Πώς πήγε το Πρόγραμμα Στειρώσεων στην Ικαρία

Η Ομάδα Εθελοντών Φιλόζωων Ικαρίας οργάνωσε ένα  - ιδιαίτερα πολυάσχολο, αλλά και επιτυχημένο – τριήμερο πρόγραμμα στειρώσεων, στα πλαίσια του οποίου εγχειρίστηκαν 47 ζώα. Η κτηνιατρική ομάδα  συγκροτήθηκε από τους Αμαλία Κουντούρη, κτηνίατρο, Carol Mc Beth κτηνιατρική νοσοκόμα,  και Μέλπω Παπαδοπούλου, εθελόντρια βοηθό.

Επιπρόσθετα από τις στειρώσεις ρουτίνας υπήρξαν δύο περιστατικά σοβαρά για την υγεία των ζώων, μιας γάτας και ενός σκύλου. Η Lillette, ένα γατάκι έξι μηνών, ήρθε ως έκτακτο περιστατικό, καθώς προσπαθούσε επί δύο ημέρες να γεννήσει τα γατάκια της. Προφανώς τα γατάκια ήταν ήδη νεκρά και έτσι είχε ξεκινήσει η διαδικασία της αποσύνθεσης, που έθετε σε κίνδυνο και τη ζωή της ίδιας, η οποία ήταν πολύ αδύναμη πλέον. Η χειρουργός κτηνίατρος της ομάδας άνοιξε τη γατούλα και αφαίρεσε δύο μεγάλα νεκρωμένα έμβρυα. Καθώς ήταν αφυδατωμένη, της χορηγήθηκαν αλατούχο διάλυμα, αντιβιοτικά για τη μόλυνση και αναλγητικά, ώστε να μην πονάει. Την επόμενη μέρα, ακολουθώντας περαιτέρω θεραπεία, της προσφέραμε φαγητό και έφαγε. Ο ιδιοκτήτης της ήταν τόσο χαρούμενος, όσο και η ομάδα μας με την εξέλιξή της. Από τότε, μάθαμε ότι έχει ανακάμψει εντελώς.

Ο σκύλος, η Μπαμπούλα, ήρθε με ένα μαστικό όγκο σε μέγεθος πεπονιού, που κυριολεκτικά κρεμόταν τόσο ώστε να αγγίζει το έδαφος. Ο όγκος αφαιρέθηκε και επίσης στειρώθηκε. Όταν την είδαμε την επόμενη μέρα, φαινόταν πολύ καλά και είχε εμφανώς ανακουφιστεί που δεν κουβαλούσε το βάρος του όγκου.

Η ομάδα με μεγάλη χαρά δέχτηκε τη βοήθεια ενός κοριτσιού από το νησί, της Σαλώμης, που βοήθησε στα χειρουργεία. Η Σαλώμη είναι μια φιλόζωη, που σκέφτεται να σπουδάσει κτηνιατρική. Κατά τη διάρκεια των τριών ημερών που έμεινε δίπλα μας, έμαθε πολλά πράγματα για τις ποικίλες διαδικασίες και αποδείχτηκε μια υπέροχη βοηθός.

Η Carol McBeth, υπεύθυνη του προγράμματος, είπε, “Είμαι ενθουσιασμένη για τη μεγάλη ανταπόκριση που είχε το πρόγραμμα. Η δύο επιτυχημένες ιστορίες που είχαμε, έδωσαν πρόσθετη αξία στον κόπο μας. Ανυπομονούμε για τη διοργάνωση παρόμοιου προγράμματος ξανά τον Οκτώβρη”.

Η Ομάδα Εθελοντών φιλόζωων Ικαρίας θα ήθελε να ευχαριστήσει:
• Το Αρχιπέλαγος, που μας επέτρεψε να κάνουμε χρήση των εγκαταστάσεών τους στις Καστανιές. Το κοντέινερ έγινε ένα ιδανικό προσωρινό χειρουργείο.
• Την εταιρεία LEMY RENT A CAR και ειδικά το Δημήτρη για την πολύτιμη βοήθειά του και για τις μειωμένες τιμές του για την ενοικίαση αυτοκινήτου.  Τα Despoina Studios, στις Καστανιές, που μας προσέφεραν δωμάτια σε ειδική, μειωμένη τιμή
• Την Topsy για το δανεισμό του χειρουργικού φωτισμού
• Τη δημοτική αρχή, που αποθήκευσε μέχρι διεξαγωγής του νέου μας προγράμματος τα κλουβιά.
• Την Ελευθερία, που αποθήκευσε τα κλουβιά και τα υλικά του προγράμματος.
• Την ομάδα oi Eptapsyches, στην Αθήνα, που μας δάνεισε τα χειρουργικά τους σύνεργα και τον αποστειρωτή
• Τη Mέλπω και τη Σαλώμη για την πολύτιμη βοήθειά τους
• Όλους τους ιδιοκτήτες μου μας εμπιστεύτηκαν τα ζώα τους.

ikariastore banner