Με σχετική Απόφαση της Γενικής Γραμματέως Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, η οποία εκδόθηκε με βάση τις διατάξεις του Ν. 1337/83 σε συνδυασμό με το άρθρο 5 του Ν. 2508/97 και προωθείται για δημοσίευση σε ΦΕΚ, εγκρίθηκαν οι μελέτες Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.) για τους τρεις (3) πρώην Καποδιστριακούς Δήμους της Ικαρίας, που είχαν ανατεθεί από το ΥΠΕΚΑ, με την εποπτεία του Υπουργείου, του Δήμου και της αρμόδιας Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Βορείου Αιγαίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.
Οι παραπάνω Σχεδιασμοί καλύπτουν ουσιαστικά όλο τον αστικό και εξωαστικό χώρο της νήσου Ικαρίας και επειδή είχαν ανατεθεί στον ίδιο Ανάδοχο, υπήρξε κοινή Απόφαση των τέως Δήμων, με σύμφωνη γνώμη Υπουργείου και Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, να ομογενοποιηθούν με κοινές ρυθμιστικές προτάσεις, έτσι ώστε να αποτελέσουν ενιαίο σύνολο, ενόψει και της ενοποίησης και Διοικητικά του χώρου μελέτης σε έναν Καλλικρατικό Δήμο.
Πρόκειται για σχέδιο Χωροταξικού χαρακτήρα, στο οποίο προβλέπονται ρυθμίσεις που αφορούν, τόσο στην οργάνωση των οικιστικών συνόλων και στην απαίτηση οριοθέτησής τους, όσο και στην Χωροταξική Οργάνωση του χώρου για τις περιοχές εκτός σχεδίου και οικισμών, μέσω θεσμοθέτησης Ειδικών Ζωνών Χρήσεων Γης και Προστασίας όπως :
Ζώνες Παραγωγικών Δραστηριοτήτων (ΠΟΑΠΔ) : που αναφέρονται σε ζώνες για την ανάπτυξη Βιοτεχνίας, Βιομηχανίας και Χονδρεμπορίου.
Ζώνες Ελέγχου και Περιορισμού Δόμησης (ΠΕΠΔ) : που αφορούν περιοχές στις οποίες εξειδικεύονται οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης και οι αντίστοιχοι όροι και περιορισμοί δόμησης ανάλογα με το αντικείμενο προστασίας ή ανάπτυξης όπως π.χ. περιοχές ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, υπερβοσκημένες εκτάσεις, περιοχές NATURA, κλπ.
Περιοχές Ειδικής Προστασίας (ΠΕΠ) : που αφορούν περιοχές αρχαιολογικών χώρων, ιστορικού ενδιαφέροντος, προστασίας φυσικού περιβάλλοντος και τοπίων, κλπ.
Με την έγκριση του πιο πάνω ομογενοποιημένου πλέον Σχεδιασμού και με τους Κανόνες που θεσπίζονται μ’ αυτόν, η Πολιτεία διά των αρμοδίων θεσμοθετημένων Οργάνων της προσβλέπει στην ανάπτυξη μέσω των παραγωγικών δραστηριοτήτων και των αναπτυξιακών τάσεων προσαρμοσμένων στις ιδιαιτερότητες και τις συνθήκες που επικρατούν στο χώρο της Ικαρίας, η οποία συμπορεύεται με την ποιότητα ζωής ως απόροια : της προστασίας του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, της σωστής διαχείρισης των φυσικών πόρων της περιοχής, της ορθολογικής διάταξης των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων στο χώρο και της διαφύλαξης εν γένει της φυσιογνωμίας του νησιού.