Ο Πρόεδρος των εργαζομένων για τη "Βοήθεια στο σπίτι" στην Ικαρία

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» λειτουργεί στους (πρώην) δήμους Ραχών και Ευδήλου Ικαρίας από το Σεπτέμβριο του 2002. Χρηματοδοτούταν από την έναρξή του μέχρι τις 22-10-2010 από το δεύτερο και το τρίτο κοινοτικό πακέτο στήριξης.

Ανάδοχος των προγραμμάτων την παραπάνω περίοδο ήταν η Αναπτυξιακή εταιρία Ικαρίας Α.Ε.

Από τις 23-10-2010 μέχρι σήμερα τα προγράμματα είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, με ανάδοχος έργου τον «Οργανισμό κοινωνικής πολιτικής δήμου Ραχών» ο οποίος συστάθηκε ειδικά για να διαχειριστεί τα προγράμματα «Βοήθεια στο σπίτι» των Ραχών και του Ευδήλου.

Ο τρόπος διαχείρισης των προγραμμάτων άφηνε κατά καιρούς το προσωπικό απλήρωτο για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Σήμερα οι 4 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από 1-5 του 2010.

Η χρηματοδότηση των προγραμμάτων έρχεται κατά καιρούς με δόσεις, η οποίες αποσπούνται με σχετικά μεγάλη δυσκολία από την περιφέρεια και με πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες, η οποίες τον τελευταίο καιρό έχουν (μάλλον σκοπίμως) παραγίνει.

Η διαχειριστική αρχή της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έχει ζητήσει κατά καιρούς από τους εργαζόμενους και από τους υπαλλήλους των δημοτικών επιχειρήσεων να μαζέψουν πολλαπλά στοιχεία των ωφελουμένων όπως: αριθμό ταυτότητας, ΑΦΜ, ασφαλιστικό τομέα, ΑΜΚΑ. Ακόμα ζήτησε και παρόμοια στοιχεία από τους έμμεσους ωφελούμενους, (δηλαδή από συγγενείς ωφελουμένων)  συν την επαγγελματική τους κατάσταση, εάν είναι άνεργοι ή εάν εργάζονται. Η εντολή να προσκομισθούν αυτά τα στοιχεία ήρθε εκβιαστικά παράλληλα σε όλους τους εργαζόμενους στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου πριν 2 μήνες περίπου κάποιο πρωί μιας Παρασκευής με μια προθεσμία που έληγε την αμέσως ερχόμενη Δευτέρα.

Λίγο καιρό μετά δημοσιεύτηκε ένα άρθρο στην εφημερίδα «Τα Νέα» όπου η κυρία Κατσέλη ανέφερε ένα νομοσχέδιο το οποίο προέβλεπε για τους ωφελούμενους την παροχή κουπονιών για βοήθεια στο σπίτι από τους ασφαλιστικούς φορείς.

Πριν μόλις 2 χρόνια η οικονομική κατάσταση των προγραμμάτων επέτρεπε να μισθώνονται με σύμβαση έργου γιατροί με διάφορες ειδικότητες από την Σάμο για να καλύψουν περιστατικά με έξοδα των προγραμμάτων. Σήμερα το ταμείο της Αναπτυξιακής Εταιρίας δεν διαθέτει ούτε να πληρώσει το ΙΚΑ των εργαζομένων.

Παράλληλα είχαν προσληφθεί και τοπικοί συνεργάτες με σύμβαση έργου, όπως νοσηλευτές, οικιακούς βοηθούς, μια βοηθό μικροβιολόγο για αιμοληψίες, μια γιατρός, μια φυσιοθεραπευτή και μια λογίστρια.

Η πρόσληψη τους έγινε με πλήρη συνεννόηση με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και η αμοιβές ήταν κανονικά ενταγμένες στον προϋπολογισμό.

Τον Ιούλιο του 2010 απολύθηκαν όσοι δούλευαν στα προγράμματα με σύμβαση έργου κατόπιν εντολής της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, επειδή βάση νόμου δεν ήταν πια εφικτή η σχέση εργασίας με σύμβαση έργου. Περίπου 20 εργαζόμενοι έχασαν τότε τις εργασίες τους και παραμένουν μέχρι σήμερα απλήρωτα τα δεδουλευμένα τους.

Σήμερα τα προγράμματα των Ραχών και Ευδήλου έχουν συνολικά 4 εργαζόμενους και εξυπηρετούν περίπου 85 νοικοκυριά από 300 που εξυπηρετούσαν με το περυσινό δυναμικό. Αυτή η πτώση συμβαίνει επειδή βάση των κανονισμών του ΕΣΠΑ ένας συγκεκριμένος αριθμός υπαλλήλων πρέπει να αντιστοιχεί σε έναν συγκεκριμένο αριθμό ωφελουμένων.

Νίκος Πλάκας
Πρόεδρος Εργαζομένων στην "Βοήθεια στο σπίτι" Νομού Σάμου