Λιμάνια για δέσιμο

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΡΕΛΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΕΩΝ ΣΕ 94 ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Βραβείο επιδέξιων χειρισμών οφείλει να θεσπίσει για τους καπεταναίους της χώρας το αρμόδιο υπουργείο, επιβραβεύοντας τον αγώνα που κάνουν οι ναυτικοί μας κάθε φορά που αποπλέουν ή καταπλέουν στα 94 λιμάνια της χώρας, τα περισσότερα από τα οποία δεν πληρούν τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις ασφάλειας.

(φωτο) Οι ελλείψεις στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας έχουν να κάνουν με το δίαυλο, τα συστήματα πλοήγησης και τον ανακλαστήρα ραντά.

Τέσσερα στα δέκα λιμάνια έχουν ανεπαρκή φωτοσήμανση του θαλάσσιου διαύλου, καθώς και ναυτιλιακών εμποδίων, στα τέσσερα από τα δέκα λιμάνια δεν υπάρχει επαρκής απόσταση μεταξύ δύο πλοίων, στο 45,3% των λιμένων υπάρχουν περιστατικά όχλησης των πλοίων της ακτοπλοΐας από άλλα σκάφη και στο 25,3% υπάρχει πρόβλημα με την ποιότητα του πυθμένα. Εφτά στα δέκα λιμάνια δεν έχουν δυνατότητα να εξυπηρετήσουν κρουαζιερόπλοια και πλοία νέας τεχνολογίας. Περισσότερα από τα μισά έχουν πρόβλημα με τα εκδοτήρια εισιτηρίων, με αποτέλεσμα οι επιβάτες της τελευταίας στιγμής να αναγκάζονται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις. Μόνο ένα στα δέκα διαθέτει ηλεκτρονικό πίνακα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, τα περισσότερα λιμάνια της χώρας, ακόμη και αυτά στα κοσμοπολίτικα νησιά που επισκέπτονται αυτή την περίοδο χιλιάδες τουρίστες, παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις. Τα προβλήματα κατέγραψε για ακόμη μια χρονιά το προσωπικό του Εργαστηρίου Λιμενικών Εργων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, υπό τον καθηγητή και πρώην πρύτανη του ΕΜΠ, Κωνσταντίνο Μουτζούρη. Το Εργαστήριο Λιμενικών Εργων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου τηρεί αρχείο των τεχνικών ελλείψεων των λιμένων ακτοπλοΐας, το οποίο επικαιροποιεί ανά ορισμένα έτη, ώστε να υπάρχει ένα εργαλείο για τη λήψη αποφάσεων, εάν η Πολιτεία ενδιαφερθεί. Στη φετινή καταγραφή, συνεργάστηκαν με το Εργαστήριο οι κατά τόπους Λιμενικές Αρχές, Λιμενικά Ταμεία και Οργανισμοί Λιμένων και πλοίαρχοι των πλοίων ακτοπλοΐας, των οποίων η συμβολή ήταν ανεκτίμητη και ιδιαιτέρως του πλοιάρχου Ισίδωρου Μαμίδη.

Τεχνικά προβλήματα
Το λιμενικό σύστημα της χώρας μας περιλαμβάνει περίπου 800 λιμενικές εγκαταστάσεις όλων των τύπων, μεγεθών και βαθμών πληρότητας. Εξ αυτών, οι 92 (από δύο λιμάνια έχουν η Αστυπάλαια και η Μύκονος) εξυπηρετούν πλοία ακτοπλοΐας και αποτελούν τις μοναδικές πύλες εισόδου, επικοινωνίας και ανεφοδιασμού πολλών νήσων.

«Από την καταγραφή αναδείχθηκαν τα πολλά τεχνικά προβλήματα των λιμένων μας, αλλά και η μικρή πρόοδος που σημειώθηκε, από την προηγούμενη το 2002, οφειλόμενη στην ανεπαρκέστατη χρηματοδότηση από το κράτος, παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις και μεγαλόστομες ανακοινώσεις», τονίζει ο Κωνσταντίνος Μουτζούρης. «Καταγράψαμε τις σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές για εξυπηρέτηση των επιβατών και τις αδυναμίες για υποδοχή κρουαζιερόπλοιων και πλοίων νέας τεχνολογίας. Παραμένουν τα προβλήματα στη διασύνδεση λιμένα - οδικών δικτύων, ως εκ της θέσεως των περισσοτέρων λιμένων στο κέντρο του αστικού ιστού. Ταυτοχρόνως, παρατηρήθηκε βελτίωση σε θέματα οργανώσεως και αστυνομεύσεως των λιμένων.

