Πρόταση διάδοχης λύσης στο αδιέξοδο του Γηροκομείου Ικαρίας

Στο Δ.Σ. της 9ης Ιουνίου 2012 ο νομικός συνεργάτης του Δήμου Ικαρίας κ. Κεσσές εισηγήθηκε τη σύσταση Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Κοινωνικής Φροντίδας δεδομένων ότι α) ο δήμος δεν μπορεί να προσλάβει προσωπικό και β)  η Ιερά Σύνοδος παραχωρεί προς αυτόν μόνο τη χρήση του γηροκομείου (το θέμα αυτό βέβαια θα ξανασυζητηθεί στην επόμενη Ιερά Σύνοδο).

Περιληπτικά αναφέρουμε ότι οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις Κοινωνικής Φροντίδας, αφορούν στην παραγωγή και παροχή προϊόντων και υπηρεσιών κοινωνικού - προνοιακού χαρακτήρα σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού ( ηλικιωμένοι, βρέφη, παιδιά, άτομα με αναπηρία και άτομα με χρόνιες παθήσεις). Τα μέλη μιας Κοιν. Συν. Επ. μπορούν να είναι είτε φυσικά πρόσωπα είτε φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα. Μπορούν επίσης να είναι και εργαζόμενοι της οι οποίοι αμείβονται για την παρεχόμενη εργασία και έχουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την εργατική νομοθεσία. 

Τα κέρδη της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης δεν διανέμονται στα μέλη της, εκτός αν τα μέλη αυτά είναι και εργαζόμενοι σε αυτή. Τα κέρδη διατίθενται ετησίως κατά ποσοστό 5% για το σχηματισμό αποθεματικού, κατά ποσοστό έως 35% διανέμονται στους εργαζομένους της επιχείρησης ως κίνητρο παραγωγικότητας σύμφωνα με τα οριζόμενα στο καταστατικό τους και το υπόλοιπο διατίθεται για τις δραστηριότητες της επιχείρησης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Οι πόροι της Κοιν. Συν. Επ. αποτελούνται από το κεφάλαιο της επιχείρησης, δωρεές τρίτων, έσοδα από την αξιοποίηση της περιουσίας της, έσοδα από την επιχειρηματική δραστηριότητα της, επιχορηγήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Ένωση, διεθνείς ή εθνικούς οργανισμούς ή Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού, έσοδα από άλλα προγράμματα, κεφάλαια από κληροδοτήματα, δωρεές και παραχωρήσεις της χρήσης περιουσιακών στοιχείων, καθώς και κάθε άλλο έσοδο από την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της σύμφωνα με το καταστατικό της.

Η Κοιν. Συν. Επ. δεν υπόκειται σε φορολογία εισοδήματος για το ποσοστό των κερδών της το οποίο διατίθεται για το σχηματισμό αποθεματικού και τις δραστηριότητές της, ενώ μπορεί να εντάσσεται σε προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας, σε προγράμματα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.) για τη στήριξη της εργασίας και στις κάθε είδους ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης.

Η δημιουργία της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Κοινωνικής Φροντίδας θα δώσει την δυνατότητα να απεμπλακούν όλες οι πηγές χρηματοδότησης, είτε προέρχονται από τους Ικαριώτες του εξωτερικού είτε από οποιοδήποτε άλλο φορέα συμπεριλαμβανομένου και του Δήμου Ικαρίας. Παράλληλα θα αφαιρέσει από την Ιερά Σύνοδο το βασικό επιχείρημα περί μη παραχώρησης της κυριότητας στο Δήμο Ικαρίας, που είναι, όπως η ίδια παραδέχεται, η αβεβαιότητα μεταξύ των σχέσεων της Εκκλησίας και του Ελληνικού Δημοσίου και οι οικονομικές σκοπιμότητες, καθώς η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση είναι μια ουσιαστικά εταιρία λαϊκής βάσης, που θα αναγκάσει την Ιερά Σύνοδο να υποχωρήσει ακόμη και αποκτώντας έναντι τιμήματος το ακίνητο του Γηροκομείου Ικαρίας.

Διαβάστε ολόκληρη την εισήγηση εδώ.

ikariamag.gr

Συνοδευτικά Αρχεία:
ikariastore banner