Εκλογές 2012: Η WALL STREET JOURNAL για την Ικαρία

Μία μέρα πριν τις Εκλογές της 17ης Ιουνίου, η ευρωπαϊκή έκδοση της Wall Street Journal γράφει και δημοσιεύει για την Ικαρία, το ΚΚΕ και τις κοινωνικοπολιτικές του καταβολές στο νησί αλλά και τη σημερινή πολιτική του αναμέτρηση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το μεταφράσαμε για εσάς και το δημοσιεύουμε (επαναλαμβάνουμε ότι δημοσιεύθηκε το Σάββατο 16/6/12, μια μέρα πριν ανοίξουν οι κάλπες).

Για να δείτε τα αποτελέσματα των εκλογών στο Νομό Σάμου, την Ικαρία και τους Φούρνους, πατήστε εδώ.

 

Στην Ελλάδα, το «Κόκκινο» νησί εμφανίζει αριστερό χάσμα

Ικαρία, Ελλάδα - Οι ντόπιοι αναφέρονται σε αυτό το βραχώδες νησί απλώς ως «ο κόκκινος βράχος», όχι τόσο για το τοπίο όσο για την πολιτική παράδοση που πολλοί στην Ευρώπη ανησυχούν πως θα βγάλει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη.

Υπάρχει μια αμφιβολία για το ποιό κόμμα θα κερδίσει τις περισσότερες ψήφους την Κυριακή των εκλογών στην Ικαρία, το νησί που πήρε το όνομά του από τον Ίκαρο, τη μυθική φιγούρα που πέταξε πολύ κοντά στον ήλιο και βυθίστηκε στη θάλασσα. Το κομμουνιστικό κόμμα Ελλάδας, ή ΚΚΕ, ένα μαρξιστικό-λενινιστικό κόμμα με μέλη που εξακολουθούν να τιμούν τη Σοβιετική Ένωση, αναμένεται να κυριαρχήσουν στην ψηφοφορία, όπως συμβαίνει για περισσότερο από μία γενιά.

Η επιτυχία του Κομμουνιστικού Κόμματος εδώ, συντελεί στην κατανόηση του μακροπρόθεσμου φλερτ της Ελλάδας με μια ιδεολογία που έχει κάνει πολλά για να αμφισβητήσει τη θέση της χώρας στο νομισματικό μπλοκ, καθώς η κρίση χρέους της έχει επιδεινωθεί. Η παγιωμένη αριστερή παράδοση στην Ελλάδα ενίσχυσε αρκετά τη δημοτικότητα του ΚΚΕ, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, καθώς και την πρόσφατη επιτυχία του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο διεκδίκησε τις εθνικές εκλογές του περασμένου μήνα με το μήνυμα του εναντίον της λιτότητας.

Το ΚΚΕ έχει περιορισμένη εξουσία στο εθνικό κοινοβούλιο της Ελλάδα αλλά η ισχυρή του φωνή και η επιρροή του, μέσω των εργατικών συνδικάτων που διαμαρτύρονται για την λιτότητα και τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις, το καθιστούν μια ισχυρή πολιτική παρουσία. Τα μέλη του κόμματος έχουν υπάρξει από τους πιο δυναμικούς διαδηλωτές, ενώ κάποια στιγμή ανήρτησαν ένα τεράστιο πανό με ένα σφυρί και δρεπάνι, πάνω από την Αθήνα, στην Ακρόπολη.

Οι ρίζες του κόμματος βρίσκονται βαθιά εξαπλωμένες σε όλη την ελληνική κοινωνία, αλλά πουθενά δεν είναι τόσο ισχυρές όσο στην Ικαρία. Ένα ηλιόλουστο νησί περίπου 8.500 κατοίκων, όπου η επικράτησή του ΚΚΕ, μετά το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου ενέπνευσε το "κόκκινο" ψευδώνυμο του. Στις εθνικές βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον περασμένο μήνα, το ΚΚΕ κέρδισε το 41% των ψήφων στην Ικαρία, βοηθώντας έτσι στην ενίσχυση του κόμματος με αυτή τη μοναδική πλειοψηφική νίκη σε μία από τις 56 εκλογικές περιφέρειες στην Ελλάδα.

"Υπάρχει η Κούβα, η Βόρεια Κορέα και η Ικαρία," λέει ο Αντώνης Παπαλάς, επίτιμος καθηγητής της ελληνικής και ρωμαϊκής ιστορίας στο πανεπιστήμιο της ανατολικής Καρολίνας στη Γκρήνβιλ, ο οποίος έχει γράψει εκτενώς για το νησί και το αποκαλεί ένα από τα λίγα κομμουνιστικά προπύργια του κόσμου. «Είναι σαν να  εισέρχεσαι σε μια κάψουλα του χρόνου."

Η Αριστερή βάση στη Ελλάδα και η πολιτική πόλωση, που χαρακτηρίζεται από την πρόσφατη αύξηση υποστήριξης ακραίων κομμάτων και στις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος, δεν είναι ένα  καινούριο φαινόμενο.

