Ενημέρωση του Αρχιπελάγους σε 80 εκπαιδευτικούς του νομού Σάμου

Ελπίδες για την ανάπτυξη περιβαλλοντικής παιδείας & συνείδησης.

Σημαντικό βήμα για την ουσιαστική ανάπτυξη της περιβαλλοντικής παιδείας και συνείδησης στους νέους του νομού Σάμου, αποτέλεσε η χθεσινή ημερίδα με θέμα «Ο μοναδικός φυσικός πλούτος της Σάμου και των νησιών του Αιγαίου στην εφαρμοσμένη περιβαλλοντική εκπαίδευση». Στόχος ήταν να ωθήσει τους εκπαιδευτικούς να δώσουν έμφαση στη γνωριμία και άμεση επαφή των μαθητών με τον σπάνιο φυσικό πλούτο του νησιού τους, αλλά και στην ανάπτυξη δράσεων για την προστασία του.

Η ημερίδα στην οποία έλαβαν μέρος 80 δάσκαλοι και καθηγητές περιβαλλοντικής του νομού, διοργανώθηκε από τις Διευθύνσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας) του νομού Σάμου και φιλοξενήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΠΑΛ Σάμου.

Εισηγήτρια ήταν η Αναστασία Μήλιου (Συντονίστρια Δράσεων Προστασίας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος»), η οποία υπογράμμισε την αδήριτη ανάγκη για ουσιαστική επαναπροσέγγιση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα σχολεία και για άμεση μετάβαση από τη θεωρία στην ουσιαστική εφαρμογή. Η στοχευμένη και ουσιαστική περιβαλλοντική εκπαίδευση στα σχολεία μπορεί να παράσχει στους μελλοντικούς πολίτες του νησιού την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν τη μοναδικότητα του φυσικού του πλούτου, αντλώντας έμπνευση και γνώση από την πολυεπίπεδη δράση έρευνας και προστασίας που υλοποιεί το Αρχιπέλαγος πάνω  από 10 χρόνια στην περιοχή.

Επίσης, στην προσπάθεια να καλυφθεί το τεράστιο κενό περιβαλλοντικής ενημέρωσης που υπάρχει στα σχολεία του νομού, το Αρχιπέλαγος έθεσε στη διάθεση των εκπαιδευτικών πλούσιο υλικό σχετικά με τη βιοποικιλότητα της περιοχής, τις απειλές που αντιμετωπίζουν σπάνια είδη του νησιού (π.χ. χαμαιλέοντας, τσακάλι στη Σάμο) και την ανάγκη προστασίας τόσο αυτών, όσο και άλλων σπάνιων ειδών της θαλάσσιας & χερσαίας χλωρίδας και πανίδας.

Με αυτές τις μεθόδους οι μαθητές μπορούν να καταστούν άμεσα ενεργοί πολίτες και να δραστηριοποιηθούν με τρόπους απλούς, αλλά αποτελεσματικούς στην περιβαλλοντική προστασία και αειφόρο ανάπτυξη του νησιού τους (είτε ως περιβαλλοντικοί παρατηρητές, είτε με την καλλιέργεια μικρών κήπων με παραδοσιακές τοπικές ποικιλίες που απειλούνται με εξαφάνιση).

Θεωρώντας δεδομένο ότι ο θεσμός της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης έχει αποδώσει ισχνά αποτελέσματα μέχρι σήμερα, προσπαθήσαμε να καταστήσουμε σαφές ότι ο ρόλος που διαδραματίζουν οι εκπαιδευτικοί στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης και περιβαλλοντικής συνείδησης στα παιδιά είναι πολύ σημαντικός και καθορίζει εν μέρει τον βαθμό υπευθυνότητας και την κοινωνική συμπεριφορά των αυριανών πολιτών.

Όσον αφορά τον δικό μας ρόλο, το Αρχιπέλαγος θα συνεχίσει να είναι δίπλα στους εκπαιδευτικούς, να τους παροτρύνει να προσφέρουν ουσιαστική περιβαλλοντική εκπαίδευση και έμπνευση στα παιδιά, και όχι να καλύπτουν απλώς άλλη μία ώρα  μαθήματος. Σε αυτή την προσπάθεια το Ινστιτούτο θα συνεισφέρει πάντοτε ενεργά, με το υλικό και την εμπειρία που διαθέτει στην έρευνα και προστασία του μοναδικού φυσικού πλούτου των ελληνικών θαλασσών.

Ελπίζουμε αυτή η προσπάθεια που ξεκίνησε να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα και να συνοδευτεί με όμορφες πρωτοβουλίες στην περιβαλλοντική εκπαίδευση από τους εκπαιδευτικούς του νομού.

 

Γιάννης Κουτελίδας
Συντονιστής Επικοινωνίας Αρχιπελάγους Ι.Θ.Π

Θαλάσσια Ερευνητική Βάση
Τ.Θ 229, 83 102, Όρμος Μαραθοκάμπου, Σάμος
Τηλ: 22730 37533, 22730 31862
Χερσαία Ερευνητική Βάση
Τ.Θ 1, 83 301,Ράχες - Ικαρία
Τηλ: 22750 41070, 22757 70638
Φαξ: 22750 41070

Γραφείο Διεκπεραίωσης
Μ. Βόδα 89, 10440 Αθήνα,
τηλ 210 8253024
yannis@archipelago.gr
www.archipelago.gr