Συνεδρίασε την Πέμπτη 26/3/2015 το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ικαρίας. Στην συνεδρίαση αυτή το δημοτικό συμβούλιο ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα της επίσκεψης αντιπροσωπείας του δήμου με επικεφαλής τον δήμαρχο σε διάφορα υπουργία. Έγινε επίσης μετά από πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης, εκ νέου συζήτηση για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες (μετά από σχετική συζήτηση στην 17η και την 19η συνεδρίαση του 2014 και τις παρέμβασης του δημάρχου στον αρμόδιο υπουργό) και ειδικότερα για την προσέγγιση πλοίων στον Ευδηλο. Το δημοτικό συμβούλιο Ικαρίας εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία των κατοίκων εξέδωσε ομόφωνα σχετικό ψήφισμα. Αναδεικνύοντας την ανάγκη να προσεγγίζει το Ν. Μύκονος εκ περιτροπής και στα δυο λιμάνια της Ικαρίας. Όσο και την ανάγκη συχνότερης προσέγγισης πλοίου που να συνδέει την Ικαρία με τον Πειραιά. Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε:
➢ Για διάφορα τρέχοντα ζητήματα που βρισκόταν σε εκκρεμότητα (εγκρίσεις εργασιών, παρατάσεις έργων και παραλαβές νέων μελετών).
➢ Για την διεξαγωγή δακοκτονίας στην Ικαρία προτείνοντας παράλληλα την αλλαγή του τρόπου δακοκτονίας και την αύξηση της χρηματοδότησης της.
➢ Για την εκμίσθωση (μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού) του δημοτικού χώρου πάνω από την «Σπηλιά», με προοπτική να λειτουργήσει ένας χώρος ευεξίας που θα αναβαθμίζει συνολικά της υπηρεσίες των δημοτικών ιαματικών πηγών στα Θέρμα.
➢ Για την συγκρότηση της επιτροπής τουρισμού του δήμου.
➢ Για την διαγραφή οφειλών (λόγο εσφαλμένων εγγραφών της υπηρεσίας) από τους καταλόγους ύδρευσης αποχέτευσης της Δ.Ε. Ευδήλου.
Στην συνεδρίαση αυτή βαρύνουσας σημασίας θέμα ήταν ο προγραμματισμός του δήμου για το εποχικό προσωπικό. Κατά την συζήτηση εκφράστηκε η σαφή αντίθεσή στην πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργού Εσωτερικών, που προβλέπει μείωση κατά 10%, στις προσλήψεις συμβασιούχων, που καλύπτουν έκτακτες ανάγκες.
Στην συνεδρίαση αναδείχτηκε για πρώτη φορά από το δημοτικό συμβούλιο το πιεστικό πρόβλημα των ελλείψεων σε προσωπικό. Καταθέτοντας εισήγηση που δείχνει την σημερινή κατάσταση, και την ανάγκη για άμεση πρόσληψη 27 εργαζομένων ως μόνιμο προσωπικό, για να καλυφθούν οι ανάγκες των υπηρεσιών. Απαιτώντας ταυτόχρονα, άμεση κατάργηση της απαγόρευσης των προσλήψεων, καθώς και προσλήψεις προσωπικού για τις διευρυμένες ανάγκες που προκύπτουν, με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας. Για το θέμα αυτό το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να υιοθετήσει την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Τέλος το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης απασχόλησε η ανάγκη λειτουργίας δημόσιας προνοιακής δομής (Γηροκομείο) στην Ικαρία, και οι ενέργειες του δήμου σε αυτή την κατεύθυνση.
Η δημοτική αρχή απεύθυνε έκκληση στους μαζικούς φορείς της Ικαρίας, «Να αναδείξουμε από κοινού σε βασική διεκδίκηση μας, την δημιουργία δημόσιου Κέντρου περίθαλψης και στήριξης για την Τρίτη Ηλικία».
Διεκδίκηση που παρά το γεγονός της επισήμανσης αυτής της ανάγκης στις συνεδριάσεις της προηγούμενης δημοτικής περιόδου (με διοίκηση που υποστηρίζονταν από ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ.) Αναδείχτηκε για πρώτη φόρα στην πολιτική ηγεσία όλων των συναρμοδίων υπουργιών από την νέα διοίκηση του δήμου Ικαρίας.
