Η Ικαρία είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, με 255 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε έκταση και με 102 μίλια (160 χιλιόμετρα) ακτογραμμή. Ο πληθυσμός της ανερχόταν σε 8.312 κατοίκους (απογραφή 2001) και πλέον 10.385 (απογραφή 2011), ενώ χαρακτηριστικό αποτελεί το διάσπαρτο των οικισμών του, που υπερβαίνουν τους 52. Διοικητικά αποτελεί την ομώνυμη περιφερειακή ενότητα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και χωρίζεται σε τρεις δημοτικές ενότητες, με έδρες τον Άγιο Κηρύκο, τον Εύδηλο και τον Χριστό Ραχών. Διαθέτει δε δύο λιμάνια στον Άγιο Κήρυκο και στον Εύδηλο, ενώ λιμενικές εγκαταστάσεις υπάρχουν και στους οικισμούς Καρκινάγρι, Μαγγανίτης και Γιαλισκάρι.
Με το Προεδρικό Διάταγμα 390/1993 συγχωνεύτηκαν σε ένα λιμενικό ταμείο τα λιμενικά ταμεία Βαθέως Σάμου, Καρλοβασίου, Ευδήλου, Αγίου Κηρύκου, Μαραθοκάμπου, Πυθαγορείου, το οποίο ονομάστηκε Λιμενικό Ταμείο Νομού Σάμου. Περαιτέρω με τα Προεδρικά Διατάγματα 335 και 336/2003 (ΦΕΚ ΤΕΥΧΟΣ Α'/291/18-12-2003 αποφασίστηκε η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του Λιμενικού Ταμείου Σάμου στους Δήμους Καρλοβασίων, Μαραθοκάμπου, Βαθέος και Πυθαγορείου.
Έκτοτε και μετά τις αλλεπάλληλες τροποποιήσεις των Ν. 4071/2012 και 3852/2010 το Λιμενικό Ταμείο Νομού Σάμου έχει στην αρμοδιότητά του μόνο τα λιμάνια της Ικαρίας και Φούρνων, ενώ εξακολουθεί να έχει έδρα το νησί της Σάμου και να αποτελείται από πολυμελές διοικητικό συμβούλιο, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το νησί της Ικαρίας, διοικεί εκ του μακρόθεν και επί το πλείστον διαχειρίζεται τα χρέη των προηγούμενων ετών.
Θεωρούμε ότι αποτελεί Πανελλήνια πρωτοτυπία, αλλά και παράδοξο το γεγονός ότι το νυν υπάρχον κρατικό Λιμενικό Ταμείο Σάμου δεν αφορά την Σάμο, άλλα την Ικαρία και τους Φούρνους, έχει έδρα την Σάμο και στο ΔΣ δεν μετέχουν κάτοικοι των νησιών μας, αλλά άλλοι που αποφασίζουν για την τύχη και την διαχείριση των λιμανιών μας.
Ενδεικτικό της διοικητικής δυσλειτουργίας του είναι το γεγονός ότι απασχολεί 7 άτομα προσωπικό, εκ των οποίων μονό ένα βρίσκεται στους χώρους ευθύνης του λιμενικού ταμείου, δηλαδή στα λιμάνια της Ικαρίας. Ακόμη και στο πρόγραμμα Διαύγεια εμφαίνεται ότι η τελευταία απόφαση του Λιμενικού Ταμείου Σάμου εκδόθηκε στις 7.11.2012.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να υπάρχει εικόνα πλήρους εγκατάλειψης στα λιμάνια της Ικαρίας, να μην αλλάζει κυριολεκτικά ούτε μια λάμπα ηλεκτροφωτισμού και στο σημείο πρόσδεσης των ΕΓ/ΟΓ πλοίων στη Β. προβλήτα του λιμένα, να υπάρχει μεγάλη φθορά του σκυροδέματος και να έχουν δημιουργηθεί μεγάλες λακκούβες, ενώ στις εκκλήσεις μας για επισκευή, δεν υπάρχει απάντηση. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την ασφάλεια των ταξιδιωτών και των κατοίκων, γεγονός για το οποίο έχουν ενημερωθεί οι εισαγγελικές αρχές.
Μπροστά στην αδιέξοδη αυτή κατάσταση ο Δήμος Ικαρίας με την με αριθμό 158/2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφάσισε να προτείνει στα αρμόδια όργανα τη σύσταση νέου Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου στο Δήμο Ικαρίας, με την επωνυμία «ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΙΚΑΡΙΑΣ» Δήμου Ικαρίας, σύμφωνα με τους ν. 3463/2006 και 3852/2010. Παρά την απόφαση του Δήμου Ικαρίας το Προεδρικό Διάταγμα σύστασης του δημοτικού λιμενικού ταμείου δεν εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας και επιστράφηκε προς διόρθωση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και έκτοτε δεν υπάρχει καμία εξέλιξη.
Παρόλα αυτά όμως η συνεχιζόμενη δυσλειτουργία στη διαχείριση των λιμένων της Ικαρίας και οι αυξανόμενοι κίνδυνοι για τους ταξιδιώτες επιβάλλουν την άμεση επίλυση του θέματος.
Προς αυτή την κατεύθυνση ο Δήμος Ικαρίας ζητά:
Α. Την άμεση ενεργοποίηση της διαδικασίας για την σύσταση δημοτικού λιμενικού ταμείου ως νομικού προσώπου του Δήμου Ικαρίας .
Β. Στην περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό τότε απαιτούμε την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο το κρατικό λιμενικό ταμείο του Νομού Σάμου είτε με το ίδιο όνομα ή αφού μετονομασθεί σε «ΚΡΑΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΙΚΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΥΡΝΩΝ» θα μεταφέρεται στο νησί της Ικαρίας, όπου θα εδρεύουν όλες οι διοικητικές του υπηρεσίες και το προσωπικό και το ΔΣ του να αποτελείται από κατοίκους της Ικαρίας και των Φούρνων.
Ο Δήμαρχος Ικαρίας
Χριστόδουλος Σταυρινάδης