Στην Ικαρία λειτουργεί γηροκομείο που ανήκει στην εκκλησία της Ελλάδας, συγκεκριμένα την ευθύνη την είχε η μητρόπολη της Σάμου, το οποίο φιλοξενεί 14 γέροντες και όπου απασχολούνταν 8 εργαζόμενοι.
Οι λειτουργικές του ανάγκες καλύπτονταν από δωρεές, από προσφορές, από εμβάσματα και από τις συντάξεις των γερόντων που φιλοξενεί.
Την άνοιξη του 2011 η Μητρόπολη Σάμου ανακοινώνει την πρόθεση της να κλείσει το γηροκομείο επικαλούμενη προβλήματα στο κτίριο και την ανάγκη εργασιών συντήρησης και στη συνέχεια σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Τον Φλεβάρη του 2012 απολύει τους εργαζόμενους αλλά οι ηλικιωμένοι παραμένουν φιλοξενούμενοι σε αυτό. Οι εργαζόμενοι αρνούνται να παραλάβουν τις απολύσεις τους και με τον αγώνα τους, την στήριξη των μαζικών φορέων της Ικαρίας κρατούν το Γηροκομείο ανοιχτό. Από τον Μάρτιο του 2012 μεταξύ δήμου Ικαρίας και Μητρόπολης Σάμου εκτυλίσσεται ένα ατέλειωτο γαϊτανάκι παραχώρησης ή μη παραχώρησης του γηροκομείου στον δήμο και με ποιους όρους.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, την προηγούμενη εβδομάδα ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου δημοσιοποιεί την πρόθεση του να εκδώσει απόφαση αναστολής λειτουργίας(και κλείσιμο του Γηροκομείου Ικαρίας), επικαλούμενος την έλλειψη άδειας, και «σοβαρότατες ελλείψεις, που καθιστούν την έκδοση άδειας λειτουργίας του αδύνατη, αν δε γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις». Ας σημειωθεί ότι τα περισσότερα προνοιακά ιδρύματα στην χώρα μας λειτουργούν χωρίς άδεια γι’ αυτό και η κίνηση του Περιφερειάρχη είναι προσχηματική γιατί αντί να πάρει τα μέτρα ως κρατική αρχή για να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία του Γηροκομείου χρησιμοποιεί τα υπαρκτά προβλήματα για να το οδηγήσει σε κλείσιμο.
Η κατάσταση αυτή που υπάρχει στο συγκεκριμένο προνοιακό ίδρυμα είναι η τοπική έκφραση, είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, αλλά και οι όλες οι προηγούμενες, που υποβαθμίζει συστηματικά τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας ενισχύοντας την παραπέρα εμπορευματοποίησης τους, την παράδοσης τους σε ιδιώτες ή στις λεγόμενες ΜΚΟ, ενώ ταυτόχρονα μεταφέρει κονδύλια που κόβονται από τις δημόσιες κοινωνικές δαπάνες για να στηρίξει την κερδοφορία του κεφαλαίου.
Αυτή η διαδικασία που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια επιταχύνεται σήμερα με πρόσχημα την κρίση με τραγικές επιπτώσεις σε εργαζόμενους αλλά πολύ περισσότερο στους έχοντες ανάγκη τέτοιων υπηρεσιών όπως στην περίπτωση του γηροκομείου στους ηλικιωμένους.
Όλο αυτό το διάστημα έχουν ξεδιπλωθεί αγώνες και έχει εκφραστεί με πολλούς τρόπους η θέληση των εργαζομένων και των κατοίκων του νησιού να μην κλείσει το μοναδικό προνοιακό ίδρυμα της Ικαρίας. Αρκετοί μαζικοί φορείς του νησιού δεν απαιτούν μόνο την διατήρηση της λειτουργίας της μοναδικής προνοιακής δομής για ηλικιωμένους που υπάρχει στην Ικαρία, αλλά παράλληλα αναδεικνύουν σε βασική διεκδίκηση για αυτό το θέμα, την δημιουργία δημόσιου Κέντρου περίθαλψης και στήριξης για την Τρίτη Ηλικία.
Οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι και πριν την κρίση τέτοιες υπηρεσίες για ηλικιωμένους στην χώρα μας ήταν ελάχιστες και στις περισσότερες περιπτώσεις πλήρωναν οι ηλικιωμένοι και οι οικογένειες τους. Σήμερα με πρόσχημα την κρίση μια σειρά ΜΚΟ ενώ οι ανάγκες για τέτοιες υπηρεσίες πολλαπλασιάστηκαν τις οδηγούν στο κλείσιμο ή στη συρρίκνωση όπως το Γηροκομείο Ικαρίας αλλά και το μεγαλύτερο της χώρας το Γηροκομείο Αθηνών όπου οι περιθαλπτόμενοι έχουν μειωθεί στο μισό και οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για πάνω από 24 μήνες. Η παραπάνω κατάσταση που έχει τραγικές συνέπειες στους ηλικιωμένους των φτωχών λαικων στρωμάτων που προσέφεραν τα πάντα σε αυτή τη χώρα. Επιβεβαιώνεται η θέση του ΚΚΕ ότι τέτοιες υπηρεσίες πρέπει να ανήκουν στο κράτος και να χρηματοδοτούνται 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την άμεση αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων και πιο συγκεκριμένα:
• Να μην κλείσει το Γηροκομείο Ικαρίας και να μην πεταχτούν οι ηλικιωμένοι τρόφιμοι στο δρόμο.
• Άμεσα να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες από τον κρατικό προϋπολο–γισμό στην προοπτική ένταξής του στο δημόσιο.
• Να δοθούν όλες οι απαραίτητες πιστώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ανακαίνιση τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του γηροκομείου ώστε να εξασφαλισθούν συνθήκες ασφαλούς και αξιοπρεπούς διαμονής των ηλικιωμένων.
• Να ανακληθεί η απόφαση της Μητρόπολης Σάμου και της αντιπεριφέρειας Σάμου για αναστολή της λειτουργίας του.
• Να ανακληθούν όλες οι απολύσεις των εργαζομένων και να μονιμοποιηθούν. Να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα
• Να δημιουργηθεί δίκτυο δημόσιων κέντρων ανοιχτής ή κλειστής περίθαλψης ηλικιωμένων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας 100% χρηματοδοτούμενα από τον κρατικό προϋπολογισμό με υψηλής ποιότητας και δωρεάν υπηρεσίες για τους ηλικιωμένους. Να απαγορευτεί η επιχειρηματική δράση σ' αυτόν τον ευαίσθητο κοινωνικό τομέα.
Οι βουλευτές
Διαμάντω Μανωλάκου
Γιώργος Λαμπρούλης
Χρήστος Κατσώτης