Η φωτιά στο ΧΑΔΑ Αγίου Κηρύκου που ξεκίνησε το ξημέρωμα της περασμένης Κυριακής, πυροδότησε πάλι την διαμάχη μεταξύ πολιτών και δημοτικής αρχής Αγίου Κηρύκου.
Το ζήτημα «σιγοκαίει» εδώ και σχεδόν έναν χρόνο με κατοίκους του Καταφυγίου να κατηγορούν τόσο τον δήμο Αγίου Κηρύκου όσο και την Νομαρχία Σάμου για αναλγησία. Ο Δήμος Αγίου Κηρύκου από την πλευρά του ανταπαντά ότι έχει κάνει όλες τις δέουσες ενέργειες και προσπάθειες για την αποφυγή χρήσης της συγκεκριμένης χωματερής, ενώ υποστηρίζει ότι η καθυστέρηση του κεντρικού ΧΥΤΥ Ικαρίας οφείλεται στην ολιγωρία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Παρατίθενται παρακάτω οι πρόσφατες ανακοινώσεις που εξέδωσαν κάτοικοι του Καταφυγίου και ο Δήμος Αγίου Κηρύκου σχετικά με την προχθεσινή φωτιά παραπέμποντας ταυτόχρονα σε περιστατικά του παρελθόντος. Το ikariamag παραθέτει επίσης σειρά παλαιότερων δημοσιευμάτων σχετικά με το ζήτημα.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ 19/09/2010
Ξημερώματα της Κυριακής, 19/09/2010, εκδηλώθηκε για δεύτερη φορά τα τελευταία δυο χρόνια, φωτιά στον Χ.Α.Δ.Α. Αγίου Κηρύκου Ικαρίας. Η φωτιά ξεκίνησε από το σημείο που ο Δήμος ενταφίασε φλεγόμενα σκουπίδια μετά τη μεγάλη φωτιά στο κύτταρο του Χ.Α.Δ.Α. τον Μάη του 2009.
Σε αλλεπάλληλες ανακοινώσεις μας το περασμένο καλοκαίρι είχαμε καταγγείλει τον Δήμο ως βασικό υπεύθυνο για τη φωτιά της 18/05/2009 και αργότερα για την απαράδεκτη και παράνομη εκκένωση του κυττάρου και τον ενταφιασμό της επικίνδυνης τέφρας και των τόνων φλεγόμενων σκουπιδιών δίπλα από το κύτταρο χωρίς καμία προφύλαξη. Τότε μάλιστα είχαμε εκτιμήσει ότι η πράξη αυτή θα οδηγούσε σε νέα φωτιά. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε.
Από το πρωί της Κυριακής 19/09/2010 μέχρι το μεσημέρι της 20/09/2010, η δημοτική αρχή δεν προχώρησε σε κανένα μέτρο για τη κατάσβεση της φωτιάς. Η στάση αυτή εγείρει σοβαρά ερωτήματα και αποτελεί το λιγότερο πρόκληση για όλους τους Δημότες.
Δεν ξεχνούμε ότι ένα χρόνο πριν, ο Δήμος με διάφορα προσχήματα απέφυγε να σβήσει τη φωτιά άμεσα, με τρομερές συνέπειες σε ανθρώπους και περιβάλλον. Όλο αυτό το διάστημα συνεχιζόταν η αφανής στο ανθρώπινο μάτι ατελής καύση, σκορπίζοντας επικίνδυνα τοξικά αέρια σε όλη τη περιοχή.
Τι δείχνουν λοιπόν τα γεγονότα;
Δείχνουν ότι οι δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής για σταμάτημα της καύσης ήταν ψεύτικες.
Δείχνουν ότι η Νομαρχία -η πλέον αρμόδια για τη δημόσια υγεία των πολιτών- έστεψε την απραξία της με ένα επίσημο έγγραφο που μας κοροϊδευε ανοιχτά, διαβεβαιώνοντας το Υπούργειο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης ότι η φωτιά στον Χ.Α.Δ.Α. είχε σβήσει από τις αρχές Αυγούστου.
