροκομείο, το οποίο λειτουργεί όλους αυτούς τους μήνες χάρη στην εθελοντική εργασία των προηγουμένως εργαζομένων σε αυτό και την αρωγή της τοπικής κοινωνίας. Ύστερα από συνάντηση, την Τετάρτη 26 Ιουνίου, του δημάρχου Ικαρίας κ. Σταυρινάδη και μελών της επιτροπής στήριξης του γηροκομείου με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, αποφασίστηκε το θέμα του γηροκομείου να συζητηθεί στην επόμενη Ιερά Σύνοδο η οποία θα αποφασίσει και το μέλλον του. Σε αναμονή της νέας απόφασης και πάλι οι εννέα φιλοξενούμενοι του γηροκομείου, οι εθελοντές εργαζόμενοι σε αυτό και οι κάτοικοι του νησιού.
Διατελώ μετ’ αγάπης ότι η ημετέρα σεβασμιότατη Ιερά σύνοδος θα προνοήσει για τους γέροντες και δεν θα τους αφήσει, εν όψει της a priori μη δεδομένης κατάστασης του οικονομικού περιβάλλοντος εν τη χώρα ημών, στο δρόμο.
Σοφία-Νεφέλη Κατσούλη
epohi.gr