Ψήφισμα Δήμου Ραχών για τις καταστροφές μετά τη θεομηνία

ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ  ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ  ΡΑΧΩΝ ΤΗΣ 1-12-2010 ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΤΩΝ ΑΚΡΑΙΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ 18-10 -2010

                           
• Σαράντα μέρες μετά δεν έχει δοθεί κανένα κονδύλι οποιοδήποτε ποσόν για τα συνεργεία που δουλεύουν στις καταστροφές .

• Γέφυρα “Belley” δεν στάθηκε δυνατόν να τοποθετηθεί στο ποτάμι του Χάρακα , όπου έχει διακοπεί η συγκοινωνία όλο αυτό το διάστημα λόγω οικονομικών συγκυριών και δυσκολιών όπως μας απάντησε ο Στρατός . Οι εργασίες αποκατάστασης άρχισαν με μεγάλη καθυστέρηση και ούτως ή άλλως μέχρι σήμερα δεν έχει υπογραφεί καμιά σχετική σύμβαση.

• Στο ΔΔ- Καρκιναγρίου οι άμεσες παρεμβάσεις μόνο για το ξεμπάζωμα του ρέματος και της πλατείας βρίσκονται ακόμη στο “Α” τα δε ρέματα όπου διακόπηκε η συγκοινωνία απλά μπαζώθηκαν με ογκόλιθους .

Οι υπερχειλίσεις των βόθρων διασπείρονται στην πλατεία του χωριού, με ότι αυτό συνεπάγεται ,για τη δημόσια Υγεία.

• Άμεσος είναι ο κίνδυνος για διερχόμενους οδηγούς σε πάρα πολλές περιπτώσεις ρεμάτων όπου έχουν καταστραφεί οι πτερυγότοιχοι και έχει υποσκαφτεί το οδόστρωμα .

Στα ποτάμια   1-  Μύρσωνα Αγροτικό και Δημοτικό οδικό δίκτυο  
                      2-  Χάρακα στη θέση Λιβάδι  
                      3-  Χάλαρη σε  Γεμέλια και Να
                      4-  Ρέμα Μπαζινά
                      5-  Ρέμα Πεζίου

• Το αλιευτικό καταφύγιο Καρκιναγρίου παραμένει μπαζωμένο με χιλιάδες κυβικά μέτρα άμμου και ογκολίθων στερώντας τους αλιείς από  τον μοναδικό πόρο για τις οικογένειες τους που είναι το ψάρεμα .

Οι άμεσες  παρεμβάσεις μόνο στο οδικό δίκτυο έχουν κοστολογηθεί από  τις    Τεχνικές Υπηρεσίες της Ν.Α.  Σάμου για το Δήμο Ραχών στο ποσόν του 1.010.000€

• Μεγάλες είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί τα δίκτυα ύδρευσης- άρδευσης  καθώς και τα αντλιοστάσια και στα τρία Δ/Δ του Δήμου μας .  Μόνο για αντικατάσταση των κατεστραμμένων αντλιών και πινάκων  το κόστος φτάνει τα 30.000 €

• Για όλα τα παραπάνω έχουν επανειλημμένα ενημερωθεί εγγράφως τόσο τα Υπουργεία ΕΣ.ΗΛ. ΔΙΑΚ. και  το Υπ. ΥΠΟΔ. ΜΕΤ. και Δικτύων καθώς και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.                                          

Χωρίς κανένα αντίκρισμα έμειναν και οι υποσχέσεις για άμεση ανταπόκριση του Υφυπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Μαγκριώτη ενώ από την πρώτη ώρα μετά το ακραίο φαινόμενο το νησί μας κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης  ανάγκης.  

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν την ώρα που ήδη η περικοπή στις κρατικές επιχορηγήσεις προς τους Δήμους τόσο στους Κ Α Π όσο και στην ΣΑΤΑ έχει αγγίξει το 50% σε σχέση με το 2009.

• Διαμαρτυρόμαστε έντονα και καταγγέλλουμε την αδιαφορία κυβέρνησης και αρμόδιων Υπουργείων και απαιτούμε τη λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων,  με έμφαση στην αποχέτευση και το αλιευτικό καταφύγιο Καρκιναγρίου.

• Είμαστε σε προπαρασκευή συνάντησης με τον Υπουργό των Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και παράστασης διαμαρτυρίας από κοινού ο Δήμος Ικαρίας και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σάμου.
Καλούμε σε συμμετοχή τους φορείς της Ικαριακής  παροικίας στην Αθήνα.

• Είμαστε σε ετοιμότητα για οποιασδήποτε μορφής αγωνιστική κινητοποίηση απαιτηθεί.

Ράχες, 1/12/2010

ikariastore banner