Το ενδεχόμενο να διατηρηθεί και την επόμενη χρονιά ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που δέχονται μεγάλες μεταναστευτικές ροές εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών.
«Παράθυρο» εξαίρεσης από την κατάργηση του μειωμενου συντελεστή ΦΠΑ των ακριτικών νησιών που έχουν πληγεί από το προσφυγικό ρεύμα ανοιξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Σεβαστάκη.
«Πρέπει να κάνουμε νέες συμφωνίες, δυστυχώς δεν μπορέσαμε να το κάνουμε έγκαιρα. Πρέπει να απαντήσουμε σε αυτές τις επιχειρήσεις. Έχουμε την ευαισθησία. Δεν είναι δυνατόν στα ακριτικά μας νησιά, που ήδη αντιμετωπίζουν τρομερό οικονομικό αλλά κυρίως κοινωνικό πρόβλημα, εμείς να πάμε και να τους επιβαρύνουμε φορολογικά. Τα εξετάζουμε όλα αυτά θα τα θέσουμε στα αρμόδια όργανα και έγκαιρα θα δώσουμε λύση. Τα ακριτικά νησιά έχουν δεχθεί δυσανάλογη πίεση από τους πρόσφυγες και αυτό δεν ενσωματώνεται στην ελληνική οικονομία. Πρέπει να υπάρξουν εκείνες οι ρυθμίσεις για να αποφορτιστούν», επεσήμανε ο κ. Αλεξιάδης.
Νησιά όπως Λέσβος, Χίος, Κως, Λέρος και Σάμος δέχονται καθημερινά χιλιάδες μετανάστες και Σύριους πρόσφυγες από τα παράλια της Τουρκίας.
Με βάση τη συμφωνία του Αυγούστου, την 1η Οκτωβρίου 2015 καταργήθηκε το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ σε Ρόδο, Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Σκιάθο. Τον Ιούνιο του 2016 προβλέπεται η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε μια ακόμα ομάδα νησιών ενώ από 1/1/2017 θα καταργηθεί και στην τελευταία ομάδα η οποία σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, θα αφορά τα απομακρυσμένα νησιά.
Στο θέμα της διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται πρόσφυγες είχε αναφερθεί και ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε στις αρχές Νοεμβρίου με τους Μητροπολίτες των νησιών που δέχονται το μεγάλο κύμα προσφύγων παρουσία και του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.
ΡΑΛΛΟΥ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ
ert.gr