Παραμένουν οι ποινές για τους ελευθέρους κατασκηνωτές

Καμία πρόθεση για αποποινικοποίηση της ελεύθερης κατασκήνωσης δεν εξέφρασε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Υπουργείου Πολιτισμού κατόπιν σχετικής ερώτησης που κατέθεσαν στη Βουλή οι ανεξάρτητοι βουλευτές Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός.

Η νομοθεσία που προβλέπει φυλάκιση μέχρι τρεις μήνες, χρηματική ποινή αλλά και διοικητικό πρόστιμο ύψους 146,74 ευρώ για κάθε άτομο που συλλαμβάνεται να κάνει ελεύθερο κάμπινγκ, θα παραμείνει.

Ειδικότερα, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής δήλωσε «ύστερα από στάθμιση των επιπτώσεων και των κινδύνων που εγκυμονεί η ελεύθερη κατασκήνωση, για το περιβάλλον αλλά και για τους ίδιους τους ελεύθερους κατασκηνωτές, και λαμβάνοντας υπόψη ότι το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο επιτελεί πρωτίστως μια λειτουργία προληπτική και προστατευτική εννόμων αγαθών, τα οποία είναι μείζονος σπουδαιότητας, φρονούμε ότι δεν ενδείκνυται η τροποποίησή του».

Τέλος, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδης με έγγραφο τού αναφέρει «η αποποινικοποίηση της ελεύθερης κατασκήνωσης θα μπορούσε να επιτευχθεί αφού προηγουμένως τα συναρμόδια υπουργεία διαμορφώσουν το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και τις κατάλληλες υποδομές, ώστε να μπορεί ο φυσιολάτρης να απολαμβάνει τη φύση, παράλληλα όμως να την προστατεύει και να την αναδεικνύει».

ikariamag

ikariastore banner