Όταν από τον χειμώνα του 2010 ο σύλλογός μας επέμενε πως μεθοδεύεται σταδιακά η απαξίωση και η υποβάθμιση του νοσοκομείου Ικαρίας, πολλοί έσπευσαν να μας χαρακτηρίσουν «κινδυνολόγους» (συνέντευξη του Λοβέρδου στην εκπομπή του Αυτιά για το νοσοκομείο Ικαρίας το περσινό καλοκαίρι) ή «επαγγελματίες ανησυχούντες» (Βαρδίκος). Κοινός τόπος των δηλώσεών τους ήταν πως τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει παρά τις συνενώσεις-συγχωνεύσεις νοσοκομείων και ότι σύντομα θα δούμε την ανάπτυξη των υγειονομικών παροχών στα νησιά μας. Ορίστε λοιπόν ποια είναι η ανάπτυξη με βάση το νέο οργανόγραμμα που κατέθεσε ο Λοβέρδος πριν αποτελέσει παρελθόν από το υπουργείο υγείας:
1. Περικοπές θέσεων στο ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας. Συγκεκριμένα, περικόπτονται συνολικά 8 θέσεις γιατρών και 31 θέσεις λοιπού προσωπικού που έως τώρα έμεναν κενές. Οι τρείς νέες θέσεις γιατρών (1 νευρολόγος, 1 νεφρολόγος, 1 παθολόγος) καθώς και οι 5 θέσεις μη ιατρικού προσωπικού που δημιουργούνται, προκύπτουν από κατάργηση άλλων θέσεων του παλαιού οργανισμού. Συνολικά, οι θέσεις γιατρών του νοσοκομείου μειώνονται κατά πέντε.
2. Καταργείται το τμήμα ΩΡΛ, με αποτέλεσμα ο ένας ΩΡΛ του νοσοκομείου μας να μην μπορεί να κάνει νοσηλείες. Αφήνεται επίσης το νοσοκομείο μας με έναν και μοναδικό ΩΡΛ.
3. Παραμένει το νοσοκομείο μας με μία μόνο θέση παιδιάτρου (!!!) για 365 ημέρες ετησίως, χωρίς τη δυνατότητα να μπορεί στο μέλλον να έρθει να εργαστεί άλλος παιδίατρος, αφού στον νέο οργανισμό δεν προβλέπεται άλλη θέση!
4. Διαλύονται πλήρως τμήματα όπως κουζίνα, πλυντήρια και καθαριότητα λόγω κατάργησης των κενών θέσεων που προβλεπόταν για τις ειδικότητες αυτές, ανοίγοντας τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των τμημάτων αυτών.
5. Καρατομούνται υπηρεσίες όπως φύλακες, τραυματιοφορείς, τηλεφωνητές, βοηθοί θαλάμου.
6. Το μόνο θετικό είναι το ότι δεν καταργούνται κλίνες, αν και η οικονομική συγκυρία είναι τέτοια, που οι αλλαγές δεδομένων ανά πάσα στιγμή είναι το μόνο σίγουρο.
7. Δεν δημιουργούνται νέα αυτόνομα τμήματα όπως Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), Μονάδα τεχνητού νεφρού και χειρουργείο, αν και τα τελευταία 2 χρόνια και υποτυπώδες ΤΕΠ λειτουργεί, και χειρουργεία πραγματοποιούνται. Για αξονικό τομογράφο, ούτε λόγος φυσικά.
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός, ότι οι φωστήρες του υπουργείου δεν θεωρούν απαραίτητο τον 2ο παιδίατρο, αλλά την δημιουργία θέσης … δικηγόρου (!!!), προφανώς για τις ανάγκες καταστολής των όποιων αντιδράσεων και κινητοποιήσεων εκ μέρους του προσωπικού. Αν σε όλα τα παραπάνω προστεθούν και οι γενναίες περικοπές κονδυλίων, οι περιορισμοί στα υλικά και τα κακής ποιότητας αναλώσιμα (γάντια που σκίζονται, φλεβοκαθετήρες που τσακίζουν κλπ), όλοι πλέον καταλαβαίνουν πως η απερχόμενη ηγεσία του υπουργείου και η κυβέρνηση των τραπεζιτών ΜΑΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΕΙ ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΑ.
Ο νέος οργανισμός είναι κομμένος και ραμμένος στα πλαίσια των μνημονίων, φτιαγμένος με οικονομίστικες αντιλήψεις και χωρίς να λαμβάνει υπόψιν τις πραγματικές ανάγκες του τόπου. Οι όποιες νέες θέσεις, προέκυψαν από την περικοπή άλλων και δεν είναι από μόνες τους αρκετές για ουσιαστική αναβάθμιση. Για παράδειγμα, τι αξία έχει η θέση 1 νεφρολόγου τη στιγμή που δεν προβλέπεται 2ος νεφρολόγος και η δημιουργία μονάδας νεφρού.
Ο σύλλογός μας στο επόμενο διάστημα θα κινηθεί στην κατεύθυνση της ανατροπής του νέου αυτού οργανισμού, ξεκινώντας με την κατάθεση των θέσεών του στο Δ.Σ. των διασυνδεόμενων νοσοκομείων Σάμου και Ικαρίας τις επόμενες ημέρες. Σε περίπτωση που δεν παρθεί πίσω αυτό το έκτρωμα, θα προβεί σε δυναμικότερες κινήσεις, ζητώντας την συνδρομή της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της.
ΌΝΤΩΣ ΚΥΡΙΟΙ, ΤΗΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΑΤΕ … ΠΡΑΓΜΑΤΙ, ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ …
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ, 13-5-2012