Δείχνουν ότι η Δημοτική αρχή, με την άρνηση της τακτικής και ουσιαστικής επιχωμάτωσης των σκουπιδιών, δεν εγκατέλειψε ποτέ την ιδέα της πρόκλησης «αυτανάφλεξης». Ακόμα και στη περίπτωση που έχει κορεστεί ο Χ.Α.Δ.Α. χωρίς να πάρουν φωτιά τα σκουπίδια, αντί να τον σφραγίσει όπως προβλέπουν οι νόμοι, παράνομα τον αδειάζει και το εφιαλτικό σενάριο, με φωτιά ή χωρίς φωτιά συνεχίζεται.
Η Δημοτική αρχή προκειμένου να παρανομεί και να αρνείται το κλείσιμο του Χ.Α.Δ.Α. μετά από τον κορεσμό του, ανασύρει νόμους και απαγορεύσεις, την ίδια στιγμή που η ίδια παρανομεί διπλά και τριπλά. Την ίδια στιγμή που εκστομίζουν στις πλατείες λόγους διανθισμένους με μπόλικη απειθαρχία και ανυπακοή, την ίδια στιγμή υποκλείνονται στους νόμους που απαγορεύουν τη μεταφορά του Χ.Α.Δ.Α., παρανομώντας ταυτόχρονα και μέχρι τα μπούνια σε ό,τι αφορά τη διαχείρισή του.
Ο Δήμος μάς δουλεύει. Χώνει τα νέα σκουπίδια μέσα στα παλιά, τα πασαλείβει με λίγο χώμα, τα μπατάρει και τα ξαναμπατάρει και πάλι από την αρχή. Αλήθεια, πόσα χρήματα έχουν δαπανηθεί σ' όλο αυτό το διαχειριστικό τερατούργημα; Ζητάμε απάντηση.
Έχουμε πλέον καταλάβει ότι όσο ο Χ.Α.Δ.Α. παραμένει ανοικτός θα σκορπά αρρώστιες και θάνατο σ' όλη τη περιοχή. Απαιτούμε να σβήσει αμέσως η φωτιά ουσιαστικά, ολοκληρωτικά και τελειωτικά.
Να κλείσει αμέσως ο κορεσμένος Χ.Α.Δ.Α.
Συνέλευση Κατοίκων Καταφυγίου
Δήμος Αγίου Κηρύκου Ικαρίας 21/09/10
Ενημέρωση σχετικά με τον ΧΑΔΑ Αγίου Κηρύκου
Σε συνέχεια της ενημέρωσης σας σχετικά με τον ΧΑΔΑ Αγίου Κηρύκου σας γνωρίζουμε πως τα συνεργεία του δήμου ολοκλήρωσαν χθες το απόγευμα την πρώτη φάση της επιχωμάτωσης των απορριμμάτων που ανεφλέγησαν. Κατά την διάρκεια της νύχτας κλιμάκιο εθελοντών του δήμου βρίσκονταν σε επιφυλακή για κάθε ενδεχόμενο, οι εργασίες θα συνεχισθούν και σήμερα με την μεταφορά φερτών υλικών για άμεση επέμβαση σε ανάλογο συμβάν.
Για να έχετε πληρέστερη εικόνα της κατάστασης που διαμορφώθηκε την Κυριακή 19/9/2010 σας γνωρίζουμε πως η ανάφλεξη δεν έγινε στο ενεργό κύτταρο του ΧΑΔΑ αλλά στα επιχωματωμένα απορρίμματα που είχαν μεταφερθεί κατά της εργασίες διευθέτησης του ΧΑΔΑ τον Ιούνιο του 2010.
