Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα MED AGRISLES

Συνοπτική παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος MED - AGRISLES
“Επεξεργασία και ανάπτυξη μιας διεθνικής στρατηγικής για την καινοτομία στη γεωργία μεταξύ των νησιών της Μεσογείου”

Το πρόγραμμα Agrisles στα πλαίσια του άξονα 1 «Ενίσχυση της καινοτομίας» και της δράσης 1.2: «Ενίσχυση των στρατηγικών συνεργασιών μεταξύ οικονομικών παραγόντων ανάπτυξης και κρατικών φορέων» του προγράμματος MED, έχει ως κύριο στόχο την ανάπτυξη μίας μεθόδου μη τεχνολογικής καινοτομίας στη γεωργία των νησιωτικών περιοχών.

Οι Στόχοι του προγράμματος
- η καλύτερη κατανόηση των προβλημάτων και των ευκαιριών για να βρεθούν λύσεις που θα προάγουν την μη-τεχνολογική καινοτομία για μια αειφόρο νησιωτική γεωργία,
- η ανάπτυξη μιας κοινής μεθοδολογίας για την ανάπτυξη ορισμένων μορφών μη τεχνολογικής καινοτομίας στην γεωργία και τη πιλοτική εφαρμογή της μεθόδου σε κάθε περιφέρεια-εταίρο, ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες. Η μέθοδος Agrisles θα περιλαμβάνει τις μορφές αυτές που θα ενδυναμώνουν τη συνεργασία κρατικών φορέων και οικονομικών παραγόντων εισάγοντας καινοτόμες δράσεις, στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της γεωργίας των νησιωτικών περιοχών.
- τη δημιουργία ενός διαπεριφερειακού δικτύου συνεργασίας για την ανάπτυξη της μη-τεχνολογικής καινοτομίας για τη γεωργία στα νησιά της Μεσογείου.
- η δημιουργία μίας κοινής στρατηγικής και ανάπτυξη συγκεκριμένων δράσεων των εταίρων του προγράμματος, κάτω από την επίβλεψη του επιστημονικού δικτύου που θα αναπτυχθεί
- η μεταφορά τεχνογνωσίας και των αποτελεσμάτων της έρευνας και των καλών καινοτόμων πρακτικών σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο καθώς και μεταξύ των Μεσογειακών χωρών

Οι Εταίροι
1. Το Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας της Κορσικής (Γαλλία)-Ηγέτης Εταίρος
2. Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (Ελλάδα)
3. Το Υπουργείο  Γεωργίας, Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων της Κύπρου
4. Το Γραφείο Γεωργικής Υποστήριξης της Περιφέρειας της Σαρδηνίας (Ιταλία)
5. το Υπουργείο για τη νήσο Γκόζο (Μάλτα)
6. Το Τμήμα Γεωργίας και Δασών της Περιφέρειας της Σικελίας (Ιταλία) 
7. Το Τμήμα Νησιωτικής Γεωργίας και Αλιείας, νήσοι Βαλεαρίδες (Ισπανία)
8. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Γεωργίας των νησιών Αζόρες (Πορτογαλία)

Προϋπολογισμός
Συνολικός 1.222.000 €
Προϋπολογισμός Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου: 110.000 € (75% ΕΕ – 25% Εθνική συμμετοχή)

Διάρκεια έργου
Έναρξη: Μάης  2009 – Λήξη: Δεκέμβρης 2011

Περισσότερες πληροφορίες:
Στην επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος: www.agrisles.eu

 

Ημερίδα AGRISLES

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία μεγάλη και συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση παραδοσιακών, ποιοτικών, περιβαλλοντικά φιλικών και γευστικών προϊόντων εξαιτίας των συνεχόμενων διατροφικών σκανδάλων (διοξίνες, τρελές αγελάδες, μελαμίνη κλπ) που έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Αυτό  το γεγονός μπορούμε να το αξιοποιήσουμε για την προώθηση των προϊόντων της Λέσβου και τη στήριξη της γεωργίας της.

Οι γεωργικές τοπικές ποικιλίες αποτέλεσαν και αποτελούν μέρος της ιστορίας, του πολιτισμού και της οικονομίας κάθε τόπου. Διακρίνονται για την προσαρμοστικότητα τους στις τοπικές εδαφοκλιματιές συνθήκες, τη χρήση μειωμένων εισροών (λίπασματα, φυτοφάρμακα), τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους (γεύση, άρωμα), συνδέονται με την τοπική γαστρονομία, είναι κατάλληλες για βιολογική γεωργία  και μπορούν να προωθηθούν ως αγροτικά προιόντα με προστιθέμενη αξία (π.χ. ΠΟΠ ή ΠΓΕ).

Με την πάροδο του χρόνου, οι τοπικές ποικιλίες εξαφανίζονται λόγω της γενετικής διάβρωσης και της εντατικής γεωργίας. Για την στήριξη της αειφόρου γεωργίας και των αγροτών της Λέσβου είναι σημαντικό να βρούμε και να διασώσουμε αυτές τις γεωργικές, τοπικές ποικιλίες πριν χαθούν οριστικά.

Στα πλαίσια του προγράμματος Agrisles και της πιλοτικής δράσης "Τοπικές ποικιλίες της Λέσβου" ως στόχο μας έχουμε:
• την εύρεση των τοπικών ποικιλιών που υπάρχουν ακόμη,
• ποιες έχουν χαθεί,
• ποιες διατηρούνται σε Τράπεζες Γενετικού Υλικού
• και ποιες μπορούν να αξιοποιηθούν και με ποιο τρόπο.

και διοργανώνουμε την ημερίδα με τίτλο «Τοπικές ποικιλίες: παρελθόν ή και μέλλον;» την 12η Φεβρουαρίου 2011, ώρα 7.00 μ.μ. στην αίθουσα του Εμπ. Επιμελητηρίου Λέσβου. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τις παρακάτω ομιλίες:
• «Σύντομη παρουσίαση του προγράμματος Agrisles», Τσίγγου Ρ., γεωπόνος της Δ/νσης Αγρ. Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, επιστ. υπεύθυνη του προγρ. Agrisles
• «Γεωπονική θεώρηση των τοπικών ποικιλιών», Δρ. Μπεμπέλη Π. Καθηγήτρια Βελτίωσης Φυτών του Γ. Π. Α.
• «Συλλογή και καταγραφή τοπικών ποικιλιών, συλλογές από τη Λέσβο», Δρ. Θανόπουλος Ρ. , γεωπόνος του τμήματος Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων του Γ.Π.Α.

 

ikariastore banner