Η συζήτηση της ΑΣΠΙ στις Ράχες για τα σκουπίδια

Στιγμές από τη συνάντηση-συζήτηση της ΑΣΠΙ στον Άγιο Δημήτριο Ραχών με θέμα την διαχείριση απορριμμάτων (μεταφορά τους στον σκουπιδότοπο Ραχών-Αργιουλάκι) στις 31/1/12.

Παρόντες ήταν ο αντιδήμαρχος Α. Καρίμαλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Λ. Κόχυλας, Φ. Καρούτσος, Από αριστερά (στη φωτό 2) Θ. Στενός, Η. Γαγλίας, Τ. Καρίμαλης.

Η παρουσία του δημάρχου κ. Χ. Σταυρινάδη (φωτό3) βοήθησε στην ενημέρωση αλλά και στην συζήτηση.

Έχει ενδιαφέρον, μάς τονίζουν οι εκπρόσωποι της ΑΣΠΙ, το τι έλεγαν οι ανακοινώσεις τους τον Γενάρη 2011 και τον Γενάρη του 2012.

Συμπεράσματα από τη συζήτηση καθώς και τι αναφέρθηκε:

για το ΧΥΤΥ  τι έπρεπε να έχει γίνει που δεν έχει γίνει:
• Τεχνικά δελτία από Περιφερειακή νότητα Σάμου
• Αποφάσεις των Δήμων Ικαρίας και Φούρνων για τη σύσταση ΦΟΣΔΑ
• Ανάθεση από δήμο Ικαρίας για κτηματολόγια και δρόμο πρόσβασης

Πολλοί ομιλητές στην συνέχεια στάθηκαν στον ένα χρόνο χωρίς καμία εξέλιξη στην διαχείριση των σκουπιδιών, τονίζοντας ότι δυστυχώς η ανακύκλωση έκανε βήματα προς τα πίσω.

Επισημάνθηκε ότι οι κάδοι ανακύκλωσης στις Ράχες μπήκαν την ημέρα της συνάντησης ( θεωρήθηκε από πολλούς κοροϊδία).  Ασκήθηκε κριτική στον δήμαρχο για τις «κούφιες υποσχέσεις»  των αρμοδίων-κυβερνόντων τις οποίες μάς παρουσίαζε μέχρι σήμερα ως δεσμεύσεις –αποφάσεις με άμεσο ορίζοντα υλοποίησης. Ολιγωρία στο θέμα του ΧΥΤΥ  (η έγκριση περιβαλλοντικών όρων έγινε 28/7/2011, έκτοτε δεν είχαμε καμία κίνηση από την δημοτική αρχή).

Ταχύτατες επιβάλλονται πλέον οι κινήσεις για να προλάβουμε την ένταξη μελέτης και κατασκευής μέσα σε δυο μήνες (καταστροφή αν χαθεί και αυτό)

Ασκήθηκε κριτική για (εκτός από τις 19/1/11) το ότι δεν έγινε καμία ενημέρωση πάνω στο θέμα των σκουπιδιών.

Τα πρόστιμα (35.000 ευρώ) δεν είναι δικαιολογία για να βγαίνουμε από το αδιέξοδο.

Η ρεματιά που ξεκινάει από τον σκουπιδότοπο και καταλήγει στην Προεσπέρα.

Αίτηση προς τον δήμο Ικαρίας (από κάτοικους της Προεσπέρας) για το ρυάκι της περιοχής που ξεκινάει από τον σκουπιδότοπο και καταλήγει στην Προεσπέρα.  Η ρύπανση είναι δεδομένη, το θέμα όμως δεν συζητήθηκε ποτέ σε Δ.Σ.

Αμφισβητήθηκε η προσωρινή έστω χρονικά λύση τις μεταφοράς των σκουπιδιών (6 μηνών), τονίστηκε ότι δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη  κρίνοντας από τα μέχρι τώρα δείγματα γραφής της Δημοτικής Αρχής.  Η κατεστραμμένη  περίφραξη σκορπίζει προς όλες τις κατευθύνσεις τα σκουπίδια, ενώ τα κατσίκια βόσκουν σε καθημερινή βάση.  

Ο σκουπιδότοπος βρίσκεται στα 700 μέτρα, επιχωμάτωση έγινε πρώτη  φορά τον Ιούνιο 2011 (άλλη μία αιτία για την διασπορά πλαστικού σε μεγάλη έκταση) και πιθανή ρύπανση πολλών πηγών που βρίσκονται στις πλαγιές του βουνού και του ποταμού Χάλαρη.

Ο ΧΑΔΑ Ραχών δεν μπορεί να γίνει χώρος υποδοχής των σκουπιδιών του νησιού.

Οι ΧΑΔΑ του νησιού μας είναι όλοι ακατάλληλοι και ο στόχος πρέπει να είναι να κλείσουν ΟΛΟΙ άμεσα.

Βουκολικό: Ρασκά σε βοσκή

Πρόταση: η μεταφορά (σε άλλα νησιά) των σκουπιδιών να ξεκινήσει από τον υπερκορεσμένο ΧΑΔΑ του Αγ. Κήρυκου.   

Άμεση και συνεχής ενημέρωση για την ανακύκλωση, για την ευαισθητοποίηση-συνειδητοποίηση  των δημοτών (υλοποίηση προεκλογικών εξαγγελιών) προς αυτή την κατεύθυνση.

Άμεσες πρακτικές λύσεις σε τοπικό επίπεδο και πίεση σε Περιφέρεια και αρμόδια Υπουργεία, που έχουν το μεγαλύτερο μέρος των ευθυνών. Όχι στη μετατόπιση των ευθυνών από αυτούς  στην Τοπική Αυτοδιοίκηση  και μόνο,  με αποφάσεις-τελεσίγραφα και την απειλή προστίμων χωρίς τη παροχή των ανάλογων χρηματοδοτήσεων για την επίτευξη των στόχων ( κλείσιμο ΧΑΔΑ, κατασκευή ΧΥΤΥ).

Επισημάνθηκε ότι δε πρέπει ο Δήμος να είναι απλός εντολοδόχος και διεκπεραιωτής των (πολλές φορές παράλογων) αποφάσεων της κεντρικής διοίκησης, αλλά να έχει άποψη, σχέδιο και στρατηγική, που θα διεκδικεί, θα απαιτεί και θα κερδίζει συγκεκριμένα πράγματα  ενταγμένα σε έναν συνολικό ρεαλιστικό σχεδιασμό.

ο ΧΑΔΑ στο Αργιουλάκι Ραχών

Οι κάτοικοι φάνηκε ότι δεν θα επιτρέψουν την επιπλέον εναπόθεση σκουπιδιών στην περιοχή Ραχών όπως είχαν ξανακάνει το καλοκαίρι του  2008 και απαιτούν από το Δήμο σοβαρή και μόνιμη λύση για το θέμα συνολικά σε ολόκληρη την Ικαρία!

ikariamag.gr

Συνοδευτικά Αρχεία:
ikariastore banner