Επίσης για μια ακόμα φορά σας υπενθυμίζουμε τα ακόλουθα :
Ο υφιστάμενος ΧΑΔΑ λειτουργεί στην συγκεκριμένη περιοχή από το 1978. Η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται εντός ευρύτερης περιοχής που έχει χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός χώρος(από τα τέλη της δεκαετίας του 90), χωρίς μέχρι σήμερα να έχει προχωρήσει καμιά ενέργεια σχετικά με την ανάδειξη και την αξιοποίηση της περιοχής ως αρχαιολογικού χώρου, και χωρίς μέχρι της αρχές του 2008 να ενοχλεί αφού τότε αρχίζουν οι ουσιαστικές αντιδράσεις των περιοίκων. Ο δήμος Αγίου Κηρυκου έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό του σχετική πίστωση για την ανάδειξη της περιοχής, η οποία είναι στην διάθεση της Κ.Α εφορείας κλασικών αρχαιοτήτων . Στο συγκεκριμένο χώρο έχει εγκριθεί η λειτουργία του μοναδικού ΧΑΔΑ στον Άγιο Κήρυκο με βάση τις διατάξεις της νομοθεσίας (Σχετική εγκύκλιος Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε , έγγραφο περιφερείας Β. Αιγαίου 7074/8-6-05, έγγραφο περιφερείας Β. Αιγαίου ΕΣ2108/ 9-6-05). Η λειτουργία του εν λόγω ΧΑΔΑ θα συνεχισθεί μέχρις ότου κατασκευασθεί ο κεντρικός ΧΥΤΥ Ικαρίας αφού λόγω της υφιστάμενης νομοθεσίας δεν επιτρέπεται η δημιουργία νέου ΧΑΔΑ όπως ρητώς δήλωσαν μετά από σειρά ενεργειών του δήμου όλοι οι συναρμόδιοι φορείς (Υπ. εσωτερικών –ΥΠΕΧΩΔΕ - περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με σχετικά έγγραφο τους αρχές καλοκαιριού)
Η κατασκευή του κεντρικού ΧΥΤΥ Ικαρίας καθυστερεί μέχρι σήμερα λόγω της ολιγωρίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης να ολοκληρώσει την διαδικασία δημοπράτησης του έργου (το 2003), και των αρνητικών γνωμοδοτήσεων της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για προηγούμενη περιοχή (το 2007). Οι οποίες αν και εκδόθηκαν ετεροχρονισμένα έγιναν δεκτές από τους υπόλοιπους φορείς της δημόσιας διοίκησης εκτός των τριών δήμων της Ικαρίας που ήταν οι μόνοι που κατήγγειλαν τον ύποπτο ρόλο κάποιων στην συγκεκριμένη Εφορεία, σοβαρές ευθύνες πιστεύουμε ότι έχει και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση που ως φορέας υλοποίησης του έργου δεν πρόσβαλε τότε την ανεδαφική και εκπρόθεσμη γνωμοδότηση της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Σήμερα η υπόθεση αυτή βρίσκεται στο τελικό στάδιο αφού έχει εγκριθεί η Π.Π.Ε. του έργου, έχουν δημοπρατηθεί οι μελέτες του έργου (Μ.Π.Ε και κατασκευής)από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και αναμένεται η έγκριση των περιβαλλοντικών ορών από την περιφέρεια βορείου Αιγαίου. Ωστόσο μέχρι και σήμερα δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση παρά τα επίμονα ερωτήματα μας σχετικά με την ανεξήγητη καθυστέρηση των υπηρεσιών στην έκδοση των σχετικών αποφάσεων από την περιφέρεια για την έγκριση της Μ.Π.Ε του έργου ΧΥΤΥ Ικαρίας (μελέτη που έχει κατατεθεί από την Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Σάμου από τον Νοέμβριο του 2009). Ούτε για του που οφείλεται αυτή η αδικαιολόγητη (κατά την άποψη μας) καθυστέρηση, ούτε για το τι προβλέπεται για την διασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων για την κατασκευή του έργου, καμία απάντηση επίσης δεν έχουμε λάβει σχετικά με τις ενέργειες που γίνονται ώστε να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενοι πόροι για την δημιουργία όλων των προβλεπόμενων υποδομών του ΠΕΣΔΑ Βορείου Αιγαίου στην Ικαρία (π.χ Κεντρική Μονάδα κομποστοποίησης) .