Κατά τη διάρκεια της κατοχής της Ελλάδας από τις τον γερμανικό ζυγό, δυνάμεις της ελληνικής αντίστασης, κομμουνιστές αντάρτες και αντί-κομμουνιστές, άρχισαν να πολεμούν μεταξύ τους για τον έλεγχο του έθνους, με αποκορύφωμα τα 3μιση βίαια χρόνια εμφυλίου πολέμου που στοιχειώνουν την ψυχή της χώρας μέχρι και σήμερα.

Μετά την ήττα των κουμουνιστών, ένα κύμα αριστερών εξόριστων στάλθηκε στην Ικαρία όπου οι κουμουνιστές κατείχαν ήδη θέση ανάμεσα στον ντόπιο πληθυσμό. Οι ντόπιοι εκτιμούσαν τους εξόριστους, οι οποίοι συχνά ήταν μορφωμένοι, βοήθησαν να χτιστούν δρόμοι, να σκαφτούν πηγάδια και παρείχαν ιατρική φροντίδα. Η κομμουνιστική ιδεολογία διαδόθηκε ακόμα περισσότερο σε ολόκληρο το νησί.
«Τους ταΐσαμε κι εκείνοι μας επηρέασαν», λέει ο Γεώργιος Μαλαθρίτης, ένας συνταξιούχος οικοδόμος, γεννημένος σ’ ένα ορεινό χωριό.

Πολλοί κάτοικοι του νησιού περιγράφουν τους εαυτούς τους ως αυστηρώς ανεξάρτητους από την ελληνική κυβέρνηση και νιώθουν περήφανοι που έναν αιώνα πριν το νησί ενωθεί με την υπόλοιπη Ελλάδα, υπήρξε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα ανεξάρτητο κράτος με το όνομα Ελευθέρα Πολιτεία Ικαρίας. Ιστορικά, η ελληνική κυβέρνηση, έχει βοηθήσει ελάχιστα το νησί, σύμφωνα με πολλούς κατοίκους που υποστηρίζουν πως επέζησαν της σφοδρής  φτώχειας χάρη στο πνεύμα αλληλεγγύης ανάμεσα στην κοινότητα, που ταιριάζει με την κομμουνιστική ιδεολογία.

Για πολλούς, οι πεποιθήσεις τους ενισχύθηκαν μέσα από τις εμπειρίες των διώξεων. Παλαιότεροι Ικαριώτες κάνουν λόγο για το πόσο υπέφεραν από φυλακίσεις και βασανισμούς στις οποίες προέβαιναν οι δεξιές κυβερνήσεις.

Το ελληνικό κομμουνιστικό κόμμα αφού τέθηκε εκτός νόμου μετά τον εμφύλιο πόλεμο, νομιμοποιήθηκε το 1974, ύστερα από επτά χρόνια δεξιάς στρατιωτικής δικτατορίας. Αλλά οι φιλοδοξίες του κόμματος αποδυναμώθηκαν από την άνοδο του ΠΑΣΟΚ, ενός κεντροαριστερού κόμματος που προσέλκυσε και αριστερή στήριξη,  επεκτείνοντας τις κοινωνικές δαπάνες, συμπεριλαμβάνοντας παροχές για όσους είχαν συμμετάσχει στην αντίσταση κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σήμερα, η απότομη πτώση των κοινωνικών δαπανών εξαιτίας των μέτρων λιτότητας και της υποστήριξης δημοφιλών κομμάτων - κυρίως του ΠΑΣΟΚ, που τώρα παλεύει για την επιβίωσή του, άνοιξαν το δρόμο για την εμφάνιση της άκρας αριστεράς υπό τη σκέπη του ΣΥΡΙΖΑ, ενός συνασπισμού αριστερών κομμάτων που έκανε τη δική του έκπληξη στις εκλογές του Μαΐου.

Η ενότητα όμως της κατακερματισμένης ελληνικής Αριστεράς είναι μικρή. Τα μέλη του ΚΚΕ χαρακτηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ λαϊκίστικο και καιροσκόπο. Οι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν τους οπαδούς του ΚΚΕ ως μη ρεαλιστές που περιμένουν την εμφάνιση μιας παγκόσμιας κομμουνιστικής επανάστασης.

Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, με ποσοστό λίγο κάτω από 8,5% στις εθνικές εκλογές του Μαΐου, αποκλείει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και οι κομμουνιστές υποψήφιοι αγωνίζονται σθεναρά ώστε να αποφευχθούν τυχόν διαρροές προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ζήτω το ΚΚΕ», εκφωνεί ο Δημήτρης Μαυρατζώτης, γαστρεντερολόγος και υποψήφιος με το κομμουνιστικό κόμμα στην περιοχή που περιλαμβάνει και την Ικαρία, στην προεκλογική συγκέντρωση του μικρού ορεινού χωριού. Πίσω του βρίσκεται αναρτημένη μια αφίσα, «Μην εμπιστεύεστε τον ΣΥΡΙΖΑ».

Μετά την ομιλία, οι θεατές εξέφρασαν την πίστη τους στο κόμμα.

«Οι παππούδες μας ήταν όλοι στο ΚΚΕ», λέει ο 18χρονος Ξενοφών Κόχυλας. «Από τη μέρα που γεννιόμαστε, είμαστε όλοι στο ΚΚΕ».

Μετάφραση: ikariamag.gr
James Angelos
The Wall Street Journal | Europe