Γεωλογική έρευνα στην Ικαρία

Γεωλογική έρευνα στην Ικαρία... από το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σε εξέλιξη βρίσκεται γεωλογική έρευνα στην Ικαρία, από την Έλενα Ευφραιμιάδου υπό την επιστημονική καθοδήγηση των Επ. Καθηγητών κ. Σ.Λόζιου και κ. Ν.Ευελπίδου, του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σκοπός της έρευνας είναι η διερεύνηση της διαχρονικής εξέλιξης της νήσου Ικαρίας ως σύνθετο αποτέλεσμα της γεωδυναμικής του ελληνικού τόξου αλλά και της δράσης των εξωγενών παραγόντων που καθορίζουν σήμερα την εκδήλωση δυναμικών διεργασιών που μεταβάλλουν το γεωπεριβάλλον της νήσου.

 

Νέα χαρτογραφικά δεδομένα και βάσεις δεδομένων αναπτύσσονται με σκοπό την παραγωγή ψηφιακών μοντέλων για την αναπαράσταση του γεωπεριβάλλοντος της νήσου με στόχο την βέλτιστη πρόβλεψη και διαχείριση της εκδήλωσης κατολισθητικών φαινομένων και διάβρωσης του εδάφους αλλά και την προώθηση μελλοντικών περιβαλλοντικών και γεωτεχνικών μελετών.

Σήμερα είναι κρίσιμα τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής λόγω της περιβαλλοντικής υποβάθμισης που υπέστη η νήσος από τις φυσικές καταστροφές που έλαβαν χώρα και που επέφεραν σημαντικότατες κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις στον πληθυσμό της.

Στα πλαίσια αυτής της έρευνας επίκειται θαλάσσια αποστολή με στόχο την μελέτη των μεταβολών της στάθμης της θάλασσας, τόσο εξαιτίας ευστατικών κινήσεων (που σχετίζονται με την παγκόσμια μεταβολή στάθμης της θάλασσας κυρίως λόγω κλιματικών αλλαγών), όσο και εξαιτίας της τεκτονικής, που έχει επηρεάσει την νήσο τα τελευταία 10.000 χρόνια.

Ο δήμος Ικαρίας ανταποκρίθηκε άμεσα και με ενθουσιασμό στο κάλεσμα της ερευνητικής ομάδας υποστηρίζοντας έμπρακτα και με ευαισθησία το έργο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ιδιαίτερα πολύτιμη ήταν η συνεισφορά του Δήμαρχου Χρήστου Σταυρινάδη, του Αντιδημάρχου κ. Σκάρου, του κ. Κρητικού και του κ. Μανώλη Καραγιαννάκη.

Τέλος, χάρη στη συμβολή και αμέριστη υποστήριξη των κ. Γεωργίου Χρ.Φράγκου, Κυριάκου Τσαντίρη, Δημήτριου Φούσκα, Γλαρού Κων/νου και Ελένης Φράγκου, οι οποίοι υποστήριξαν τους ερευνητές (συνοδεία στις αποστολές, παροχή φιλοξενίας, εξασφάλιση μεταφορικών μέσων κ.ά.) η έρευνα στην περιοχή της Ικαρίας έχει στεφθεί με επιτυχία και συνεχίζεται.

ΕΘΝΙΚΟΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ & ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ – ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ & ΤΟΜΕΑΣ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ

ikariastore banner