Φώτα αποκαλεί ο λαός τη μεγάλη γιορτή των Θεοφανείων, κατά την οποία η θρησκεία μας γιορτάζει τη βάπτιση του Χριστού και τη θεία του Επιφάνεια. Η ονομασία Φώτα, είναι λαογραφικός όρος.

Η πρωτοχρονιά, κατ’ εξοχή διαβατήρια ημέρα, ως η αρχή μιας νέας χρονικής περιόδου, συνδέεται με τις προσδοκίες και τις ελπίδες του ανθρώπου για την ευετηρία και την καλοχρονιά.

Η γιορτή των Χριστουγέννων*, συνδέεται με τη γενέθλια ημέρα της θρησκείας μας και την πίστη για τη γέννηση του Χριστού, «Άναρχος Θεός καταβέβηκεν…».

Αφορμή η «Μουσική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών του Αιγαίου», που πραγματοποιήθηκε στο νησί στις 9-11 Σεπτεμβρίου, όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 150 οργανοπαίκτες από 14 νησιά, με τσαμπούνες, σουραύλια, τουμπάκια, βιολιά και λαγούτα.

Μόλις το 2008, μόλις τέσσερα χρόνια πριν η Δόμνα Σαμίου περάσει την περίβολο των αθανάτων και χαρίσει ίσως τη σπουδαιότερη παρακαταθήκη στην παραδοσιακή μουσική συνολικά της Ελλάδας, κυκλοφορεί το δίσκο «σιγανά και ταπεινά», ένα δίσκο που περιέχει, όπως η ίδια λέει: ‘συγκεντρωμένα όλα μαζί σ’ έναν δίσκο έντεκα από τα πιο αγαπημένα της τραγούδια’.

Το τριήμερο 9-11 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Ικαρία η «Μουσική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών του Αιγαίου», συμπληρώνοντας 14 χρόνια σε μια μεγάλη πολιτιστική δράση για τη διάσωση, μελέτη, προβολή και διάδοση της μουσικής κληρονομιάς του Αιγαίου.

Στην αρχαία Ελλάδα, οι άνεμοι θεωρούνταν θεοί ή δαιμονικά όντα που απαιτούσαν θυσίες και προσφορές για εξευμενιστούν. Την θεϊκή οντότητα στους ανέμους συναντάμε στην Ιλιάδα, στην μυθολογία με τον τρομακτικό Τυφώνα και τον Αίολο, αλλά και στην λαϊκή μας παράδοση που έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα.

Σήμερα έχουμε να σας παρουσιάσουμε μία ακόμα εξαιρετική πρωτοβουλία! Το Αρχείο Παραδοσιακής Μουσικής! Εδώ και 2 χρόνια, το συνεργείο του Ράδιο Ικαρία 87,6fm "τριγυρνά" σε όλη την Ικαρία καταγράφοντας " μουσικούς ιδιωματισμούς του νησιού, παραδόσεις, μουσικές επιρροές, και οργανοπαίκτες που παίζουν για πρώτη δεύτερη η ακόμα και τρίτη γενεά κάποιο παραδοσιακό όργανο."

Ο Ανδρέας Καρκαβίτσας ήταν στρατιωτικός γιατρός και λογοτέχνης. Ταξίδευε ανά την Ελλάδα, γνωρίζοντας ανθρώπους, τόπους και παραδόσεις. Κι ύστερα έγραφε διηγήματα και μυθιστορήματα, της στεριάς και της «πλώρης», αποδίδοντας τον πλούτο του υλικού του και της ψυχής του, με λόγο απλό και κατανοητό .
Στο διήγημά του : «Ημέραι της Γριάς»,

Σε ένα ταξίδι στο χρόνο και την ιστορία της Ικαρίας μας μετέφερε η παράσταση ΙΚΑΡΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΘΕΩΝ, που ανέβηκε στο Θέατρο ΚΙΒΩΤΟΣ στις 30 και 31 Μαΐου, από τον ΠΑΝΙΚΑΡΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟ «ΑΡΤΕΜΙΣ ΤΑΥΡΟΠΟΛΟΣ» και με χορηγό επικοινωνίας το ikariamag.gr.

Σελίδες