Σε μια κατάμεστη αίθουσα και για 5 περίπου ώρες συζητήθηκε το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά και θέματα που μπήκαν εκτός ημερήσιας διάταξης. Ας τα δούμε ένα ένα και επιγραμματικά:
- Παρόντες στην αίθουσα ήταν οι εργαζόμενοι στο Γηροκομείο με την συμπαράσταση των εργαζομένων του νοσοκομείου όπου μπήκε ξανά το θέμα αφού η προθεσμία για το οριστικό του κλείσιμο (ή απεμπλοκή της Μητρόπολης Σάμου από τη διαχείριση του) λήγει τις άγιες ημέρες του Πάσχα! Ζήτησαν πιο δυναμικές πρακτικές για την οριστική λύση του προβλήματος, ζήτησαν την ηθική συμπαράσταση του δήμου και την εξασφάλιση ότι δεν θα φύγει κανένας από τους τροφίμους. Η θέση της δημοτικής αρχής είναι γνωστή και με το κείμενο που στάλθηκε στην Μητρόπολη όπου περιμένουν εντός των ημερών την απόφαση της στην πρόταση για παραχώρηση της πλήρους κυριότητας του κτιρίου που βρίσκεται εντός μοναστηριακής γης (αυτό αμφισβητήθηκε από ορισμένους πολίτες, αλλά οι δικαστικές μάχες μόνο αρνητική εξέλιξη θα είχαν, τόνισαν από την πλειοψηφούσα αρχή). Αν η απάντηση είναι θετική τότε προχωράμε στην ένταξη αυτής της προνοιακής ανάγκης στο Νομικό Πρόσωπο του δήμου Ικαρίας Ι. Τσαρνάς και στη συνέχεια με την συνεργασία του αρμόδιου υπουργείου στη χρηματοδότηση του. Οι προσλήψεις όμως για την στελέχωση του θα περάσει από ΑΣΕΠ οπότε το μέλλον των σημερινών εργαζόμενων κρίνεται αβέβαιο. Η Λα.Σ. ζήτησε περισσότερη πίεση προς όλους τους εμπλεκομένους για την ομαλή λειτουργία του Γηροκομείου επαναλαμβάνοντας την θέση της για την ευθύνη του ελληνικού κράτους προς τους πολίτες. Η ΑΣΠΙ ζήτησε πίεση αλλά και έκτακτο δημοτικό συμβούλιο όταν θα υπάρχουν εξελίξεις.
- Η δημοτική αρχή ρωτήθηκε από την ΑΣΠΙ για το θέμα των περιφράξεων σε περιοχές που έχουν κριθεί με απόφαση του Δασονομείου Σάμου ως απαγορευτικής βόσκησης (από τον Απρίλιο του 09) και σε υπερβοσκημένες, με σκοπό την δεντροφύτευση που ήδη έχουν προγραμματίσει σύλλογοι (κίνηση Πολιτών Ραχών και η Εταιρία Ικαριακών Μελετών) τις επόμενες ημέρες (και ο δήμος Ικαρίας έχει έτοιμα δέντρα). Για την περιοχή των Ραχών, απάντησε ο αντιδήμαρχος κ. Α. Καρίμαλης λέγοντας ότι θα δοθούν 5.000 ευρώ για υλικά περίφραξης για τις περιοχές Αργιουλάκη – Τσαγκαρόβουνο – Φουρνοπόταμος (περίπου 400 στρ) αλλά και ο αντιδήμαρχος Ευδήλου κ. Η. Λεριάδης με 1.500 ευρώ για περιοχή στην Αρέθουσα.
- Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκαθαρίσουν και οι σχέσεις (οικονομικές) με εταιρία απομαγνητοφώνησης των πρακτικών των δημοτικών συμβουλίων όποτε θα δημοσιεύονται και σε έντυπη μορφή όπου θα είναι στην διάθεση όλων των πολιτών οι αποφάσεις αλλά και για το τι έχει ειπωθεί και από ποιόν δημοτικό σύμβουλο. Η απάντηση δόθηκε στο σχετικό ερώτημα της ΑΣΠΙ.
- Στο θέμα των απορριμμάτων έγινε πολύ κουβέντα, με τοποθετήσεις σχεδόν όλων των συμβούλων αλλά και πολλών πολιτών (από όλες τις περιοχές του νησιού). Έγινε αναφορά σε όλο το ιστορικό της διαχείρισης των απορριμμάτων από την αρχή του 2000, για το ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ (εκκρεμεί η προσφυγή των συλλόγων Κοσοικιών και Πλαγιά στο ΣτΕ), για τους ΧΑΔΑ, για την πορεία της ανακύκλωσης, για την μεταφορά των από τον ένα ΧΑΔΑ στον άλλον ή ακόμα και σε άλλα νησιά όπως έχουμε παρουσιάσει και σε παλαιότερες δημοσιεύσεις μας. Δείτε επίσης τις εισηγήσεις – προτάσεις της Λα.Σ. και της ΑΣΠΙ.
Εν κατακλείδι ψηφίστηκαν τα παρακάτω:
1. Ναι στο να ενταθούν οι δράσεις για την ανακύκλωση σε όλο το νησί (με ενημέρωση – ευαισθητοποίηση των κατοίκων).
2. Ναι στην ενοικίαση κοντέινερ για την μεταφορά των απορριμμάτων.
3. Ναι στην πρόταση για την μεταφορά μέρους των απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ γειτονικών νησιών.
4. Ενώ για την μεταφορά των απορριμμάτων σε άλλες χωματερές (ΧΑΔΑ) του νησιού μας είχαμε 10 ναι από την πλειοψηφούσα αρχή και 9 όχι (τα 2 «Όχι» ήταν από την πλειοψηφία).
ikariamag.gr| από, για και με αφορμή την Ικαριά!