Ευνοϊκές εξελίξεις στο ζήτημα των δικαιοπραξιών ακινήτων στις παραμεθόριες περιοχές

Αναφορικά με το θέμα που έχει προκύψει με τις δικαιοπραξίες ακινήτων στις παραμεθόριες περιοχές, υπήρξαν, την εβδομάδα που πέρασε, ευνοϊκές εξελίξεις.

Αναλυτικότερα, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Παπουτσής απάντησε στη σχετική επιστολή του Βουλευτή Σάμου και μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Σχετικά με την από 4.10.2010 επιστολή σας και την περιγραφή του ζητήματος που δημιουργείται στις εμπορικές μισθώσεις στις παραμεθόριες περιοχές λόγω των απαγορεύσεων του αρ. 25 του ν. 1892/1990, με προβλημάτισε ιδιαίτερα. Πράγματι έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ωστόσο….υπηρεσίες…..έχουν βάσιμες επιφυλάξεις ως προς την ολοσχερή κατάργηση του άρθρου 25 του ως άνω νόμου....Κατόπιν όμως ειδικότερης εξέτασης του προβλήματος με τις εμπορικές μισθώσεις –και μόνο όσον αφορά σε αυτό το συγκεκριμένο είδος σύμβασης- οι υπηρεσίες δεν είναι αρνητικές. Ειδικότερα αντιμετωπίζουν θετικά την προοπτική να τροποποιηθεί με νομοθετική πρωτοβουλία το εδάφιο 2 της παρ. 1 του άρθρου 25 του ν. 1892/1990, ώστε η εξαίρεση του εν λόγω εδαφίου, αντί για μισθώσεις ως 6 έτη, να καταλαμβάνει και τις εμπορικές μισθώσεις έως 12 έτη. Με τον τρόπο αυτό, θα επιτευχθεί, εκτός της άρσης του ανωτέρω προβλήματος, η εναρμόνιση της νομοθεσίας για απαγόρευση διακιοπραξιών στις παραμεθόριες περιοχές με τη νομοθεσία περί εμπορικών μισθώσεων και εν τέλει θα ευνοηθεί η ομαλή ανάπτηξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις ως άνω περιοχές».

Επίσης, σε συνάντηση με τον Βουλευτή Σάμου, ο Υπουργός Άμυνας κ. Βενιζέλος, την Τρίτη 7/12/2010, συμφώνησε η τοπική Επιτροπή του άρθρου 26 του νόμου 1892/1990 να εισηγηθεί την άρση των απαγορεύσεων για τις εμπορικές μισθώσεις (όχι τις αγοραπωλησίες) και ο Υπουργός να πάρει τη σχετική απόφαση.

ikariastore banner