Την Πέμπτη 5/5, βρεθήκαμε στα εγκαίνια της Έκθεσης Διεθνούς Αφίσας στην κάτω αίθουσα του παλιού δημαρχείου του Αγίου Κηρύκου Ικαρίας. Υπάρχουν περισσότερες από 50 Αφίσες (της περιόδου 2006-2015), οι οποίες απεικονίζουν τα προβλήματα και τους αγώνες της διεθνούς εργατικής τάξης αλλά και την πλούσια δραστηριότητα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας. Πραγματικά καταπληκτικές αφίσες, μερικές έργα τέχνης, ταξιδιάρικες τόσο σε τόπους όσο και στον χρόνο.. αξίζει τον κόπο(!) να την επισκεφτείτε. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και την Δευτέρα 9/5, ώρες επισκέψεων 11:00-13:00 και 18:00-21:00, είσοδος ελεύθερη.
Λίγα λόγια για την Π.Σ.Ο. με την βοήθεια και της Γ. Γ. Ικαρίας του Π.Α.ΜΕ. Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (WFTU) ιδρύθηκε στις 3 Οκτωβρίου 1945, με σκοπό να αποτελέσει την ενιαία διεθνή φωνή του συνδικαλιστικού κινήματος, στο πρότυπο του ΟΗΕ. Το 1949 τα συνδικάτα της Δύσης αποχώρησαν και συγκρότησαν τη Διεθνή Συνομοσπονδία των Ελεύθερων Εργατικών Συνδικάτων (ICFTU), σε μια εποχή έξαρσης του «Ψυχρού Πολέμου».
Έτσι, η ΠΣΟ συνδέθηκε στενά με τη Σοβιετική Ένωση και το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Μετά την πτώση του «υπαρκτού σοσιαλισμού» στις αρχές της δεκαετίας του '90, η ΠΣΟ άρχισε να παρακμάζει και σήμερα δραστηριοποιείται κυρίως στις χώρες του Τρίτου Κόσμου. Το 2006 ή έδρα της ΠΣΟ μεταφέρθηκε από την Πράγα στην Αθήνα. Γενικός γραμματέας της ΠΣΟ είναι το στέλεχος του ΚΚΕ και πρώην βουλευτής Γιώργος Μαυρίκος.
Η ΠΣΟ συσπειρώνει στις τάξεις της 78 εκατομμύρια εργαζόμενους από 105 χώρες του κόσμου. «Η πενταετία 2006-2010 ήταν μια πενταετία έντονης αγωνιστικής δράσης για τα δικαιώματα των εργαζόμενων γυναικών, για τα δικαιώματα των οικονομικών μεταναστών, για τους εργαζόμενους της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής, στην Ασία, στον Ειρηνικό και στην Ευρώπη. Την 1η Απρίλη 2009 σε 48 χώρες του κόσμου οργανώθηκαν απεργίες, διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες. Οργανώθηκαν πολλά σεμινάρια, εκπαιδευτικά προγράμματα και διεθνή φόρουμ. Σε κλίμα αισιοδοξίας και ταξικής προοπτικής, η Π.ΣΟ. πραγματοποίησε το 16ο Παγκόσμιο Συνδικαλιστικό Συνέδριο, που έγινε τον Απρίλη του 2011 στην Αθήνα, με τη συμμετοχή 828 αντιπροσώπων από 101 χώρες».
Με αφορμή τις κινητοποίησεις για την εργατική πρωτομαγιά 2016 στην Ικαρία, ξεκίνησαν και οι προβολές ταινιών (ντοκιμαντέρ) από την εμπειρία του διεθνούς εργατικού κινήματος. Ταινίες που αναδεικνύουν την διαδρομή Ελλήνων εργατών, μεταναστών στην Αμερική, στις αρχές του 20ου αιώνα και την συμβολή τους στην ανάπτυξη του εργατικού κινήματος μέχρι και τις αρχές του 1950. Ταινίες που αναδεικνύουν τους αγώνες της εργατικής τάξης της Ελλάδας, πριν το Β. παγκόσμιο πόλεμο. Ταινίες από τους συγχρόνους εργατικούς αγώνες στην χώρα μας.
ikariamag.gr