Ημερίδα για το ΕΣΠΑ

Την πορεία του υλοποίησης του ΕΣΠΑ, παρουσίασε στους δημοσιογράφους του Βορείου Αιγαίου, η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Σοφία Θεολογίτου σε ημερίδα που διοργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Βορείου Αιγαίου, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Στην ημερίδα για τον Περιφερειακό Τύπο και τα ΜΜΕ του Βορείου Αιγαίου, με θέμα: «Γράφοντας για την Ευρώπη: Θέματα και Εργαλεία» που πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Λέσβου, την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου, η κ. Θεολογίτου παρουσίασε το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, καθώς και τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα που εξασφάλισε η Περιφέρεια φέρνοντας επιπλέον πόρους στα νησιά, όπως το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα ύψους 63 εκατομμυρίων ευρώ και το Πρόγραμμα για τα Μικρά Νησιά ύψους 5,1 εκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον, η αξιοποίηση ευρωπαϊκών συνεργασιών σε πέντε έργα, καθώς ένα έργο στο πρόγραμμα LIFE Περιβάλλον «CARBONTOUR».

Η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου τόνισε στους δημοσιογράφους αλλά και τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι μέχρι σήμερα έχει ενεργοποιηθεί το 80% του ΕΣΠΑ, ολοκληρώθηκε με επιτυχία το κλείσιμο του ΠΕΠ 2000-2006 χωρίς καμία απώλεια πόρων.

Από το περασμένο Δεκέμβριο, που ανέλαβε η Γενική Γραμματέας την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, έθεσε ως στόχους την αναθεώρηση και επιτάχυνση του ΕΣΠΑ, την ενίσχυση της ανάπτυξης με επιπλέον πόρους στα νησιά και με την ενεργό εμπλοκή των φορέων μέσα από δημόσια διαβούλευση. «Πετύχαμε τους στόχους μας με μεθοδική, συντονισμένη και σκληρή δουλειά και με συμμετοχικές διαδικασίες, καταφέραμε να ενεργοποιήσουμε το ΕΣΠΑ και να αξιοποιήσουμε κατάλληλα τους πόρους. Παραλάβαμε το ΕΣΠΑ το Δεκέμβριο του 2009 με ρυθμό απορρόφησης στο 0,5%, φτάσαμε σήμερα το Σεπτέμβριο του 2010 στο 27,2% και η πρόβλεψη μας είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να ξεπεράσει το 12%, όταν το 12% είναι η δέσμευση που έχουμε σαν χώρα».

Αναλυτικά η παρουσίαση του ΕΣΠΑ από την Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Σοφία Θεολογίτου.

ikariastore banner