Η σωστή διαχείριση αποβλήτων είναι ακριβή αλλά εάν γίνεται αποτελεσματικά μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, αναφέρει το ψήφισμα που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου. Το κείμενο πραγματεύεται ζητήματα που εγείρονται από τους πολίτες στην επιτροπή Αναφορών σχετικά με την επιβολή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη διαχείριση των αποβλήτων.
Απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις για να δημιουργηθούν κατάλληλες εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων αλλά οι αποτελεσματικότερες στρατηγικές διαχείρισης των αποβλήτων "παρέχουν ευκαιρίες για δημιουργία θέσεων απασχόλησης και ενίσχυση του εισοδήματος, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος μέσω της επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης και ανάκτησης ενέργειας από απόβλητα", τονίζει το ψήφισμα, προσθέτοντας ότι η βιομηχανία ανακύκλωσης προσφέρει δυναμικό έως και μισού εκατομμυρίου θέσεων απασχόλησης.
Το ΕΚ καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει πιο σαφή και συγκεκριμένα κριτήρια για την τοποθεσία των χώρων ταφής αποβλήτων και την εγγύτητα τους σε κατοικίες, σχολεία και νοσοκομεία ώστε να μειωθούν οι πιθανοί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Το ΕΚ προτείνει επίσης να συμφωνηθεί ένα κοινό κοινοτικό πρότυπο για ένα σύστημα χρωματιστών κωδικών για τις κατηγορίες απορριμμάτων για τη διαλογή και την ανακύκλωσή τους ώστε οι πολίτες να κατανοούν καλύτερα τον κύκλο επεξεργασίας των αποβλήτων και παράλληλα να αυξηθούν τα ποσοστά ανακύκλωσης.
"Το πρόβλημα προκαλείται από την αδυναμία των δημοσίων αρχών ορισμένων κρατών μελών να διαχειριστούν αποτελεσματικά το ζήτημα της διαχείρισης αποβλήτων", δήλωσε ο εισηγητής Carlos Iturgaiz (ΕΛΚ, Ισπανία).
Εφαρμογή της νομοθεσίας
Τα κράτη μέλη πρέπει να εφαρμόσουν το σύνολο της κοινοτικής νομοθεσίας περί διαχείρισης των αποβλήτων χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση και ειδικότερα την οδηγία πλαίσιο για τα απόβλητα, η οποία θέτει στόχους ανακύκλωσης, επαναχρησιμοποίησης και ανάκτησης και εισάγει εθνικά σχέδια διαχείρισης και προγράμματα πρόληψης. Η προθεσμία για την ενσωμάτωση της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο έληξε το Δεκέμβριο του 2010, ωστόσο μόλις έξι κράτη μέλη έχουν συμμορφωθεί με την οδηγία μέχρι στιγμής.
Η έλλειψη ειδικά εκπαιδευμένου προσωπικού σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, η αποτυχία εύρεσης επαρκών πόρων και η ανεπάρκεια των ελέγχων σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη, σύμφωνα πάντα με το ψήφισμα. Το ΕΚ ζητά την ενίσχυση των επιθεωρήσεων τόσο σε εθνικό όσο και σε κοινοτικό επίπεδο.
Στις περιπτώσεις που παρέχονται δημόσια κονδύλια σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για τη διαχείριση της επεξεργασίας των αποβλήτων, θα πρέπει "να θεσπιστεί ουσιαστική παρακολούθηση, εκ μέρους των τοπικών ή κρατικών αρχών" της διαχείρισης αυτών των κονδυλίων, αναφέρει το ψήφισμα.
Περισσότερες πληροφορίες
Κάθε πολίτης ή κάτοικος της ΕΕ μπορεί, είτε ατομικά είτε από κοινού με άλλους, μπορεί να υποβάλει αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για ζητήματα σχετικά με τους τομείς δράσης της ΕΕ και τα οποία τον/την επηρεάζουν άμεσα.
Η επιτροπή Αναφορών έλαβε 114 καταγγελίες το διάστημα 2004-2010 σχετικά με παραβάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας για την επεξεργασία αποβλήτων. Αυτές οι αναφορές προήλθαν από την Ιταλία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία (πάνω από 10 αναφορές σε κάθε χώρα), τη Βουλγαρία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Γερμανία (3-10 αναφορές), την Αυστρία, την Ουγγαρία, τη Λιθουανία, τη Μάλτα, την Πορτογαλία και τη Σλοβακία (1 αναφορά).
Για περισσότερες πληροφορίες:
ΕΛΕΦΤΕΡΙΕ Κριστίνα - Αντιγόνη (+32) 2 28 32798 (Βρυξέλλες)
Υπηρεσία Τύπου (+33) 3 881 74651(Στρασβούργο)
(+32) 49898 3283 (κινητό)
e-mail: Typos-el@europarl.europa.eu
kristina.eleftherie@europarl.europa.eu
Τσουτσοπλίδης Κωνσταντίνος (+30) 210 32 78 911 (Αθήνα)
Εκπρόσωπος Τύπου Γραφείου (+30) 6973 699 886 (κινητό)
Ενημέρωσης του ΕΚ στην Ελλάδα (+33) 3 881 73822 (Στρασβούργο)
e-mail: constantinos.tsoutsoplides@europarl.europa.eu