Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ικαρίας που έγινε την 19/02/2016 στον Άγιο Κήρυκο ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης ΙΚΑΡΙΑΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ (ΙΚΑ.ΡΙ.Α.) ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
1. Για το θέμα έγκρισης διενέργειας προμηθειών ανέφερε:
Η πλειοψηφία των υλικών που πρέπει να προμηθευτεί ο δήμος όπως αυτά προτείνονται από την δημοτική αρχή είναι σε επίπεδο ανάθεσης. Ίδια υλικά (π.χ. υδρομετρητές) είναι ενταγμένα σε διαφορετικούς κωδικούς σε επίπεδο ανάθεσης ενώ αν ενταχθούν σε ένα κωδικό (και αυτό επιβάλλεται να γίνει) είναι σε επίπεδο δημοπρασίας.
Το επιχείρημα της δημοτικής αρχής ότι οι διαδικασίες δημοπρασίας είναι χρονοβόρες δεν ευσταθεί. Διότι σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να καταργήσουμε τις δημοπρασίες.
Όλοι γνωρίζουμε ότι η ανάθεση είναι μια εξαιρετική διαδικασία που προβλέπεται μόνο σε ορισμένες περιοριστικά αναφερόμενες στο νόμο περιπτώσεις και υπό ορισμένες προϋποθέσεις, διότι συνιστά παρέκκλιση από τις αρχές διαφάνειας και ελεύθερου ανταγωνισμού στις διαγωνιστικές διαδικασίες για την κατάρτιση δημοσίων συμβάσεων ενόψει του γεγονότος ότι δεν γίνεται γνωστή η πρόθεση της αναθέτουσας αρχής στο ευρύ κοινό αλλά μόνο σε αυτόν ή σε αυτούς που η ίδια επιλέγει.
Αντικειμενικά οι απευθείας αναθέσεις καταστρατηγούν το Π.Δ.60/2007, την βασική νομοθεσία εναρμόνισης της διαδικασίας προμηθειών, έργων και υπηρεσιών στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο το οποίο προβλέπει ότι οι προμήθειες και τα έργα γίνονται με διαγωνισμούς και ότι κατ’ εξαίρεση σε ειδικές περιπτώσεις με αναθέσεις. Και αυτό γιατί η πρόβλεψη του νομοθέτη είναι για εξαιρετικά επείγουσες καταστάσεις να μπορεί να αντιμετωπιστεί κάποιο πολύ έκτακτο γεγονός και όχι να εκτελούνται οποιαδήποτε έργα ή προμήθειες υλικών.
2. Στο θέμα του κατεστραμμένου-επικίνδυνου οδοστρώματος στον Άγιο Κήρυκο μπροστά στο βενζινάδικο του Γλαρού Στυλιανού ανέφερε:
Εδώ και ενάμιση χρόνο παρακολουθούμε μία ανταλλαγή εγγράφων μεταξύ δημοτικής αρχής και επαρχείου-περιφέρειας για το ποιος έχει την ευθύνη να αποκαταστήσει το κατεστραμμένο οδόστρωμα. Επειδή δεν ξέρουμε αυτό το σήριαλ μέχρι πότε θα κρατήσει προτείνω την άμεση αποκατάσταση του κατεστραμμένου οδοστρώματος από τον δήμο του Αγίου Κηρύκου όποιο και να είναι το κόστος.
Αναρωτιέμαι σκέφτηκαν ποτέ δημοτική αρχή και περιφέρεια την απευκταία περίπτωση να συμβεί κάποιο ατύχημα;
Τι θα λένε τότε;
3. Για το Γηροκομείο Ικαρίας ανέφερε:
Δεν κατανοώ γιατί ο δήμος δεν έχει την δυνατότητα να ενσωματώσει τη λειτουργία του Γηροκομείου στο νομικό πρόσωπο του δήμου (όπως αναφέρει σε έγγραφο του).
Το παραπάνω επιχείρημα είναι αναληθές. Διότι:
I) Στον μνημονιακό νόμο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ άρθρο 103 αναφέρεται: Κάθε δήμος μπορεί να συνιστά ή να έχει έως δύο (2) νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.
Ένα για τους τομείς αρμοδιοτήτων κοινωνικής προστασίας-πρόνοιας, αλληλεγγύης και παιδείας
και
Ένα για τους τομείς πολιτισμού, αθλητισμού και περιβάλλοντος
II) Ο δήμος Ικαρίας έχει το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (Ι. ΤΣΑΡΝΑΣ) στο καταστατικό του οποίου προβλέπονται δράσεις ένταξης του Γηροκομείου. Άρα θα πρέπει να ενταχθεί σε αυτό το νομικό πρόσωπο. Μετά την ένταξη του στο παραπάνω νομικό πρόσωπο το δημοτικό συμβούλιο με έγγραφο αίτημα του στο υπουργείο εσωτερικών ζητάει την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.
Όσον αφορά την πρόσληψη προσωπικού που εργαζόταν στο Γηροκομείο αλλά απολύθηκε δεν προβλέπεται από την νομοθεσία επαναπρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου για μόνιμο προσωπικό.
Μπορούμε όμως ως δημοτικό συμβούλιο να ζητήσουμε για την πρόσληψη ως μόνιμο προσωπικό να ληφθεί υπόψη ως πλεονέκτημα-μοριοδότηση το γεγονός ότι οι απολυμένοι εργαζόμενοι του Γηροκομείου διαθέτουν τεράστια εμπειρία και προσφορά.
Όλα τα παραπάνω είναι γνωστά στο δήμαρχο, τους δημοτικούς συμβούλους, την επιτροπή αγώνα, σε όλους όσους αγωνίζονται να γίνει το Γηροκομείο μία σύγχρονη δημοτική μονάδα κοινωνικής πρόνοιας και προστασίας.
Γιατί όμως αυτή η υπόθεση προχωράει τόσο αργά;
Θέλω να υπενθυμίσω στον δήμαρχο ότι η αριστερά πάντα πίστευε και πιστεύει σε ένα δήμο που θα είναι πρωτεργάτης της κοινωνικής αλληλεγγύης, ένα δήμο κοιτίδα πολιτικής έκφρασης και δράσης. Σε ένα δήμο που θα έχει ως αρμοδιότητες όχι μόνο την εξασφάλιση βασικών υποδομών, αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, αναπτυξιακού σχεδιασμού αλλά και ανάληψη από τον δήμο όλων εκείνων των αρμοδιοτήτων που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών και αποσκοπούν στην καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση τους. Επομένως και σε δήμους που θα διαχειρίζονται δομές κοινωνικής προστασίας και πρόνοιας.
Δυστυχώς ο δήμαρχος και η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ είναι εγκλωβισμένοι στις ιδεολογικές τους αγκυλώσεις και βεβαιότητες και πιστεύουν ότι οι δομές πρόνοιας πρέπει να είναι αποκλειστικά κρατικές.
Η κοινωνική μέριμνα-προστασία των δημοτών θα πρέπει κατ’ αυτούς να ασκείται αποκλειστικά από το κράτος.
Και μέχρι να γίνει αυτό η τοπική αυτοδιοίκηση θα αφήσει τους δημότες της απροστάτευτους;
Η στάση τους αυτή μόνο κακό κάνει, θα τους παρακαλέσω να την αναθεωρήσουν.