Ορισμένοι λιμένες σε νήσους είναι τόσο προβληματικοί, ώστε να δημιουργούνται απορίες ακόμη και για τη δυνατότητα λειτουργίας τους. Μόνον η υψηλοτάτου επιπέδου ναυτοσύνη των Ελλήνων και το γνωστό φιλότιμο μπορούν να εξηγήσουν την είσοδο πλοίων ακτοπλοΐας, ώστε να μην απομονωθούν πλήρως οι κάτοικοι».

Από τα αξιοσημείωτα της έρευνας του ΕΜΠ: στο 48,4% των λιμένων δεν υπάρχουν σε κοντινή απόσταση στάσεις ή αφετηρίες για Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ο κόσμος αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει ταξί για τις μετακινήσεις του ή να περπατήσει αρκετή ώρα για να φτάσει στα σημεία διέλευσης των λεωφορείων. Στο 22,1% των λιμένων «ανακατεύονται» κατά τη διάρκεια της επιβίβασης ή αποβίβασης οχήματα με επιβάτες με άμεσο κίνδυνο ατυχήματος, ενώ στο 50,5% παρατηρούνται προβλήματα στη φορτοεκφόρτωση. Ακόμη στο 42,1% των λιμενικών χώρων δεν υπάρχουν σε κοντινή απόσταση από τις θέσεις των πλοίων χώροι στάθμευσης για αυτοκίνητα για όσους επιβάτες θέλουν τα ταξιδέψουν χωρίς αυτά, ενώ στο 68,4% δεν υπάρχουν υποδομές για την εξυπηρέτηση των επιβατών που είναι άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ανεπαρκείς χώροι
Σχετικά με τις συνθήκες ασφαλούς προσέγγισης των πλοίων, το μεγαλύτερο ποσοστό, ήτοι 44,2%, διαπιστώνεται στην ανεπάρκεια φωτοσήμανσης του θαλάσσιου διαύλου, καθώς και ναυτιλιακών εμποδίων. Ως προς την προστασία της λιμενολεκάνης, 78 στα 94 λιμάνια έχουν πρόβλημα με τα εξωτερικά λιμενικά έργα (ανεπαρκή ή ανάγκη αναβάθμισης), με αποτέλεσμα να εμφανίζονται αντίστοιχα μεγάλα ποσοστά προβληματικών κυματικών συνθηκών εντός της λιμενολεκάνης είτε από ανακλάσεις είτε από κυματική υπερπήδηση. Οι υποδομές της χερσαίας ζώνης διαπιστώνονται με υψηλά ποσοστά ελλείψεων. Συγκεκριμένα 64 στα 94 λιμάνια έχουν ανεπαρκείς χώρους αναμονής επιβατών, καθώς και εκδοτήρια εισιτηρίων σε μεγάλες αποστάσεις.

 

Ακόμη το 25,3% των λιμένων έχει ελλιπή χαρτογράφηση, ενώ στο 11,6% καταγράφηκαν προβλήματα σχετικά με τον δίαυλο, στο 22,1% με την είσοδο στον λιμένα, στο 20% δεν έχουν επισημανθεί βραχονησίδες, ναυάγια κ.ά., στο 26,3% υπάρχει ζήτημα με τους υφάλους, στο 23,1% με την ορατότητα της εισόδου και στο 27,3% με τους φανούς ευθυγράμμισης. Σχετικά με την προστασία της λιμενολεκάνης από τους κυματισμούς, στο 82,1% των λιμανιών δεν υπάρχει εξωτερική προστασία, ενώ στο 45,3% παρατηρούνται καθυστερήσεις στη φορτοεκφόρτωση, λόγω κυματισμών.

Όσο για τις προοπτικές μελλοντικής βελτίωσης, ο κ. Μουτζούρης επισημαίνει: «Δεν θα τις χαρακτήριζα καλές. Η σημερινή παραπαίουσα Πολιτεία μας δεν είναι σε θέση να καταλήξει ακόμη και στο εάν επιθυμεί την ύπαρξη υπουργείου αρμοδίου, μεταξύ των άλλων, και για τη χάραξη λιμενικής πολιτικής. Και αυτό συμβαίνει στην πρώτη ναυτιλιακή δύναμη του κόσμου, στην οποία το υπουργείο Ναυτιλίας θα έπρεπε να είναι εκ των ων ουκ άνευ».

 

Γιώργος Κιούσης
enet.gr


 

ikariastore banner

ikariaki-agora.gr