Ομιλία Βουλευτή Βαρδίκου για την αλιεία και αναφορά στους Φούρνους Ικαρίας

ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΑΜΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΑ Χ. ΒΑΡΔΙΚΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΟΙΝΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Με θέμα ημερήσιας διάταξης: Ενημέρωση από την Επίτροπο της Ε.Ε., αρμόδια για θέματα Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας, κυρία Μαρίας Δαμανάκη, για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Ευρωπαϊκής Αλιευτικής Πολιτικής, καθώς και για άλλα θέματα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. (Παρασκευή, 6 Μαΐου 2011)

Επιγραμματικά, τη βιντζότρατα την καταργήσαμε. Οι αποζημιώσεις είναι λίγες και ακόμη δεν έχουν δοθεί. Το γρι-γρι, το πάμε και αυτό για κατάργηση. Το γρι-γρι αλιεύει σαρδέλα και γαύρο, ψάρια λαϊκής κατανάλωσης και σε λίγο για λαϊκή κατανάλωση θα έχουμε μόνο τσιπούρες ιχθυοτροφείου.

Η μηχανότρατα συνεχίζει αν και αυτή προκαλεί το 70% της ζημιάς. Αν υποχρεωθεί να τηρεί όσα πρέπει, θα είχαμε αύξηση του πλούτου της θάλασσας, δυστυχώς, όμως, κάτι τέτοιο δε γίνεται. Στρουθοκαμηλίζουμε όλοι.

Στους Φούρνους, που είναι η πατρίδα μου, είχαμε 14 συγκροτήματα γρι-γρι, έμεινε ένα και αυτό πάει για κόψιμο. Την ίδια ώρα, γι' αυτό είπα ότι στρουθοκαμηλίζουμε, όλο το χρόνο, με φεγγάρι ή χωρίς, τουρκικά γρι-γρι ψαρεύουν στα διεθνή και λαμπαδιάζουν τη θαλάσσια με τα φώτα τους, τα βλέπω με τα μάτια μου. Τα γρι-γρι ψαρεύουν ταξιδιάρικα ψάρια, τα μαζεύουν οι τούρκοι και οι δικοί μας προστατεύουν την Ποσειδωνία.

Πρέπει να αναθεωρηθεί ο Μεσογειακός Κανονισμός, η μηχανότρατα ζημιώνει και όχι η βιντζότρατα και τα γρι-γρι.

Καλή επιτυχία. Ευχαριστώ.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας, ΕΔΩ.

ikariastore banner