Απαντήσεις στις ερωτήσεις που κατέθεσε στις 18/3 η Περιφερειακή Παράταξη "ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ" στον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, έδωσε στις 30 Μαρτίου ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κ. Αθανάσιος Γιακαλής για τα εξής θέματα:
1. Ποιά η τύχη του "Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος Βορείου Αιγαίου", το οποίο εξαγγέλθηκε από την Κυβέρνηση τον Αύγουστο 2010, και μέχρι σήμερα έχει μείνει μόνο στα χαρτιά;
2. Ποιές ενέργειες έχει κάνει μέχρι σήμερα η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για να συγκεντρώσει, να επεξεργαστεί και να καταθέσει τις προτάσεις που ζητήθηκαν τον Ιανουάριο από το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας;
ikariamag
ΘΕΜΑ: Απάντηση στο Περιφερειακό συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, του Περιφερειάρχη κ. Αθανάσιου Γιακαλή σε σχετικό ερώτημα για τον Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου
Το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Περιφέρεια με τίτλο «Βόρειο Αιγαίο: Βιώσιμη και Χωρίς Αποκλεισμούς Ανάπτυξη» είναι ένα πρόγραμμα που θα χρηματοδοτηθεί αμιγώς από εθνικούς πόρους και συγκεκριμένα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Το πρόγραμμα είναι ύψους 63 εκατ. ευρώ αλλά για να μη γίνονται παρανοήσεις, δεν είναι χρήματα που βρίσκονται σε κάποιο κωδικό τραπέζης είναι χρήματα που πρέπει να πιστώνονται κάθε χρόνο από εθνικούς πόρους στο ΠΔΕ και ανάλογα με την εξέλιξη του προγράμματος θα γίνονται η ανάλογες απορροφήσεις. Αυτό σημαίνει ότι τα κονδύλια αυτά δεν είναι εξασφαλισμένα και χρειάζεται να δίνουμε κάθε χρόνο μάχη για να έχουμε αυτές τις πιστώσεις, δεδομένης μάλιστα της σημερινής οικονομικής κατάστασης της χώρας αυτή η προσπάθεια γίνεται ακόμα πιο δύσκολη.
Σήμερα μπορώ να σας ανακοινώσω ότι μετά και την τελευταία συνάντηση που είχαμε την Πέμπτη στο Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης με τον Υφυπουργό κο Ρήγα μας δόθηκε και τυπικά το πράσινο φώς για να ξεκινήσουμε το Ειδικό Αναπτυξιακό και μάλιστα θα καλέσουμε τις επόμενες εβδομάδες την πρώτη επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος, που θα ξεκινήσει ουσιαστικά το πρόγραμμα, παρουσία του ίδιου του κυρίου Ρήγα.
ΘΕΜΑ: Απάντηση στο Περιφερειακό συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, του Περιφερειάρχη κ. Αθανάσιου Γιακαλή σε σχετικό ερώτημα για τον Επενδυτικό Νόμο
Πριν απαντήσω επί της ουσίας του θέματος θα πρέπει να σας ενημερώσω ότι η αρμοδιότητα του επενδυτικού νόμου θα ασκηθεί από την Περιφέρεια μετά της 1/7 όταν και θα υπαχθεί στην περιφέρεια, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης η υπηρεσία που μέχρι σήμερα είναι η αρμόδια για την υλοποίηση του πρώην αναπτυξιακού νόμου ο οποίος έχει μετονομαστεί σε επενδυτικό νόμο.
Για να μην χάνουμε όμως πολύτιμο χρόνο και λαμβάνοντας υπόψη την σημερινή δύσκολη οικονομικά συγκυρία, συνεργαστήκαμε με το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και ορίσαμε τρείς υπαλλήλους οι οποίοι υπηρετούν σήμερα στη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης και από 1/7 θα υπάγονται στην Περιφέρεια, προκειμένου να εκπαιδευτούν και να στελεχώσουν το Γραφείο Υποδοχής Επενδυτών που θα λειτουργήσει με την έναρξη εφαρμογής του νέου επενδυτικού νόμου.