Ο Δήμος Αγίου Κηρυκου έχοντας υπ'όψιν την μέχρι σήμερα απαξιωτικη στάση όλων των υπόλοιπων φορέων σχετικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στον χώρο απόθεσης των απορριμμάτων στο δήμο Αγίου Κηρύκου. Από τον Ιούνιο του 2009 εφαρμόζει τα μέτρα που πρότεινε στη λαϊκή συνέλευση της 12/6/2009, τα οποία και έγιναν αποδεκτά από την πλειονότητα των συνδημοτών μας. Αναμένοντας πάντοτε την συνδρομή των υπολοίπων φορέων σχετικά με την εξεύρεση οριστικής λύσης στο πρόβλημα του χώρου απόθεσης των απορριμμάτων στο δήμο Αγίου Κηρύκου ,πρόβλημα που θα αντιμετωπισθεί οριστικά μόνο μετά την κατασκευή των υποδομών του ΧΥΤΥ Ικαρίας. ο Δήμος Αγίου Κηρυκου προχωράει αν τακτά διαστήματα σε εργασίες διευθέτησης των απορριμμάτων στο ΧΑΔΑ του δήμου που περιλαμβάνουν την μεταφορά από το ενεργό κύτταρο του ΧΑΔΑ και την απόθεση τους ακριβώς δίπλα από το ενεργό κύτταρο και εντός των ορίων του ΧΑΔΑ και την οριστική επιχωμάτωση τους . Στον ΧΑΔΑ έχει γίνει περίφραξη ενός κυττάρου και έχει σκεπαστεί ώστε κατά την απόθεση των απορριμμάτων να μην γίνεται διασκορπισμός των απορριμμάτων στην ευρύτερη περιοχή. Όταν το κύτταρο γεμίσει τότε απομακρύνονται τα απορρίμματα από τον περιφραγμένο χώρο και τοποθετούνται εντός του χώρου του ΧΑΔΑ όπου σκεπάζονται με χώμα που μεταφέρεται από άλλο μέρος εκτός του ΧΑΔΑ . Οι συγκεκριμένες εργασίες είναι απαραίτητες έτσι ώστε η τελική διάθεση των απορριμμάτων να γίνεται με όσο το δυνατόν ασφαλέστερο και περιβαλλοντικά αποδεκτό τρόπο (αποφυγή κινδύνου πυρκαγιάς – διασποράς στον περιβάλλοντα χώρο κλπ) και σύμφωνα πάντα με της κατευθύνσεις της περιφερείας Β. Αιγαίου ,της Γ.Γ πολιτικής προστασίας , της Ν.Α Σάμου και του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. Οι συγκεκριμένες εργασίες είναι αναγκαίες για να αποφύγουμε για μια ακόμα φορά εξελίξεις όπως αυτές που ακολούθησαν την ανάφλεξη της 18/5/2009 στον ΧΑΔΑ, εξελίξεις οι οποίες εκτός του ότι έθεσαν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία σε ολόκληρη την επικράτεια του δήμου Αγίου Κηρυκου, δημιούργησαν και αρκετές εντάσεις στην τοπική κοινωνία.
Τέλος σας υπενθυμίζουμε ότι ο δήμος Αγίου Κηρυκου εκτός από την χωριστή συλλογή μέρους των ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί – χαρτόνι) από τα κεντρικά σημεία παραγωγής τους (αγορά Αγίου Κηρυκου κλπ ), από τον Ιούνιο του 2009 έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη κάδων ανακύκλωσης σε κεντρικά σημεία του Δήμου (25 σημεία συλλογής) για τη συλλογή χαρτιού – αλουμινίου/ λευκοσιδήρου – πλαστικού. Στα σημεία συλλογής των οικισμών υπάρχει από μια σειρά 3 κάδων και η συλλογή γίνεται σε 3 διαφορετικά ρεύματα. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι η συγκέντρωση 130 τόνων χαρτιού και 30 τόνων λοιπών ανακυκλώσιμων υλικών, που δεν πήγαν στον ΧΑΔΑ. Στόχος μας είναι η μεγαλύτερη δυνατή μείωση του όγκου των απορριμμάτων που φτάνουν στον ΧΑΔΑ, και παράλληλα η αύξηση του όγκου του συνόλου των ανακυκλώσιμων υλικών. Επίσης ο δήμος έχει ξεκινήσει την συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών ηλεκτρικών – ηλεκτρονικών αποβλήτων και μέχρι σήμερα έχουν απομακρυνθεί τέσσερα κοντεινερ (περίπου 15 τόνοι) ηλεκτρικών – ηλεκτρονικών αποβλήτων.