Ο Δήμαρχος Ικαρίας στο ikariamag για το χαράτσι στο λογαριασμό της ΔΕΗ

Πολλές ανακοινώσεις έχουν βγει και σε τοπικό επίπεδο με τους φορείς τις περιοχής να εναντιώνονται στο (απαράδεκτο, κατά την άποψη μας) φορομπηχτικό χαράτσι τον ακινήτων μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ το οποίο μάλιστα εάν δεν καταβληθεί, έχει ως συνέπεια τη διακοπή της παροχής του ηλεκτρικού. Προς το παρόν, το Υπουργείο ανακοίνωσe το «πάγωμα» της διακοπής στους οφειλέτες μέχρι να οριστικοποιηθούν οι εξαιρέσεις και οι ακριβείς ρυθμίσεις αυτών, για όσους ανήκουν στις ασθενέστερες κοινωνικά ομάδες ενώ στις αρχές του Δεκεμβρίου αναμένεται η εκδίκαση της προσφυγής εναντίον του τέλους για να κριθεί η αντισυνταγματικότητα του (η απόφαση δεν αναμένεται νωρίτερα από τον Φεβρουάριο).  Για όσους δε, έχει διαπιστωθεί λάθος χρέωση, υποχρεούνται να καταβάλουν το ποσό, το οποίο θα τους αφαιρεθεί στο μέλλον από το λογαριασμό της ΔΕΗ.

Όπως και να έχει, πολλοί από τους τοπικούς φορείς δίνουν οδηγίες πώς να πληρωθεί ολόκληρος ο λογαριασμός της ΔΕΗ αφαιρώντας την 1η δόση του χαρατσιού ενώ παράλληλα καλούν τον Δήμο να ακολουθήσει το παράδειγμα των Δήμων άλλων περιοχών όπου δηλώνουν ενάντιοι στην καταβολή του ποσού αλλά και ότι θα αποτρέψουν τη διακοπή του ρεύματος προς τους δημότες τους (διαβάστε τις ανακοινώσεις των φορέων, εδώ).

Το ikariamag σε συνομιλία του με το Δήμαρχο Ικαρίας κ.Σταυρινάδη, τον ρώτησε ποια είναι η γνώμη  της δημοτικής αρχής και τι έχει σκοπό να κάνει για τα παραπάνω. Ο Δήμαρχος μάς απάντησε ότι είναι κατά του μέτρου και της επιβολής του σε όλη την Επικράτεια και από πλευράς του Δήμου Ικαρίας θα ζητηθεί να γίνουν τουλάχιστον οι απαραίτητες ρυθμίσεις ώστε να εξαιρεθούν οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Όμως, όπως δήλωσε, ο Δήμος δεν έχει καμία αρμοδιότητα αλλά και ούτε τη δυνατότητα να εμποδίσει τη διακοπή ρεύματος ή να φροντίσει για την επανασύνδεση των σπιτιών βάζοντας ο ίδιος ειδικά συνεργεία. Από εκεί και πέρα, η δημοτική αρχή είναι πρόθυμη να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να συνδράμει τους δημότες στο συγκεκριμένο θέμα: Μπορεί να παράσχει νομικές συμβουλές ενώ την Πέμπτη θα φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο για να βγει κοινό ψήφισμα. Κλείνοντας μάς επανέλαβε ότι κάνει έκκληση να μην ισχύσει αυτό το μέτρο που τόσο επιβαρύνει τους πολίτες οι οποίοι ήδη βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση.

Με αφορμή τη συνομιλία μας, πληροφορηθήκαμε ότι την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη ο Δήμαρχος θα μεταβεί στη Σάμο όπου και θα διεξαχθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο οπότε αναμένονται εξελίξεις στα τεχνικά έργα του νησιού.

Τέλος, μάθαμε ότι βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση με το Δήμο της Αθήνας για ένα απορριμματοφόρο το οποίο θα συμβάλλει στην ανακύκλωση (με ένταξη και της Δημοτικής Ενότητας Ραχών στο πρόγραμμα). Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται αλλά φαίνεται πως θα έχουν αίσιο τέλος και κατόπιν επισκευής, το όχημα θα βρίσκεται στο νησί μας.

ikariamag

ikariastore banner