Στην εισήγηση του δήμαρχου αναφέρεται ότι: «Όλη αυτή η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα δεν δημιουργήθηκε από μόνη της. Ουσιαστικά αποτελεί την τοπική έκφραση της κεντρικής πολιτικής που ακολουθούν οι κυβερνήσεις της χώρας μας σε αυτό τον ευαίσθητο τομέα, (αντιμετωπίζοντας τις δημόσιες παροχές Πρόνοιας σαν βάρος από το οποίο πρέπει να απαλλαγούν) αφήνοντας τους ηλικιωμένους σε όλη την χώρα στο έλεος των διαφόρων «φιλάνθρωπων» καθώς και των χρυσοπληρωμένων ιδιωτών που δρουν ανεξέλεγκτοι.» Επισημαίνεται επίσης ότι: «Στο σημείο που έχουν οδηγηθεί σήμερα τα πράγματα, η διέξοδος και η αποκατάσταση της ομαλότητας λειτουργίας του Ιδρύματος, δεν μπορεί να γίνει χωρίς την καθοριστική συμβολή της κυβέρνησης και των συναρμοδίων υπουργείων (Εσωτερικών – Εργασίας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης).»
Ο δήμαρχος ενημέρωσε πως από τις μέχρι σήμερα ενέργειες έχουν προκύψει τα εξής:
➢ Η Μητρόπολη Σάμου & Ικαρίας δηλώνει (3/3/2015) ότι παραχωρεί, σύμφωνα με την απόφαση της ιεράς συνόδου, την χρήση του κτηρίου στον δήμο για 20 χρόνια, (αφού όμως γίνουν από τον δήμο οι αναγκαίες παρεμβάσεις στο κτήριο και εξασφαλιστεί η αδειοδότηση). Οι δυο τελευταίοι οροί πρέπει να τροποποιηθούν για να μπορέσει ο δήμος να παρέμβει και υλοποιήσει τις αναγκαίες ενέργειες .
➢ Το Υπουργείο εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, δια του Γενικού Γραμματέα κ. Κ. Πουλάκη, δεν έδωσε κάποια συγκεκριμένη απάντηση (αν και το αίτημα του δήμου και συγκεκριμένο ήταν και είχε σταλεί μέρες πριν), ωστόσο δεσμεύτηκε να το επεξεργαστεί με τις αρμόδιες υπηρεσίες και να απαντήσει.
➢ Το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης δια της αναπληρώτριας υπουργού κ. Θ. Φωτίου για τη δημιουργία δημόσιου Γηροκομείου δεν έδωσε καμία σαφή απάντηση. Για το πλαίσιο που παρουσιάστηκε από τον δήμο είπε ότι «προτίθεται να κάνει ότι περνάει από το χέρι της», είπε ότι για να συμβάλει το υπουργείο «Είναι βασικό να ξεκαθαρίσει το θέμα με την στέγαση του ιδρύματος και την θεσμική του υπόσταση» καθώς και ότι «εφόσον ενταχθεί σε Νομικό Πρόσωπο του Δήμου θα μπορεί να διασφαλίζει οικονομική ενίσχυση ενώ οι προσλήψεις προσωπικού θα γίνονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία».
Με βάση όλα αυτά πρότεινε το εξής σχέδιο δράσης με σκοπό την επίλυση του ζητήματος, το οποίο όμως έχει ως προαπαιτούμενο τη συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων και εμπλεκόμενων πλευρών:
1. Εκ νέου συνάντηση με την Μητρόπολη Σάμου & Ικαρίας, για να οριστικοποιηθεί ο χρόνος και το πλαίσιο της παραχώρησης χρήσης του κτιρίου του Γηροκομείου. Αναγκαία προϋπόθεση θεωρούμε την τροποποίηση των δυο όρων που προαναφέρθηκαν.
2. Επαναφορά του θέματος στην πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Θέτοντας εκ νέου το αίτημα της δημιουργίας δημόσιου Γηροκομείου που θα λειτουργεί δωρεάν, και θα εξασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση των ηλικιωμένων και νόμιμες συνθήκες δουλειάς για τους εργαζόμενους. Επισημαίνοντας το γεγονός πως δεν υπάρχει άλλη προνοιακή δομή, σε μια απομακρυσμένη περιοχή με οξυμμένα κοινωνικά, οικονομικά και υγειονομικά προβλήματα.
