Πώς έχουν τα πράγματα σήμερα. Τι μπορεί να γίνει στο μέλλον. Ρεπορτάζ του ikariamag για την ημερίδα στον Άγιο Κήρυκο.
Η Εταιρεία Ικαριακών Μελετών (ΕΙΜ) και ο Δήμος Ικαρίας μάς προσκάλεσαν στις εργασίες της ημερίδας που έγινε στον Αγ. Κήρυκο το Σάββατο 30/4 με θέμα: ''ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΝΗΣΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ''.
Τέτοιες προσπάθειες έχουν πολύ ενδιαφέρον σε θεωρητικό επίπεδο και όταν περάσουν στην πράξη ακόμα περισσότερο. Ελπίζουμε ότι η συνεργασία του ΙΓΜΕ, των καθηγητών από τα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, του δήμου Ικαρίας αλλά και άλλων φορέων που μπορεί να εμπλακούν στο μέλλον, θα αποδώσουν καρπούς που θα μας επιτρέψουν να εκμεταλλευτούμε ποικιλοτρόπως άλλη μια πηγή ενέργειας.
Η Ικαρία είναι γνωστή για το πλήθος των θερμών επιφανειακών πηγών της που φτάνουν στους 58 βαθμούς Κελσίου και οι σημαντικότερες αξιοποιούνται για λουτροθεραπεία. Στο νησί δεν έχει γίνει καμία συστηματική έρευνα επιφανείας και βάθους για την αποτίμηση και εκτίμηση του γεωθερμικού δυναμικού της. Επιβάλλεται πλέον η γεωθερμική διερεύνηση του νησιού με σκοπό τον εντοπισμό του γεωθερμικού πεδίου σε χώρους πέραν της ζώνης προστασίας των γνωστών ιαματικών φυσικών πόρων με στόχο την ορθολογική αξιοποίηση των γεωθερμικών ρευστών.
Οι γεωθερμικές εφαρμογές στην χώρα μας για το 2011 είναι πρώτα απ’ όλα η παραγωγή ρεύματος που φτάνουμε τα 175 MWt, ενώ οι άμεσες κλασικές χρήσεις είναι σταθερές τα τελευταία 10 χρόνια. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι υπάρχει μια σημαντική ανάπτυξη της γεωθερμίας στην χώρα μας λόγω, 1ον της ευκολίας στην λήψη άδειας για κλειστή γεώτρηση ή για την χρήση υπόγειων νερών, 2ον στη μεγάλη αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ενώ ταυτόχρονα έχουν σταθεροποιηθεί οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και 3ον στο μεγάλο ενδιαφέρον από τις εταιρίες κλιματιστικών. Έχει πολύ μεγάλο οικονομικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον πάντως, η εγκατάσταση γεωθερμικών αντλιών θερμότητας στο σπίτι μας, όπου μπορούμε να μειώσουμε το κόστος θέρμανσης κατά 30 με 40% το κόστος ψύξης μέχρι 70%. Σήμερα περίπου 500 σπίτια ή άλλα κτίρια ζεσταίνονται και ψύχονται με αυτό τον τρόπο, ενώ υπάρχουν πολλά σχέδια σε εξέλιξη ή σχεδιασμό.
Μπορεί να μη καταφέρουμε να ζεστάνουμε πχ τα σπίτια της πόλης του Αγ. Κηρύκου (με μια κεντρική εγκατάσταση), μπορεί να μην καταφέρουμε να θερμάνουμε θερμοκήπια ή εδάφη, να μην καταφέρουμε να φτιάξουμε ιχθυοκαλλιέργειες, ή να ξεράνουμε αγροτικά προϊόντα, (μερικές από τις εφαρμογές της γεωθερμίας στην Ελλάδα) αλλά μαθαίνουμε ότι για να αλλάξουμε κάτι τις στον τόπο μας πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία, να συνεργαστούμε, να οργανωθούμε, να σχεδιάσουμε, να κοιτάξουμε στο μέλλον χωρίς να μας εμποδίζουν τα μικροσυμφέροντα που έχουν ημερομηνία λήξης.
Το θέμα σίγουρα θα μας απασχολήσει σύντομα! Συγχαρητήρια στην Εταιρία Ικαριακών Μελετών και στον δήμο Ικαρίας για την οργάνωση της ημερίδας. Ελπίζουμε οι βάσεις συνεργασιών που μπήκαν να στεριώσουν και να μας επιτρέψουν να δούμε κάτι
διαφορετικό! Η ενημέρωση είναι πολύ βασικό στοιχείο στην αλλαγή της νοοτροπίας μας, στην ανάπτυξη μας.
Ενδιαφέρον είχε η μεσημεριανή παρέμβαση των κτηνοτρόφων. Δεν τους ενδιέφερε το θέμα, άλλα οι θεσμικοί καλεσμένοι όπως ο κ .Φ. Χατζημιχάλης Γενικός Γραμματέας του Βόρειου-Νότιου Αιγαίου και Κρήτης, ο κ Γιακαλής Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου και ο κ. Παπαθεοφάνους αντιπεριφερειάρχης Σάμου για να ζητήσουν την λύση της απαγόρευσης των σφαγείων (επιστροφή των σφραγίδων), όμως κανείς από τους παραπάνω δεν ήταν παρόν. Μερικές «βολές» δέχτηκε ο πρώην νομάρχης κ. Κάρλας που ήταν στην ημερίδα. Δημιουργήθηκε μια αναστάτωση αλλά τα πράγματα γρήγορα ηρέμησαν, οι κτηνοτρόφοι αποχώρησαν και η συζήτηση συνεχίστηκε κανονικά!
Στιγμιότυπο από το τελευταίο μέρος της ημερίδας για την Γεωθερμία που έγινε το Σάββατο 30/4 με την συμμετοχή όλων, ομιλητών και ακροατών στην συζήτηση που ακολούθησε! Απο αριστερά διακρίνονται οι κ.κ. Μ. Ξενάκης και Κ. Αθανασούλης Γεωλόγοι του ΙΓΜΕ, ο δήμαρχος Ικαρίας κ. Χ. Σταυρινάδης, ο κ. Μ. Φύτικας Ομ.Καθ.Γεωθερμιάς στο ΑΠΘ, ο κ. Παπαβασιλείου Γεν. Δ/ντης του ΙΓΜΕ, ο κ. Π.Μπούρκας, ο κ. Γ. Μαλαχίας κ. Δ. Ρόζος μέλη της επιτροπής ενέργειας της Εταιρίας Ικαριακών Μελετών και ο περιφερειακός σύμβουλος Ικαρίας κ. Ν. Κουλουλίας.
ikariamag