Αργά χθες το βράδυ, κάτοικος του Φάρου διαπίστωσε έκπληκτος ότι η αυλή του παραθαλάσσιου σπιτιού του ήταν γεμάτη με χελωνάκια. Κινητοποιήθηκε αμέσως, ειδοποίησε τους γείτονες και με τους φακούς στα χέρια ξεκίνησε μία προσπάθεια να εντοπιστούν όσο περισσότερα γινόταν, ώστε να οδηγηθούν στο νερό.
Τουλάχιστον σαράντα συλλέχτηκαν και βοηθήθηκαν να ξεκινήσουν τη μεγάλη πρόκληση της ζωής τους με τους αναρίθμητους κινδύνους.
Οι θηλυκές caretta caretta, αφού ωριμάσουν σεξουαλικά σε ηλικία περίπου τριάντα ετών, επιστρέφουν κάθε δύο τρία χρόνια στον τόπο όπου γεννήθηκαν οι ίδιες, για να εναποθέσουν τα αβγά τους. Γεννούν τους καλοκαιρινούς μήνες, βγαίνοντας 2 - 4 φορές στην παραλία, αργά το βράδυ.
Δύο μήνες αργότερα οι νεοσσοί, έως 120 σε κάθε φωλιά, εκκολάπτονται, ανεβαίνουν όλοι μαζί στην επιφάνεια της άμμου και τρέχουν αμέσως προς τη θάλασσα. Αυτό το πρώτο ταξίδι είναι το σημαντικότερο της ζωής τους, γιατί βοηθά τα χελωνάκια να προσανατολιστούν και να μπορέσουν να ξαναγυρίσουν στον ίδιο τόπο μερικές δεκαετίες αργότερα.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι τα φώτα, αφού τα αποπροσανατολίζει. Ίσως αυτή είναι και η αιτία που αντί να κατευθυνθούν προς τη θάλασσα, κινήθηκαν αντίθετα και κατέληξαν στο πρώτο σπίτι του οικισμού.
Η θνησιμότητά τους είναι εξαιρετικά υψηλή και υπολογίζεται ότι σε κάθε χίλια χελωνάκια επιζεί και ενηλικιώνεται μόνο ένα.
ikariamag.gr