Στις 13 Οκτωβρίου 2016 εγκαινιάζεται η έκθεση «ΑΙΓΑΙΟΝ - Η Γέννηση ενός Αρχιπελάγους », στο Polytechnic Museum της Μόσχας, όπου θα παραμείνει έως τις 10 Μαρτίου του 2017.
Η έκθεση αποτελεί ένα υψηλού επιπέδου πολιτιστικό γεγονός, υψηλής αισθητικής και ποιότητας που προβάλλει με ιδιαίτερο τρόπο, μέσω της γέννησης και εξέλιξης του Αιγαίου, την πολιτισμική ιδιομορφία, τη μοναδικότητα και τη φυσική ομορφιά του τόπου μας. Πλαισιωμένη από εντυπωσιακά εκθέματα, οπτικοακουστικές παραγωγές και διαδραστικές εκπαιδευτικές εφαρμογές, προσελκύει το διεθνές κοινό να γνωρίσει την Ελλάδα, αποτελώντας ένα εξαίρετο εργαλείο πολιτιστικής και τουριστικής προώθησής της. Ο συγκεκριμένος τρόπος προβολής και διαφήμισης της χώρας, προσφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη σε διάφορα επίπεδα και σε βάθος χρόνου.
Η έκθεση έχει ήδη παρουσιαστεί έως σήμερα με μεγάλη επιτυχία, στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «NOESIS», στη Θεσσαλονίκη, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, στην Αθήνα και στο Vittoriano της Ρώμης, ως πρόδρομη του παγκόσμιου εκθεσιακού γεγονότος EXPO 2015, ενώ αυτή την περίοδο φιλοξενείται στο National Hellenic Museum στο Σικάγο, όπου θα παραμείνει ως το τέλος του 2016.
Τα ιδιαίτερα ευμενή σχόλια, η σημαντική δημοσιότητα και η υψηλή επισκεψιμότητά της, κινητοποίησαν το ενδιαφέρον και πολλών ελληνικών φορέων. Σήμερα, τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, του ΕΟΤ, των Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.
Η έκθεση αναπτύσσεται σε τρεις ενότητες:
• «Μνήμες Γαίας: Από την Τηθύ στο Αιγαίο». Η κεντρική αυτή ενότητα παρουσιάζει ολόκληρη τη γεωλογική ιστορία της περιοχής από τον αρχικό ωκεανό της Τηθύος, στην εξέλιξή του στην ενιαία ξηρά της μυθικής Αιγηίδας, έως τη σημερινή μορφή του ανάγλυφου του ελληνικού αρχιπελάγους. Τα πανέμορφα νησιά του, τα εντυπωσιακά πελάγη του, τα γεωλογικά μνημεία και η πολυμορφία των γήινων σχηματισμών, το υγρό στοιχείο και η ανάδυση της στεριάς αποτελούν τα στοιχεία αυτής της ενότητας.
• «Στα νησιά του Ηφαίστου και του Ποσειδώνα». Το μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου χρωστά την ύπαρξή του στα ηφαίστεια, μερικά από τα οποία είναι ακόμα ενεργά, όπως αυτά της Σαντορίνης, της Νισύρου, της Μήλου και των Μεθάνων. Η δεύτερη ενότητα της έκθεσης παρουσιάζει τις γεωδυναμικές διεργασίες, την ηφαιστειότητα, τη σεισμικότητα και τις χθόνιες εκείνες δυνάμεις, που μέσα από συνεχή επανάληψη εκατομμυρίων ετών δημιούργησαν το ιστορικό αρχιπέλαγος.
• «Γαία: Από τον μύθο στην επιστήμη». Στην τρίτη ενότητα παρουσιάζεται η εντυπωσιακή εξέλιξη της βιοποικιλότητας, των οικοσυστημάτων, της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής του Αιγαίου κατά τη διάρκεια 150 εκατομμυρίων ετών. Πλήθος φυτικών και ζωικών απολιθωμάτων, εκθέματα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, μορφές σύγχρονων δέντρων με τις αντίστοιχες απολιθωμένες προγονικές μορφές τους και ανάμεσά τους αναπαραστάσεις ζώων, δημιουργούν ένα εντυπωσιακό σκηνικό ανέγγιχτο από το χρόνο.