Οικολογικός Άνεμος: Για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (18/4/13)

Κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (ΠΣ) της 18ης Απριλίου 2013 στη Χίο ο περιφερειακός σύμβουλος Μιχάλης Μπάκας, κατά την πρώτη ουσιαστικά συμμετοχή του σε ΠΣ μετά την εναλλαγή του με τον Ηλία Γιαννίρη, είχε την ευκαιρία να διατυπώσει τις θέσεις του συνδυασμού "Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο" στα θέματα που συζητήθηκαν.

Για το ζήτημα της χρήσης του συνεδριακού κέντρου «Καλουτά» στη Χίο, ψηφίσαμε λευκό, δεχόμενοι πράγματι την ανάγκη για την εξοικονόμηση πόρων από την Περιφέρεια για τη μετεγκατάσταση της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, επισημαίνοντας όμως την ελλιπή ενημέρωση από την περιφερειακή αρχή για τη συγκεκριμένη  παρέμβαση και την αναγκαιότητα για προγραμματισμό για το κτιριακό πρόγραμμα όλων των υπηρεσιών της περιφέρειας χωρίς αποσπασματικές κινήσεις.

Για το ζήτημα της έγκρισης κατανομής πιστώσεων από τα τέλη μεταβίβασης, σημειώσαμε ότι είναι απαραίτητο για υπάρχει διαφάνεια στη χρηματοδότηση φορέων και συλλόγων, και προτείναμε να υιοθετηθεί από την Περιφέρεια μια πρόσκληση σε φορείς για να καταθέσουν αιτήματα χρηματοδότησης πράξεων, ξεφεύγοντας επιτέλους από μικροκομματικές πρακτικές επιχορηγήσεων.

Για το ζήτημα της συμμετοχής της Περιφέρειας σε προτάσεις για την πρόληψη φυσικών καταστροφών και εφαρμογών ΑΠΕ, υποστηρίξαμε τις προτάσεις επισημαίνοντας το ζήτημα των προβλημάτων από θαλάσσια ρύπανση που πρέπει να προστεθούν αλλά και την προετοιμασία της Περιφέρειας για την εκμετάλλευση τέτοιων προγραμμάτων τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-20. Άλλωστε ως Οικολογικός άνεμος από το Σεπτέμβριο του 2011 είχαμε ζητήσει τη συμμετοχή της περιφέρειας σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης που έτρεχε τότε χωρίς δυστυχώς να ανταποκριθεί στο αίτημα μας η περιφερειακή αρχή.

Καταψηφίσαμε τη συνέχιση χρηματοδότησης για την παρακολούθηση της παροχής των ποταμών τροφοδοσίας των φραγμάτων Τσικνιά και Πολυχνίτου, δηλώνοντας ότι πρόκειται για ένα έργο με τεράστιο κόστος που δεν υπάρχει περίπτωση να χρηματοδοτηθεί (γύρω στια 100 εκατ ) χωρίς πραγματική αναγκαιότητα για τη Λέσβο και με μεγάλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Το μόνο που θα γίνει είναι να δαπανώνται χρήματα σε μελέτες επί μελετών για μικροπολιτικούς λόγους.  

Τέλος για το πολύ σοβαρό ζήτημα της ανακήρυξης της ελληνικής ΑΟΖ και της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, ήμασταν η μόνη περιφερειακή παράταξη που καταψήφισε το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης, σημειώνοντας ότι πρώτα από όλα το ζήτημα της ΑΟΖ είναι ένα ζήτημα εξωτερικής πολιτικής, ένα ευαίσθητο θέμα που δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης. Αυτό που δεν έχει γίνει σαφές είναι πως δεν αρκεί απλώς η ανακήρυξη της ΑΟΖ. Για να υπάρξει εκμετάλλευση του πλούτου της, η ΑΟΖ πρέπει να οριοθετηθεί με διακρατικές συμφωνίες, είτε μέσω προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο. Απαιτείται λοιπόν στήριξη και συμφωνίες σε διεθνές επίπεδο, κάτι που φοβόμαστε ότι στην δύσκολη οικονομική συγκυρία σε Ελλάδα και Κύπρο βρισκόμαστε διαπραγματευτικά σε πολύ δύσκολη θέση.

