Πρόσφατα και ενδιαφέροντα νέα για ΑΠΕ και ανεμογεννήτριες

Την ίδια ώρα που ερευνητές στις Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι η αιολική ενέργεια μπορεί να υπερκαλύψει στο μέλλον την ενεργειακή ζήτηση του πλανήτη είτε με «ατμοσφαιρικές ανεμογεννήτριες» (σε μεγαλύτερα ύψη), είτε με χερσαίες και θαλάσσιες που ήδη γνωρίζουμε, στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό έχουμε ενδιαφέρουσες εξελίξεις και ειδήσεις για το καυτό ζήτημα των αμφιλεγόμενων ανεμογεννητριών. Στην Ικαρία, για την ώρα, δεν έχουμε κάποια γνωστή εξέλιξη.

Το ikariamag.gr σας πάει μια «βόλτα» στα τρέχοντα νέα για το ζήτημα:

- Στην Κρήτη: Ο Δήμος Μυλοποτάμου αποφασίζει να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων στην περιοχή. Μαζί και το Παγκρήτριο Δίκτυο των Βιομηχανικών ΑΠΕ που ετοιμάζει προσφυγή στο Συμβούλιο της επικρατείας για την Fast Track αδειοδότηση τριών μεγάλων έργων παραγωγής αιολικής ενέργειας στην Κρήτη. Ο Δήμος Μυλοποτάμου, στην απόφαση του για κινητοποιήσεις, πέρα από αιτιολογήσεις που έχουν να κάνουν με τη διαδικασία, το σχεδιασμό, τη δική του συμμετοχή σε όλες τις φάσεις,  και το ποσοστό γης που θα παραχωρήσει, αναφέρει πως δεν αντιτίθεται στην αξιοποίηση των ΑΠΕ, «στο βαθμό όμως, που δεν θα αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον και δεν θα εμποδίζουν την ανάπτυξη παραδοσιακών παραγωγικών δραστηριοτήτων».

- Την ίδια στιγμή, μετά την τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε Λέρο, Λέσβο, Ρόδο , Λήμνο και  Σάμο, η ΔΕΗ θέτει σε λειτουργία στα Ακούμια του Ρεθύμνου, αιολικό πάρκο παραγωγής 7,2MW με 8 ανεμογεννήτριες ισχύος 900KW εκάστη.  Εκκρεμεί η ολοκλήρωση αντίστοιχων πάρκων στο Κοπρινό Κρήτης, στη Σίφνο και στο Πυθαγόρειο της Σάμου προκειμένου να ολοκληρωθούν και τα 9 πάρκα ισχύος 35MW.

- Στην Πάτμο όμως, ετοιμάζεται μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση στο θέμα των ΑΠΕ: Δυο από τους τρεις ανεμόμυλους της Χώρας αναπαλαιώθηκαν (λαμβάνοντας και πανευρωπαϊκό πολιτιστικό βραβείο) και τώρα πρόκειται να παράγουν όχι αλεύρι αλλά ηλεκτρικό ρεύμα. Χωρίς να αλλάξει κανένα στοιχείο στον πύργο του μύλου και με έναν κατάλληλο μηχανισμό, ο κάθε ανεμόμυλος θα παράγει, με τη σημερινή τεχνολογία, έως και 15 κιλοβάτ.

«Θέλαμε να ενσωματώσουμε τη νέα “πράσινη” τεχνολογία σε μια υποδομή που να ταιριάζει απόλυτα με το τοπίο της Πάτμου, για αυτό και επιλέξαμε τους ανεμόμυλους», δήλωσε στη Real planet η Δάφνη Μπέκετ, η αρχηγός του εγχειρήματος, συμπληρώνοντας: «Μια παραδοσιακή ανεμογεννήτρια γίνεται πιο εύκολα αποδεκτή απ’ την τοπική κοινότητα και δεν προξενεί καμία ζημιά στο οικοσύστημα». Διαβάστε περισσότερα, εδώ.

Να μια ωραία ιδέα για τις 15.000 θέσεις ανεμόμυλων που υπάρχουν στη χώρα μας.

- Μια άλλη ιδέα, έρχεται από την Γερμανία όπου μια ομάδα Γερμανών μηχανικών προτείνει να χρησιμοποιείται ξύλο αντί για ατσάλι στην κατασκευή των πύργων των ανεμογεννητριών. Κάτι τέτοιο  δε θα εξοικονομήσει μόνο 300 τόνους ατσάλι για κάθε πύργο αλλά θα επιτρέψει να φτιαχτούν και ψηλότερες ανεμογεννήτριες καθώς το ξύλο δεν έχει τους περιορισμούς ύψους του ατσαλιύ και επιπλέον μεταφέρεται ευκολότερα και στήνεται γρηγορότερα (μέσα σε 2 ημέρες) εξοικονομώντας έτσι χρόνο και χρήμα. Το ξύλο θα προέρχεται από πιστοποιημένες βιώσιμες δασοκομικές πηγές και θα καλύπτεται από ειδικό πλαστικό για να προστατεύεται από τον καιρό.

ikariamag.gr|από, για και με αφορμή την Ικαριά!

ikariastore banner