3. Εναλλακτικά και μέχρι να φτάσουμε σε αυτό διεκδικούμε: Υπουργική απόφαση που θα δίνει την δυνατότητα σύστασης Ν.Π.Δ.Δ στον Δήμο Ικαρίας για την λειτουργία του ιδρύματος, η ένταξη του στο υπάρχον Ν.Π.Δ.Δ - υπουργική απόφαση που θα δίνει την δυνατότητα πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού με σταθερή σχέση εργασίας, η εναλλακτικά την έγκριση των αναγκαίων θέσεων με διάρκεια 12 μηνών- οικονομική ενίσχυση της λειτουργίας του ιδρύματος – διευκόλυνση στις διαδικασίες αδειοδότησης.
4. Σε ότι αφορά ειδικότερα την κάλυψη των προβλεπόμενων θέσεων εργασίας με ειδικευμένους εργαζόμενους, θα προτείνουμε να έχουν προτεραιότητα όσοι εργάστηκαν στο ίδρυμα, που είναι μεν (οι περισσότεροι) χωρίς πτυχίο αλλά έχουν προϋπηρεσία τουλάχιστον 15 χρόνων και εξειδίκευση.
5. Άμεσα με ευθύνη του δήμου θα εκπονηθούν οι αναγκαίες μελέτες ανακατασκευής του Κτηρίου.
6. Σε συνάρτηση όλων των προηγούμενων θα ληφθεί πρόνοια για την διαβίωση των τροφίμων στο μεταβατικό διάστημα, που θα εκτελούνται οι αναγκαίες εργασίες .
7. Συγκρότηση επιτροπής που θα παρακολουθεί την εξέλιξη όλων των συμφωνηθέντων, (με διαπαραταξιακή εκπροσώπηση του δημοτικού συμβουλίου, των εργαζομένων του ιδρύματος, της μητρόπολης και της πανικαριακής αδελφότητας).
Χωρίς την εξασφάλιση αυτών των προϋποθέσεων κάθε ενέργεια είναι θνησιγενής, και εμποδίζει και τυπικά αλλά και ουσιαστικά τον δήμο, να προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια, αφού θεσμικά δεν θα μπορεί να κάνει καμία πληρωμή η πρόσληψη προσωπικού.
Για αυτό το σοβαρότατο θέμα το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να υιοθετήσει την εμπεριστατωμένη πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης. Υπερψήφισαν οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, οι παριστάμενοι σύμβουλοι της ΠΕΑ και της ΑΣΠΙ. Εντύπωση προκάλεσε η στάση του δημοτικού σύμβουλου της Ικα.Ρι.Α (ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος στην τοποθέτηση του υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την χρηματοδότηση της λειτουργίας του ιδρύματος, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την θεσμική υπόσταση του θέματος, και το μόνο που λείπει είναι η πολιτική βούληση από πλευράς του δήμου να αναλάβει την διαχείριση του ιδρύματος. Αποκορύφωμα αυτής της προσέγγισης αποτέλεσε η άποψη της Ικα.Ρι.Α, ότι κακώς ο δήμος ζητά την συνδρομή των αρμόδιων υπουργείων για την απεμπλοκή του θέματος. Καθώς επίσης και η θέση ότι «Στις συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης που βιώνουμε είναι επιβεβλημένο ο Δήμος να πάρει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες και να στηρίξει προνοιακά τους ανασφάλιστους δημότες, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τα άτομα της τρίτης ηλικίας, όλους τους δημότες που βρίσκονται στο κοινωνικό περιθώριο». Προφανώς πιστεύουν ότι οι δήμοι πρέπει να υποκαταστήσουν το κράτος, αναλαμβάνοντας την χρηματοδότηση κάθε δημόσιας δομής μεταφέροντας το κόστος στις τσέπες των δημοτών, απαλλάσσοντας ταυτόχρονα από κάθε ευθύνη την Κυβέρνηση. Αυτό μάλλον είναι το «ριζοσπαστικό πρόγραμμα διεκδίκησης, διαμορφωμένο με συλλογικούς και δημοκρατικούς όρους» που αναφέρουν στην τοποθέτηση τους.
Επισυνάπτονται οι εισηγήσεις των κυριοτέρων θεμάτων:
- Εισήγηση για την δημιουργία δημόσιας προνοιακής δομής στην Ικαρία
- Εισήγηση για τις ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό στο Δήμο μας