Ως προς το ζήτημα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων πρέπει εξαρχής να δηλώσουμε ότι είμαστε αρνητικοί. Ένα βασικό θέμα είναι η παράμετρος του χρόνου: ακόμα και στο ευνοϊκότερο σενάριο, η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα δεν πρόκειται να συμβάλλει στο άμεσο και φλέγον ελληνικό ζήτημα, τα ελλείμματα του προϋπολογισμού, το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο, κάτι που συχνά παραλείπεται από τις σχετικές συζητήσεις. Αναφέρονται υπερβολές, ακόμα και από επίσημα χείλη και επιστήμονες, για τις εκτιμώμενες ποσότητες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, δημιουργώντας σαφώς σύγχυση στους πολίτες. Φοβούμαστε ότι χρησιμοποιείται το συγκεκριμένο ζήτημα για να γεμίσουμε ελπίδες τους πολίτες για τον από μηχανής θεό που θα έρθει και θα μας λύσει όλα τα προβλήματα. Αν οι χώρες που έχουν αποθέματα πετρελαίου επωφελούνταν αυτομάτως από το γεγονός αυτό, γιατί δεν είναι πλούσιοι οι λαοί στην Νιγηρία, τον Καύκασο ή τη Ρουμανία; Πετρέλαιο έχει η Νορβηγία αλλά και η Αλβανία, αλλά σε ποιο μοντέλο χώρας πιστεύουμε ότι πλησιέστερα θα οδηγηθεί η κατάσταση στην Ελλάδα;  Και βέβαια σημαντικό είναι το ζήτημα του περιβαλλοντικού ρίσκου. Ζημιές σε εγκαταστάσεις σε μεγάλα βάθη δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και έγκαιρα, όπως έδειξε η καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού. Μια διαρροή από παρόμοιες εγκαταστάσεις μπορεί να καταστρέψει την οικονομία και τα οικοσυστήματα σε μεγάλη έκταση. Η πετρελαιοκηλίδα που σχηματίστηκε στον κόλπο του Μεξικού το 2010 από διαρροή στις εγκαταστάσεις της BP είχε μήκος 1000 χιλιόμετρα. Δεκάδες χιλιάδες τόνοι πετρελαίου χύθηκαν στη θάλασσα, ενώ τα άμεσα κόστη του ατυχήματος εκτιμώνται σε τουλάχιστον 12,5 δις δολάρια, αλλά πολύ περισσότερα είναι τα έμμεσα κόστη. Εάν θα συνέβαινε στις δικές μας θάλασσες (για παράδειγμα στον Αγ. Ευστράτιο) η ρύπανση θα κάλυπτε έκταση όσο όλο το Βόρειο Αιγαίο, από τις Σποράδες έως τις μικρασιατικές ακτές. Εμείς στον Οικολογικό Άνεμο θεωρούμε ότι το ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας διασφαλίζεται πολύ καλύτερα με εντελώς διαφορετικό τρόπο, και με ενέργειες που μπορεί να αποδώσουν σήμερα και όχι μετά από 10-15 χρόνια: Την αποφασιστική στροφή στις ΑΠΕ και την ενεργειακή αποδοτικότητα, άξονες που θα αποτελέσουν μάλιστα κεντρικές προτεραιότητες στα χρηματοδοτικά εργαλεία της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 και είναι σε θέση να δημιουργήσουν πολλές θέσεις εργασίας και πολλαπλασιαστικά οφέλη για την εθνική οικονομία.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του ο Μιχάλης Μπάκας έκανε την παρακάτω δήλωση «Όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές και στο παρελθόν απαιτείται περιφερειακός ενεργειακός σχεδιασμός για τα νησιά μας στηριγμένος στις μικρής κλίμακας επενδύσεις σε ΑΠΕ. Αντί για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, το νέο μοντέλο ανάπτυξης που τόσο πολύ ανάγκη έχει η χώρα, θα πρέπει να βασιστεί σε μια αποφασιστική στροφή στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη δυνατή διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα επιφέρει άμεσα οικονομικά και δημοσιονομικά οφέλη σε μια εποχή που χρειαζόμαστε αποτελέσματα και όχι υποσχέσεις ενός μελλοντικού παραδείσου αλλά και μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ταμείο Συνοχής αλλά και τοπικά κεφάλαια.»