Τώρα σε ότι αφορά τις προτάσεις μας για τον νέο επενδυτικό νόμο εμείς απαντήσαμε στις 8 Μαρτίου σε σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης που μας ζητούσε μεταξύ άλλων, να τοποθετηθούμε σε δύο άξονες του νόμου. Το πρώτο σε ότι αφορά τα επενδυτικά σχέδια περιφερειακής συνοχής και δεύτερο στον άξονα για ενίσχυση δικτύων επιχειρήσεων με εξωστρεφή προσανατολισμό.
Οι προτάσεις μας δεν απορρίπτουν άλλες οι οποίες προβλέπονται από τον νόμο και μπορούν να υπαχθούν σε αυτούς ή σε άλλους άξονες.
Πιο συγκεκριμένα και σε ότι αφορά τα επενδυτικά σχέδια Περιφερειακής Συνοχής και στον άξονα επενδυτικά σχέδια σε παραγωγικές δραστηριότητες που αξιοποιούν τοπικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα αντιμετωπίζουν περιβαλλοντικά προβλήματα και εισάγουν τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας, προτείναμε μεταξύ άλλων να συμπεριληφθούν δράσεις που αφορούν :
• Μονάδες συλλογικής επεξεργασίας λυμάτων (κατά γεωγραφικές ενότητες ) ελαιοτριβείων, τυροκομείων, σφαγείων κ.λ.π.
• Μονάδες επεξεργασίας ανακυκλώσιμων υλικών με αντίστοιχη παραγωγή υλικών
• Ιαματικός τουρισμός
• Αξιοποίηση παλιών (εγκαταλελειμμένων) βιομηχανικών κτηρίων (Χαρακτηρισμένων παραδοσιακών)
• Δημιουργία εκθεσιακών και συνεδριακών χώρων
• Δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων
• Υδατοκαλλιέργειες (Ψάρια, όστρακα)
Στον άξονα για ενίσχυση δικτύων επιχειρήσεων με εξωστρεφή προσανατολισμό προτείναμε να συμπεριληφθούν δράσεις για ενίσχυση κατάλληλων, για εξαγωγές, τυποποίηση (με ονομασία προέλευσης) γεωργικών – αλιευτικών – κτηνοτροφικών προϊόντων. Επίσης δράσεις που αφορούν δικτύωση ανάπτυξης επιχειρήσεων εναλλακτικού τουρισμού με σκοπό την αξιοποίηση φυσικών πόρων αλλά και την ανάδειξη νέων μορφών τουρισμού(συνεδριακός, περιπατητικός, γαστρονομικός, περιβαλλοντικός κ.α.)
Για την αντιμετώπιση της κρίσης θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα στα νησιά για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου, τον καλύτερο συντονισμό των άγονων γραμμών για την βελτίωση των συγκοινωνιών τόσο μεταξύ των νησιών της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου όσο και την σύνδεση με άλλες Περιφέρειες και την ηπειρωτική Ελλάδα. Πρόταση μας είναι να επιχορηγηθούν για τον σκοπό αυτό μεταφορικές εταιρείες τύπου Logistics.
Σε ότι αφορά τα θεσμικά μέτρα βελτίωσης της τοπικής επιχειρηματικότητας θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στον τομέα της χωροταξίας, αδειοδότησης των επιχειρήσεων και μείωση της γραφειοκρατίας και προτείναμε την ενεργοποίηση του νόμου για τις υπηρεσίες μιας στάσης από τα επιμελητήρια. Επίσης άμεση προτεραιότητα πρέπει να είναι η ενεργοποίηση των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων του ταμείου επιχειρηματικότητας και τα προγράμματα Jessica και Jeremy σε περιφερειακό επίπεδο. Μέριμνα επίσης πρέπει υπάρξει και για την στήριξη των περιφερειακών συνεταιριστικών τραπεζών.