Ο Δήμος Ικαρίας για το ειδικό τέλος ακινήτων

ΨΗΦΙΣΜΑ του  Δ.Σ του ΔΗΜΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ της 24-11-2011 ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Το ειδικό τέλος ακινήτων είναι άδικο αντισυνταγματικό και παράνομο αποτελεί μια ρύθμιση φοροεισπρακτικού χαρακτήρα, η οποία έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τους συνταγματικούς μας κανόνες και συγκριμένα με τα άρθρα 17 παρ. 1 και 78 παρ1, που καθορίζουν το δικαίωμα στην ιδιοκτησία και καθορίζουν τον τρόπο επιβολής και είσπραξης φόρων.  Το λεγόμενο ως «τέλος» παρανόμως δεν έχει ανταποδοτικότητα από τη πλευρά του δημοσίου, ενώ είναι επιπλέον καθαρή φορολογική επιβάρυνση. Άλλωστε δεν συνάδει με τις συνταγματικές επιταγές το γεγονός ότι δεν υπάρχουν κριτήρια επιβολής, αφού το άρθρο 4 παρ. 5 του Συντάγματος προβλέπει ότι οποιαδήποτε φορολογική επιβάρυνση δεν μπορεί να επιβάλλεται χωρίς διακρίσεις .

Ο Δήμος  Ικαρίας  θα προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες προς την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό, προκειμένου να υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη για την άμεση απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του ειδικού τέλους των αδύναμων ομάδων του πληθυσμού (άποροι, άνεργοι, ΑΜΕΑ κλπ) και τον καθορισμό εύκολης και ταχείας διαδικασίας επιστροφής οιουδήποτε καταβληθέντος απ’ αυτούς ποσού, αλλά και προς όσους έχουν καταβάλλει υπερβάλλοντα των αναλογούντων ποσά, λόγω λανθασμένου υπολογισμού ή ιδιοκτητών εκτός σχεδίου  ακινήτων.

Παράλληλα θα ασκήσει πρόσθετη παρέμβαση υπέρ του Δ.Σ.Α. κατά τη συζήτηση της υπ’ αυτόν ασκηθείσας αίτησης ακύρωσης, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά τη συζήτηση της υπόθεσης στις 2.12.2011.

Ο Δήμος Ικαρίας θα στείλει εξώδικο προς τη ΔΕΗ, με το οποίο θα καλείται να μην προβεί στη διακοπή ηλεκτροδότησης κανενός ακινήτου, λόγω μη καταβολής του ειδικού τέλους,  μέχρι εκδόσεως αποφάσεως επί της αιτήσεως ακύρωσης.

Σε περίπτωση θετικής έκβασης της προαναφερθείσας αίτησης ακύρωσης, να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση εκ μέρους της Πολιτείας, για την επιστροφή των, ως  χρεωστήτως καταβληθέντων από τους δημότες μας.

Σε κάθε άλλη περίπτωση και υπό τον όρο της νομιμότητας, ο Δήμος Ικαρίας θα παράσχει νομική υποστήριξη, σε όσους δημότες κατέβαλαν το ειδικό τέλος ή αδυνατούν να το καταβάλλουν .

ikariastore banner

ikariaki-agora.gr